Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Τρόμος από τα σπλάχνα της Αμερικής

Οι «φυλές» της τρομοκρατίας που στοχεύουν τις ΗΠΑ έχουν για έμβλημα την αστερόεσσα.

841fggh7Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στράφηκε στην εξάρθρωση της «Αλ Κάιντα» και των πυρήνων της στις χώρες της Μέσης Ανατολής – και όχι μόνο εκεί. Παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη και πλέον επικίνδυνη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ σχεδιάστηκε και οργανώθηκε στο εξωτερικό, η Αμερική δεν θα πρέπει να αναζητεί τους εχθρούς της μονάχα στους κόλπους των ισλαμιστών.

Υστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη, δεύτερες σκέψεις αναπτύσσονται στις υπηρεσίες ασφαλείας, που λένε πως ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Αμερικανών να προέρχεται εκ των έσω, δεδομένου μάλιστα ότι η εγχώρια τρομοκρατία ευθύνεται για τα δύο τρίτα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και σε αυτή την περίπτωση όμως ο κίνδυνος δεν προέρχεται αποκλειστικά από τους μουσουλμάνους της Αμερικής και τη λεγόμενη «μουσουλμανική εγχώρια τρομοκρατία», δηλαδή επιθέσεις υποκινημένες από Αμερικανούς υπηκόους που έχουν αντλήσει έμπνευση από την ιδεολογία της τζιχάντ, αλλά δεν έχουν επίσημες διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα». Οι σημαντικότερες εγχώριες απειλές έρχονται κατά κύριο λόγο από διαφορετικές ομάδες. Οι δρόμοι της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ έχουν πολλές διακλαδώσεις.

Ακροδεξιά εγχώρια τρομοκρατία: Οι επιθέσεις των ακροδεξιών οργανώσεων αποτελούν είδος αντίδρασης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές ή στις πολιτικές διεθνών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ πολύ συχνά έχουν και ρατσιστικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο είδος έχει τις ρίζες του, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε ρατσιστικές οργανώσεις που απασχόλησαν έντονα με τη δράση τους τη δεκαετία του ’80, όπως η Κου Κλουξ Κλαν. Σήμερα αξιωματούχοι του FΒΙ υποστηρίζουν ότι οι skinheads, οι νεοναζί και το κίνημα των «Christian Patriots», που υποστηρίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στράφηκε κατά των ιδεών της δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και της αμερικανικής χριστιανικής κληρονομιάς, αποτελούν τις πιο σοβαρές απειλές εγχώριας τρομοκρατίας.

Ειδικού ενδιαφέροντος εγχώρια τρομοκρατία: Σε αντίθεση με τις ακροδεξιές οργανώσεις που έχουν μεγάλη ατζέντα, οι τρομοκράτες ειδικού τύπου εστιάζουν σε μεμονωμένα θέματα, όπως οι εκτρώσεις, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ζώων. Η «οικολογική» τρομοκρατία θεωρείται η πιο επικίνδυνη της συγκεκριμένης κατηγορίας και θεωρείται υπεύθυνη για την πλειοψηφία των εγχώριων τρομοκρατικών χτυπημάτων των τελευταίων πέντε ετών. Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω οργανώσεις προσπαθούν να αποφύγουν ανθρώπινες απώλειες, τα ατυχήματα δεν είναι εύκολο να αποκλειστούν, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις των εμπρησμών συγκροτημάτων κατοικιών και καταστημάτων, που αποτελούν αγαπημένους στόχους τους. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η έλλειψη ευδιάκριτης ιεραρχίας και κεντρικής αρχής. Συνήθως αποτελούνται από ανεξάρτητους πυρήνες που δρουν αυτόνομα, έχουν κοινούς στόχους, αλλά δεν έχουν αρχηγούς. 

Από την «Αλ Κάιντα» στη Βόρεια Κορέα

Διεθνής τρομοκρατία: Πέρα από την «Αλ Κάιντα» που ανανεώνει συνεχώς τις απειλές της για επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν αποτελούν επίσης ορκισμένους εχθρούς της χώρας. Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί να προκαλέσει τα αντίποινα των ΗΠΑ και να οδηγηθεί σε περαιτέρω διεθνή απομόνωση. Η Βόρεια Κορέα σχεδόν σίγουρα δεν διαθέτει τα μέσα για να διεξάγει μια τέτοια επίθεση, τη στιγμή που πολλοί αμφισβητούν ακόμη αν το Ιράν ήταν πράγματι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σαουδάραβα πρέσβη στην Ουάσινγκτον το 2011. Βασικό χαρακτηριστικό των τρομοκρατικών χτυπημάτων που πραγματοποιούνται από διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας είναι η σχεδόν άμεση ανάληψη της ευθύνης.

Μοναχικοί και άκρως επικίνδυνοι

«Μοναχικοί λύκοι»: Δρουν μόνοι τους προωθώντας την ιδεολογία μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης, χωρίς όμως να παίρνουν κατευθύνσεις ή εντολές από αυτήν. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης ωστόσο αποδεικνύεται πιο καινοτόμος, δημιουργικός, αλλά κυρίως πιο επικίνδυνος απ’ όλα τα άλλα ήδη. Δεδομένου ότι δεν διαθέτει υποστηρικτές, όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχει φραγμούς σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα της επίθεσης, καθώς δεν φοβάται μην απογοητεύσει κάποιον ή προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Το γεγονός ότι δεν συνεργάζεται με άλλους καθιστά παράλληλα δυσκολότερο το έργο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς δεν μπορεί να συλλέξει εύκολα τις πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν τις πράξεις βίας από άλλους μεμονωμένους Αμερικανούς ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δύο μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...