Στέκι με... άρωμα Πουλόπουλου

Ο Γιάννης Πουλόπουλος σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του επί σκηνής.

Στέκι με... άρωμα Πουλόπουλου

Το «Εκρού» δεν είναι τίτλος καινούργιου τραγουδιού του Γιάννη Πουλόπουλου. Ετσι λέγεται ένας πανέμορφος χώρος ψυχαγωγίας στα βόρεια προάστια που άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο με τη φροντίδα της γυναίκας του και της κόρης του.

Πριν από δύο χρόνια ο Γιάννης Πουλόπουλος αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του στέκι στην Εκάλη, μια περιοχή με την οποία τον συνδέουν πολλά αφού εκεί διαμένει επί σειρά ετών και παράλληλα έχει από παλιά ανοίξει το δικό του ξενοδοχείο.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για έναν ψυχαγωγικό χώρο που δημιουργήθηκε με τη σφραγίδα της συζύγου του Μπέτυς, που έχει αμερικάνικες ρίζες και διακρίνεται για το καλό γούστο και την αισθητική της στα πράγματα που αφορούν την ψυχαγωγία γενικότερα. «Πρόκειται για ένα ρεστοράν-κλαμπ φτιαγμένο με μεράκι, που προσφέρει φαγητό και μουσική υψηλών απαιτήσεων. Από τα μαχαιροπίρουνα και το καθιστικό μέχρι την επιλογή των ηχητικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού, αλλά και για όλα όσα χρειάζονται σε ένα τέτοιο μαγαζί, κυρίως η Μπέτυ ασχολήθηκε πολλές ώρες βάζοντας τη σφραγίδα της...» λέει στην «Espresso» άτομο του στενού τους περιβάλλοντος.

Οι πίνακες που υπάρχουν στους τοίχους φέρουν την υπογραφή του εκλεκτού τραγουδιστή, ο οποίος πραγματικά έχει εκφράσει τις καλύτερες εμπνεύσεις του στον καμβά. Ως γνωστόν, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης από τα νεανικά του χρόνια εξωτερικεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του μέσω του χρωστήρα αλλά και γράφοντας ποιήματα. (Ενα από τα ποιήματά του, που συμπεριλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή του «Τετράδιο», φέρει τον τίτλο «Ο τραγουδιστής» και μιλάει για τη μοναξιά του καλλιτέχνη!)

Ο Γιάννης Πουλόπουλος είναι από τους τραγουδιστές της λεγόμενης «παλαιάς κοπής», με μεγάλα φωνητικά προσόντα και τεράστιο επαγγελματικό ήθος. Η ιστορία του τραγουδιού τον έχει ήδη κατατάξει σε μία από τις πιο χρυσές σελίδες της. Το σημαντικότερο, όμως, στη λαμπρή καριέρα του είναι η σεμνότητα με την οποία αντιμετώπισε τη δουλειά του.

Από τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα είχε βάλει τους απαράβατους όρους του στις δισκογραφικές εταιρείες, στους επιχειρηματίες των κέντρων και γενικώς σε ό,τι είχε σχέση με τη σταδιοδρομία του. Είναι ίσως ο μοναδικός που πληρωνόταν στα κέντρα με αμύθητα ποσά και μάλιστα τα έπαιρνε προτού ξεκινήσει τις ζωντανές εμφανίσεις του... Ο μυθικός ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών, χωρίς να είναι διασκεδαστής του τύπου «τραγουδάω για να ανεβείτε στην πίστα να χορέψετε», γέμιζε τα κέντρα ασφυκτικά με φανατικούς θαυμαστές του όλων των ηλικιών, που παραληρούσαν στο άκουσμα της θεϊκής, ερωτικής φωνής του.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αφού είχε τραγουδήσει με μεγάλη επιτυχία για μια ολόκληρη σεζόν στον «Διογένη» της Αθήνας, πήγε για περιορισμένες εμφανίσεις στο κέντρο «Πύλη Αξιού» της συμπρωτεύουσας. Αυτή ήταν και η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση. Οι Βορειοελλαδίτες θαυμαστές του με το που έβγαινε στην πίστα τον υποδέχονταν με χειροκροτήματα, σφυρίγματα και κραυγές αγάπης και ενθουσιασμού - κάτι που συμβαίνει με ελάχιστους από τους σημερινούς τραγουδιστές... Κι εκείνος με τη σεμνότητα που τον διακρίνει πάντα αντιμετώπιζε τον κόσμο πολύ απλά και φιλικά, χωρίς υποκλίσεις και χαιρετούρες. Εκλεινε τα μάτια του και ερμήνευε με τον δικό του αισθαντικό τρόπο τις μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες του.

Ο ερμηνευτής του θρυλικού «Δρόμου» και πολλών άλλων χρυσών επιτυχιών τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επιλέξει την απομόνωση από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Εχοντας αποταμιεύσει εκείνο το χρηματικό ποσό που του εξασφαλίζει μια άνετη διαβίωση, δεν έχει ανάγκη να φθείρεται στο νυχτοκάματο. Ετσι, γύρισε την πλάτη στα «φτηνά θεάματα» της εποχής και το νέο μότο του -σε όλους και σε όλα που διαταράσσουν την ηρεμία του- είναι η φράση «Η σιωπή μου προς απάντησή τους»!


ΑΛΚΙΝΟΟΥ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

Ο Γιάννης Πουλόπουλος σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του επί σκηνής.