Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Οι 6 διάσημες Ελληνίδες που περιμένουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα...

Baby boom προσεχώς! Γεννητούρια αναμένονται το επόμενο διάστημα στην...

Στις 28 Απριλίου η πρεμιέρα του ριάλιτι «TV Queen» στο Open

Ολοταχώς ετοιμάζεται να βγει στον «αέρα» στις 28 Απριλίου...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

Κατακραυγή για τις ματωμένες φράουλες

Διασυρμός και βαριές εκφράσεις από τα διεθνή ΜΜΕ για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό 28 μεταναστών.

9798d8e3Με κομμένη την ανάσα η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε προχθές το απόγευμα στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, όταν επιστάτες έβαλαν κατά αλλοδαπών εργαζομένων, επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, τραυματίζοντας είκοσι οκτώ από αυτούς! Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να διασύρουν την Ηλεία του Ολυμπισμού, μιλώντας για σκλαβιά, την ίδια ώρα που παγκόσμιες ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε διεθνές μποϋκοτάζ της φράουλας Μανωλάδας. Και οι είκοσι οκτώ τραυματίες από τους 200 μετανάστες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ζητώντας τα δεδουλευμένα έξι μηνών είδαν τους τρεις επιστάτες του χωραφιού να πυροβολούν εν ψυχρώ «στο ψαχνό», είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς των νοσοκομείων Πύργου και Πατρών, όπου μεταφέρθηκαν, ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος που να τραυματίστηκε σοβαρά.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι ηλικίας 39, 27 και 21 ετών Ελληνες επιστάτες του χωραφιού 57χρονου που ζει στην Αθήνα πυροβόλησαν αδιακρίτως εναντίον των αμάχων με δύο κυνηγετικά όπλα και ένα πιστόλι. Οι σκηνές που ακολούθησαν θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη, με τους τραυματίες να πέφτουν στο έδαφος μέσα στα αίματα σφαδάζοντας από τους πόνους και τους ομοεθνείς τους να φωνάζουν πανικόβλητοι. Αμέσως μετά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται, ενώ το ίδιο απόγευμα η αστυνομία συνέλαβε τον 57χρονο ιδιοκτήτη του χωραφιού. Μάλιστα, χθες το πρωί συνελήφθη στην Πηνεία Αμαλιάδας ένας 38χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, αφού προέκυψε ότι παρείχε προσωρινό κατάλυμα στους δύο από τους τρεις καταζητούμενους.

979o88d8e1Μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών, ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος δήλωσε στην «Εspresso»: «Είναι ντροπή! Πρόκειται για 3.000-4.000 ανθρώπους που ζουν με μεροκάματα των 22 ευρώ, από τα οποία τα αφεντικά τους κρατούν για νοίκι και φως. Τα καταλύματά τους είναι θερμοκήπια, καλύβες, γιαπιά, καλαμιώνες. Ναι μεν η φράουλα έχει να κάνει με την ελληνική οικονομία, αλλά όταν είναι γεμάτη… αίμα δεν πρέπει η πολιτεία να κλείνει τα μάτια». Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αρβανίτης, δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όπου ανήκει η Μανωλάδα, τόνισε στην «Espresso»: «Οι επιστάτες, αντί θηραμάτων, επέλεξαν ανθρώπινα κορμιά. Πρόκειται για άτομα χωρίς συναισθήματα. Το γεγονός μάς εκθέτει στην παγκόσμια κοινότητα αδίκως, γιατί υπάρχουν ιδιοκτήτες χωραφιών που σέβονται τους εργάτες τους». Στο μεταξύ, σφοδρή ήταν η αντίδραση των κομμάτων που καταδίκασαν το βίαιο περιστατικό, ενώ κατεπείγουσα εντολή να σταλεί κλιμάκιο Επιθεωρητών Εργασίας στη Μανωλάδα έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Εξάλλου, με κοινή επιστολή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης δύο συνεταιριστικές οργανώσεις των αγροτών-παραγωγών φράουλας καταδικάζουν το προχθεσινό περιστατικό βίας και αναφέρονται στα ζητήματα που αφορούν την καλλιέργεια φράουλας και σχετίζονται με συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας των εργατών γης.

979o88d8e10Αφίσες που καλούν σε μποϋκοτάζ

«Προού ξαναγοράσετε φράουλες από τη Μανωλάδα Ηλείας να σκεφτείτε ότι είναι γεμάτες με αίμα μεταναστών». Με πηχυαίους τίτλους σε αφίσες που έχουν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν σε μποϋκοτάζ της φράουλας Μανωλάδας από τους καταναλωτές της Ελλάδας αλλά και των άλλων κρατών όπου εξάγεται το προϊόν. Θύελλα αντιδράσεων σημειώνεται και στο Facebook και το Twitter, ενώ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στην επίθεση και τον τραυματισμό των 28 αλλοδαπών εργατών από επιστάτες καλλιεργειών φράουλας. Το BBC, το CNN και το Associated Press κάνουν λόγο για συνθήκες σκλαβιάς στις καλλιέργειες φράουλας και αναφέρουν πως οι μετανάστες είναι αναγκασμένοι να ζουν σε παράγκες και να πληρώνουν σχεδόν το μισό τους εισόδημα για ενοίκιο, ενώ το Fox News και το Al Jazeera μιλούν για είκοσι εργάτες από το Μπαγκλαντές που πυροβολήθηκαν, επειδή ζήτησαν δεδουλευμένα τους.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...