Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η αυτοκρατορία του εγκλήματος

Η σκοτεινή συμφωνία της Γιακούζα και οι θανάσιμες πλην ήσυχες business.

874gf23h878Κάνει τζίρο πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις γκανγκστερικές δραστηριότητες των μελών της. Το μενού πλήρες: προστασία, μίζες, πορνεία, παράνομος τζόγος, τοκογλυφία. Η Γιακούζα, η ιαπωνική μαφία, η μεγαλύτερη αυτοκρατορία οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο, είναι παντοδύναμη. Ομως, μετά από αιώνες απομόνωσης η «αυτοκρατορία του εγκλήματος» που γεννήθηκε μέσα σε μια πραγματική αυτοκρατορία υπέγραψε συμφωνία ανακωχής και συνεργασίας με τις επίσης τρομερές συμμορίες των Κινέζων φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσά τους.

Η «μαφιόζικη ειρήνη» μείωσε στο ελάχιστο τις συγκρούσεις, επειδή τα αφεντικά των συμμοριών της Γιακούζα και των Κινέζων συγκεντρώνονται πολύ συχνά γύρω από ένα τραπέζι και τα βρίσκουν με τα λόγια πλέον και όχι με τα όπλα. «Πλέον καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, χωρίς πολλά προβλήματα. Εμείς, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις Κίνας και Ιαπωνίας, τα βρίσκουμε, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι: κανείς δεν θέλει τον πόλεμο και τη βία, όλοι θέλουμε να βγάλουμε χρήματα. Είναι καλύτερο να μοιράσεις καθήκοντα, να συνεργάζεσαι και να ευημερείς» δηλώνουν και οι δύο πλευρές. Μέσα σε δύο χρόνια οι εκβιασμοί για μίζα και προστασία λειτούργησαν, όλοι πληρώνουν, ο καθένας έχει τη δική του περιοχή και όλοι ζουν ειρηνικά και ήσυχα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ιταλικού περιοδικού «L’Espresso».

Στη συμφωνία ανακωχής συμμετέχουν επίσης οι συμμορίες των Κορεατών -δραστηριοποιούνται κυρίως στο Τόκιο, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες συμμορίες μειονοτήτων-, οι οποίοι είναι οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι της τεράστιας επιχείρησης με τα Πατσίνκο, κάτι σαν φλιπεράκια που βγάζουν ή καταπίνουν χιλιάδες σφαιρίδια, που σε περίπτωση σπάνιας νίκης μετατρέπονται σε μετρητά (υπάρχουν παραπάνω από 20.000 καταστήματα με φλιπεράκια σε όλη την Ιαπωνία). Η ειρήνη ανάμεσα στις συμμορίες διατηρείται επίσης υπό την ευλογία της αστυνομίας, χωρίς την «καλοσύνη» και τη συνενοχή της οποίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το όλο σύστημα.

Στην Ιαπωνία, όπου οι συμμορίες της Γιακούζα και των Κινέζων κυκλοφορούν ελεύθερα -τα αφεντικά τους έχουν και επαγγελματικές κάρτες-, είναι εύκολο να συναντήσεις μέλη τους, όχι όμως να τους πολεμήσεις. Η Yakuza στην Ιαπωνία είναι πανταχού παρούσα, ακόμη και στο Κοινοβούλιο έχει απλωμένα τα πλοκάμια της. Σύμφωνα με τον ειδικό για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου Κέντζι Ινό, τουλάχιστον το ένα τρίτο των βουλευτών εκλέγεται ή έχει στενούς δεσμούς με τις συμμορίες στους τομείς ψυχαγωγίας, συμβάσεων για δημόσια έργα, εμπορίου.

Η συμφωνία ανακωχής και συνεργασίας -προς το παρόν- παραμένει «προστατευμένη» από ένα είδος μεικτού συμβουλίου, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο Τσουκάζα Σινόμπου (αποκαλείται και Νονός), αφεντικό της συμμορίας Γιαμαγκούτσι-γκούμι, της πιο ισχυρής της Γιακούζα στην Ιαπωνία. Εχει 7.000 υπαλλήλους «σταθερούς» και 20.000 «έκτακτους» που έρχονται και φεύγουν ανάλογα με την «αγορά». Οι έριδες των διάφορων συμμοριών στην Ιαπωνία δεν δημιουργούν πλέον κοινωνικό συναγερμό. Αρκεί μία συνάντηση του συμβουλίου (συνεδριάζει κάθε μήνα στην πόλη Κόμπε), ώστε να  αντιμετωπίζονται και να λύνονται τα θέματα άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου Τσουκάζα Σινόμπου αποφυλακίστηκε πριν από δύο χρόνια, εξέτισε ποινή κάθειρξης έξι ετών -είτε το πιστεύετε είτε όχι- για οπλοκατοχή πυροβόλων όπλων, τα οποία βρέθηκαν όμως σε μέλη της συμμορίας του. Πλήρωσε για άλλους ως αληθινός σαμουράι. Κατά την έξοδό του από τη φυλακή ο Τσουκάζα Σινόμπου είχε υποδοχή ήρωα. Σύμφωνα με εντολή του όμως, η υποδοχή ήταν ταπεινή: δεν υπήρχαν θωρακισμένα αυτοκίνητα ή ελικόπτερο. Πήγε σπίτι του με τρένο έχοντας διακριτικά κοντά του σωματοφύλακες. Ανάμεσα σε νομοθεσίες που υιοθέτησε η ιαπωνική κυβέρνηση τη δεκαετία του ’90 και «άγγιξαν» ξώφαλτσα και τη Γιακούζα ήταν ότι την ευθύνη για κάθε αδίκημα συμμορίας την αναλαμβάνει το αφεντικό της, το οποίο και δικάζεται. Οι συμμορίες στην Ιαπωνία είναι νόμιμες. Η αστυνομία αναφέρει στη Λευκή Βίβλο της 22 συμμορίες στην Α κατηγορία και 51 στη Β κατηγορία, εκτός από τα παρακλάδια που έχει καθεμιά τους. 

Τζίρος δισ. δολ. στις πιάτσες του τζόγου και της πορνείας

Το Σιντζούκου είναι ένα από τα πιο ζωντανά προάστια του Τόκιο, το πιο αντιπροσωπευτικό της πιο ακριβής, αλλά και της πιο διεφθαρμένης μητρόπολης στον κόσμο. Εκατομμύρια τραπεζογραμματίων αλλάζουν χέρια, συχνά τυλιγμένα σε πολύχρωμα μαντίλια (τα περίφημα φουροσίκι), χρήματα από εκβιασμούς, μίζες, διακίνηση, τζόγο. Οι ανταλλαγές γίνονται την ημέρα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι μπαινοβγαίνουν από διάφορους σταθμούς του μετρό. Τη νύχτα όμως υπάρχουν πολλοί της Γιακούζα στο Καμπουκίτσου (η περιοχή με τα κόκκινα φανάρια), στο Σιντζούκου, για να «τροφοδοτήσουν»την πολύχρωμη αγορά της «υγείας», δηλαδή την πορνεία, και του «μπακούτο», την αυτοκρατορία του τζόγου και των παράνομων στοιχημάτων. Δύο σημαντικές πηγές ανέφεραν ότι ο τζίρος της ιαπωνικής μαφίας, της πιο πλούσιας, ισχυρής και «διαφανούς» στον κόσμο, της Γιακούζα κυμαίνεται μέχρι και πέντε δισ. δολάρια. Ομως, ενώ τα μέλη των συμμοριών, τα οποία ως χαρακτηριστικό τους έχουν τα πολλά τατουάζ στο σώμα τους, βρίσκονται σε συνεχή δραστηριότητα για να επιβληθούν και να φέρουν χρήματα στα αφεντικά φροντίζοντας να βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, στη Γιακούζα, που στην πραγματικότητα είναι ηφαίστειο που βράζει, επιφανειακά όλα φαίνονται ήρεμα και αρμονικά.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...