Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Hπειρώτικες ιστορίες με «Πρωταγωνιστές» γυναίκες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στην περιοχή και οι κάμερες της εκπομπής κατέγραψαν πωώ περνά το ασθενές φύλο.

Ιστορίες γυναικών της Ηπείρου θα παρουσιάσουν την Κυριακή του Πάσχα οι «Πρωταγωνιστές», στις 23.15, στο Mega. Γυναίκες στα χωράφια, στα σπίτια, στους φούρνους, στους στάβλους, στα χασάπικα, στη λίμνη, στα εργαστήρια του ασημιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στην Ηπειρο τις πρώτες μέρες της άνοιξης και οι κάμερες της εκπομπής κατέγραψαν τη ζωή στα Γιάννενα, το Νησί, το Πάπιγκο, το Μάζι, την Ελάτη, το Καπέσοβο, τον Παρακάλαμο, τη Δωδώνη, την Ντραμπάτοβα. Οι «Πρωταγωνιστές» παρουσιάζουν τη Δάφνη Δήμου, η οποία ζει στο Μεγάλο Πάπιγκο και είναι μισή Ολλανδή και μισή Ελληνίδα. Εκτρέφει πουλάρια και διοργανώνει εκδρομές στο βουνό γι’ αυτούς που αγαπούν τα άλογα και την άγρια φύση. Οπως χαρακτηριστικά λέει: «Ο αρχηγός στο κοπάδι είναι πάντα η φοράδα. Ο αρσενικός έχει μόνο δύο πράγματα στο μυαλό του, το σεξ και το φαγητό, όπως συμβαίνει και με τον άνθρωπο».

Η Ιωάννα Λάππα ζει στο Μάζι της Κόνιτσας. αν και είναι μόλις 28 χρόνων, έχει δύο παιδιά και 212 πρόβατα. Τα αρμέγει δύο φορές την ημέρα, τα ξεγεννά, τα φροντίζει, τους κόβει τα νύχια και το βράδυ στους στάβλους τούς βάζει ηπειρώτικη μουσική. Μιλώντας στην κάμερα λέει: «Δεν έμεινα εδώ με το ζόρι. Ο πατέρας μου ήθελε να πάω να σπουδάσω, εγώ όμως αγαπούσα τα ζώα. Η Αθήνα με τρομάζει».

Η Γιώτα Στεφανοπούλου στην Ελάτη άφησε τη Θεσσαλονίκη για ένα χωριό δέκα κατοίκων, που δεν έχει ούτε περίπτερο. Και κάθε Μάη στην κουρά των προβάτων παίρνει το μαλλί, το πλένει, το λανάρει και φτιάχνει κουρελούδες, κιλίμια, κασκόλ, καπέλα και τσάντες. «Βάφω με τα χρώματα της φύσης, όπως με έμαθαν οι γιαγιάδες της Ηπείρου. Κίτρινο από το πράσινο τσάι, καφέ από τα καρύδια, πορτοκαλί από τα άνθη της ντάλιας».

Οι Ελλη και Γιάννα Παπαγεωργίου στο Καπέσοβο είναι κόρες του καθηγητή Θουκυδίδη που είναι γνωστός για την προσπάθειά του να αναπτυχθούν τα Ζαγοροχώρια με σεβασμό στην παράδοσή τους. Ανοιξαν ένα ξενώνα κι ένα μαγαζάκι πάνω στο παλιό πηγάδι του χωριού, όπου προσφέρουν ό,τι φτιάχνεται με τα χέρια -από μαρμελάδες, τσίπουρο και τραχανά μέχρι κολιέ και λαμπάδες- για τη Λαμπρή.

Στην κάμερα της εκπομπής θα δούμε μεταξύ άλλων και την Τασία Γκίνη, η οποία ζει στο Νησί των Ιωαννίνων και είναι η πρόεδρος των Ψαράδων της Λίμνης των Ιωαννίνων. Μιλάει για τους θρύλους της κυρά-Φροσύνης που θα ακούσει κανείς στο Νησί, ενώ με την παραδοσιακή βάρκα που υπάρχει μόνο στη Λίμνη και έχει δύο πλώρες για να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα στους καλαμιώνες, ψαρεύει κάθε ξημέρωμα παρέα με τον άντρα της. Αυτή στο τιμόνι και ο άντρας στο κουπί.

Από ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ευαγγελία Χρύση, η οποία είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας στην πάλη και δουλεύει τώρα στο εργοστάσιο της Δωδώνης. Εκεί καθημερινά φτάνει το γάλα 7.000 παραγωγών της Ηπείρου και εκεί ύστερα από μερικούς μήνες ωρίμανσης παράγεται η διάσημη φέτα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...