Ο Γαλιλαίος από τη Σκιάθο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Νίκος Πασχάλης έχει δημιουργήσει ένα άρτια εξοπλισμένο αστεροσκοπείο, με οροφή που ανοιγοκλείνει αυτόματα.

Ο Γαλιλαίος από τη Σκιάθο

Με δύο τηλεσκόπια καταγράφει και φωτογραφίζει δεδομένα που αποστέλλει στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ενας Σκιαθίτης μετράει τ’ άστρα! Στα βήματα του Γαλιλαίου κινείται ένας 30χρονος που δημιούργησε το δικό του αστεροσκοπείο, μέσα από το οποίο παρατηρεί τα ουράνια σώματα και παράλληλα καταγράφει τον καιρό!

Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής», ο Νίκος Πασχάλης, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, αποκάλυψε ότι το «μικρόβιο» της εξερεύνησης του ουρανού το κόλλησε από μικρός, όταν ταξίδευε με τον ναυτικό πατέρα του και από το κατάστρωμα του πλοίου ατένιζε με δέος τον έναστρο ουρανό: «Η εικόνα αυτή με μάγεψε και ήταν καθοριστική για τη δραστηριότητά μου». Με φωνή που μαρτυράει πάθος για την αστρονομία, ο 30χρονος τόνισε ότι «η πρώτη φορά που παρατήρησα τον Κρόνο και τη Σελήνη από ένα μικρό τηλεσκόπιο που μου αγόρασε ο πατέρας μου, με έσπρωξε ακόμα πιο πολύ».

Ο κ. Πασχάλης, που είναι ιδιοκτήτης καταστήματος στο Νησί του Παπαδιαμάντη, με αγάπη και πολλή υπομονή δημιούργησε το αστεροσκοπείο του μέσα σε έναν χώρο μόλις 25 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή Ξάνεμος: «Το εσωτερικό του χώρου χωρίζεται σε δύο μέρη: στο ένα υπάρχουν οι δύο υπολογιστές και στο άλλο οι κάμερες και τα δύο τηλεσκόπια (ένα διοπτρικό και ένα καταδιοπτρικό) με τα οποία παρατηρώ και φωτογραφίζω, καθώς και ο μετεωρολογικός σταθμός όπου καταγράφω το στίγμα των καιρικών μεταβολών. Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται ακολούθως στο Αστεροσκοπείο Αθηνών!» λέει με καμάρι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τον συγκεκριμένο χώρο, που έχει γίνει το δεύτερο σπίτι του, προσπαθεί να τον εμπλουτίζει όσο μπορεί με εξοπλισμό: «κάτι τέτοιο όμως θέλει αρκετό χρόνο και πολύ περισσότερο χρήμα» εξηγεί.

Η δημιουργία του αστεροσκοπείου ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2010 με την εφαρμογή της διαδικασίας αυτονομίας, που επιτρέπει στο σύστημα να λειτουργήσει από κάθε σημείο της Ελλάδας. Αν και η εξωτερική όψη του κτίσματος δεν «γεμίζει» το μάτι, ωστόσο το εντυπωσιακό είναι η συρόμενη οροφή που επιτρέπει στα δύο τηλεσκόπια να «κοιτούν» κατευθείαν τον ουρανό: «Το σύστημα λειτουργεί με σένσορες, οι οποίοι δίνουν την εντολή να ανοίξει η οροφή και να ξεκινήσει αυτόματα η διαδικασία καταγραφής των αστρονομικών δεδομένων» αναφέρει ο 30χρονος.

Ο ίδιος τόνισε ότι έστησε το αστεροσκοπείο στην περιοχή Ξάνεμος, γιατί είχε ένα κτήμα εκεί: «εξάλλου, βρίσκεται έξω από την πόλη της Σκιάθου και μακριά από τα πολλά φώτα, που θα εμπόδιζαν την παρατήρηση του ουρανού. Ωστόσο, θα ήθελα να μεταφερθώ πιο ψηλά, ώστε να υπάρχει λιγότερη φωτορύπανση»


ΕΡΕΥΝΕΙ ΤΟΥΣ SUPER NOVA

Ο ίδιος έχει συνεργασία, μέσω Internet, με ερασιτέχνες Αμερικανούς αστρονόμους, με τους οποίους διερευνούν την ανίχνευση των super nova ή αλλιώς “υπερκαινοφανών αστέρων» (αστέρια με πολύ μεγαλύτερη μάζα από τον Hλιο, που αυτοεκρήγνυνται). Τα δεδομένα που προκύπτουν βοηθούν τους επιστήμονες να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τη γένεση και την εξέλιξη του Σύμπαντος.

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και από την πλευρά των μαθητών: «πέρυσι, οι μαθητές σχολείων της Σκιάθου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το αστεροσκοπείο μου, ενώ στις 29 Μαρτίου του 2006 παρακολούθησαν το φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου, με τη βοήθεια δύο τηλεσκόπιων που τοποθετήθηκαν στην αυλή του σχολείου τους”.

Η μεγάλη αγάπη του κ. Πασχάλη για την αστρονομία είναι τόσο μεγάλη που έχει γραφτεί στο αγγλικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπου παρακολουθεί μαθήματα Αστρονομίας. Ο ίδιος δεν μας έκρυψε ότι: «αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα προσπαθούσα να κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου και να ασχοληθώ επαγγελματικά με την αστρονομία».


ΚΑΙ ΜΕΤΩΡΟΛΟΓΟΣ

«Οι συγγενείς με ρωτούν τι καιρό θα κάνει»
Μαζί με το αστεροσκοπείο ο Νίκος Πασχάλης διαθέτει ερασιτεχνικό μετεωρολογικό σταθμό, που καταγράφει θερμοκρασία, υγρασία, βαρομετρική πίεση και άνεμο: «Η ενημέρωση πραγματοποιείται αυτόματα κάθε πέντε λεπτά και παρ’ ότι δεν γίνεται πρόγνωση -καθώς απαιτούνται άλλους είδους μετρήσεις- εν τούτοις η βαρομετρική πίεση αποτελεί ένδειξη για τις καιρικές μεταβολές, γιατί όσο πιο απότομη είναι η πτώση της τόσο πιο γρήγορα επιδεινώνεται ο καιρός». Οπως μας είπε ο ίδιος γελώντας, οι συγγενείς και οι φίλοι του τον ρωτούν να μάθουν πληροφορίες για το τι καιρό θα κάνει.


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
 

Ο Νίκος Πασχάλης έχει δημιουργήσει ένα άρτια εξοπλισμένο αστεροσκοπείο, με οροφή που ανοιγοκλείνει αυτόματα.
Ο χώρος, μόλις 25 τ.μ.
Αρης.
Κρόνος.