Εφη Σφυρή: "Εχω μαθητή 63 ετών"!

«Ασχολούμαι προσωπικά με τα μέλη της ακαδημίας. Στόχος μου δεν είναι να δημιουργήσω ένα φυτώριο νέων πρωταθλητών. Με ενδιαφέρει όσοι έρχονται να μάθουν να παίζουν» λέει η Εφη Σφυρή.

Εφη Σφυρή: "Εχω μαθητή 63 ετών"!

«Οταν άφησα τη σάλα για την άμμο, κανείς δεν μπορούσε να μου εγγυηθεί την επιτυχία. Εκλεινα για πάντα την πόρτα στον Παναθηναϊκό και στην εθνική ομάδα μόνο και μόνο για την ουτοπία μιας πρόκρισης στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ» αναφέρει στο βιβλίο της η Εφη Σφυρή και μάλλον δεν έχει άδικο.

Οταν το 1997 αποφάσισε να πάρει «διαζύγιο» από το βόλεϊ σάλας και να μπει δυναμικά στο beach volley, δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε. Τελικά, το ένστικτό της δεν την απογοήτευσε και για πολλά χρόνια δόξασε την Ελλάδα στα μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου. Μπορεί η ίδια να έχει αποσυρθεί εδώ και μερικά χρόνια από τους επαγγελματικούς αγώνες και τις σκληρές προπονήσεις, ωστόσο η άμμος παρέμεινε η μεγάλη αδυναμία της και μάλιστα έχτισε το νέο κεφάλαιο στη ζωή της επάνω σε αυτήν.

Σήμερα, η Εφη Σφυρή ασχολείται με τη δική της ακαδημία beach volley, που φιλοξενείται στους χώρους του Vari Sports Club, από όπου και μεταλαμπαδεύει σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους τις γνώσεις και την τεχνική του αθλήματος στο οποίο αφιερώθηκε.
«Ξεκίνησα την ακαδημία πριν από τέσσερα χρόνια, έπειτα από παρότρυνση του καλού μου φίλου Γιώργου Πιπεριά. Είναι η πρώτη και ίσως μοναδική οργανωμένη ακαδημία αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Στην αρχή, ήμουν διστακτική, δεν ήξερα πώς θα εξελισσόταν. Τελικά όμως, όλα πήγαν κατ’ ευχήν» λέει γελώντας η Εφη, ενώ καλωσορίζει την «Espresso της Κυριακής» στην Ακαδημία Beach Volley στη Βάρη.

Την πετύχαμε να προπονεί μια ομάδα παιδιών: «Σε δέκα λεπτά τελειώνει η προπόνηση. Περιμένετε λίγο» λέει κι επιβλέπει την τεχνική στην πάσα των νεαρών αθλητριών. Φοράει ένα μοβ κολάν και μαγιό. Δεν έχει αλλάξει και πολύ από τις ημέρες που αγωνιζόταν. Παραμένει το ίδιο εντυπωσιακή και δυναμική. «Βλέπετε, ασχολούμαι προσωπικά με τα μέλη της ακαδημίας. Εχω βεβαίως εξαιρετικούς συνεργάτες, αλλά μου αρέσει να παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη των παικτών» σημειώνει και συμπληρώνει: «Στόχος μου δεν είναι να δημιουργήσω ένα φυτώριο νέων πρωταθλητών. Με ενδιαφέρει όσοι έρχονται να μάθουν να παίζουν για να μπορούν να διασκεδάζουν».

Ενώ μιλάμε μαζεύεται σιγά σιγά το επόμενο γκρουπ. «Αυτό είναι των πιο προχωρημένων. Προπονούνται από τον Δεκέμβριο» λέει και μας εξηγεί: «Το beach volley δεν παίζεται απαραιτήτως το καλοκαίρι στην παραλία. Παράδειγμα αποτελούν πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στήσει γήπεδα μέσα σε πάρκα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουμε εξοικειωθεί και οι Ελληνες με το άθλημα και πολλοί το επιλέγουν αποκλειστικά ως τρόπο εκγύμνασης. Το σημαντικό είναι πως απευθύνεται σε ευρεία γκάμα ηλικιών. Μπορούν να παίξουν από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλοι. Να φανταστείτε έχω μαθητή 63 ετών».

Παρ’ όλο που στόχος της δεν είναι να δημιουργήσει πρωταθλητές αλλά απλούς παίκτες, σε λίγες ημέρες η ακαδημία θα συμμετάσχει σε τουρνουά ανά την Ελλάδα. «Στην ιστοσελίδα της ακαδημίας υπάρχει πίνακας όπου ο κάθε παίκτης βλέπει τη βαθμολογία του και τη βαθμολογία του συμπαίκτη ή του αντιπάλου του, όπως γίνεται και σε επαγγελματικό επίπεδο. Τους αρέσει να αισθάνονται πως παίζουν σε επίπεδο πρωταθλητών» αναφέρει η Εφη γελώντας.


ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ

Η Εφη Σφυρή αυτόν τον καιρό σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing σε ιδιωτικό κολέγιο της Αθήνας. «Η ακαδημία beach volley βασίζεται επάνω μου, οπότε έπρεπε να μάθω και να τη διοικώ. Ετσι, αποφάσισα πως θα ήταν σωστό να ασχοληθώ σοβαρά με το αντικείμενο».

Οσο για τα μελλοντικά σχέδιά της, μας λέει πως «δεν είμαι άνθρωπος που προγραμματίζω. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως ετοιμάζω δεύτερο βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό. Η συγγραφή είναι κάτι που με ενδιέφερε πάντα. Από εκεί και πέρα βλέπουμε».


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Φωτ: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ
  

«Ασχολούμαι προσωπικά με τα μέλη της ακαδημίας. Στόχος μου δεν είναι να δημιουργήσω ένα φυτώριο νέων πρωταθλητών. Με ενδιαφέρει όσοι έρχονται να μάθουν να παίζουν» λέει η Εφη Σφυρή.