"Οι κριτές με δικαίωσαν"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο 35χρονος φωτογράφος Παναγιώτης Λάμπρου και κάτω με τη Βρετανίδα σύζυγό του.

"Οι κριτές με δικαίωσαν"

Διθυραμβικές κριτικές απέσπασε ο 35χρονος φωτογράφος Παναγιώτης Λάμπρου για το γυμνό πορτρέτο της Βρετανίδας συζύγου του, που παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων της Μεγάλης Βρετανίας. Το έργο του Ελληνα φωτογράφου με τον τίτλο «Το πορτρέτο της Βρετανίδας συζύγου μου» επελέγη ως ένα από τα τέσσερα έργα που θα διαγωνίζονταν στην τελική φάση του φωτογραφικού διαγωνισμού Τaylor Wessing Ρhotographic Ρortrait Ρrize 2010, με έπαθλο τις 12.000 λίρες.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την περασμένη Τρίτη, όπου ο Παναγιώτης Λάμπρου κατέκτησε τη δεύτερη θέση, καθώς και μια σημαντική διάκριση, αφού θεωρείται πλέον ένας από τους καλύτερους φωτογράφους της χρονιάς. Το έργο του, που εκτός από τη δεύτερη θέση κέρδισε και 3.000 λίρες, θα φιλοξενείται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, μαζί με τα υπόλοιπα 60 έργα του διαγωνισμού, στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη θέση που πήρε το έργο μου, καθώς και για τις κριτικές που απέσπασε» δηλώνει γεμάτος από χαρά ο Ελληνας φωτογράφος στην «Espresso της Κυριακής»: «Και οι τέσσερις φωτογραφίες που διαγωνίστηκαν ενθουσίασαν την κριτική επιτροπή, της οποίας το έργο ήταν να επιλέξει την καλύτερη για το 2010. Τελικά, οι κριτές μού έδωσαν την τιμητική δεύτερη θέση και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Δέχομαι το αποτέλεσμα και συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου, όπως ακριβώς κάνω όλα αυτά τα χρόνια».

Σκοπός του διαγωνισμού, που κάθε χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο της βρετανικής επικαιρότητας, είναι η προώθηση της Τέχνης του φωτογραφικού πορτρέτου αλλά και η ανάδειξη και προβολή των ταλαντούχων δημιουργών του. «Είναι πολύ σημαντικό για έναν φωτογράφο να επιλέγεται το έργο του ανάμεσα στα καλύτερα ενός τόσο σπουδαίου διαγωνισμού. Κάποιοι προσπάθησαν πριν από λίγο καιρό να προσβάλλουν το έργο μου αλλά και μένα ως δημιουργό του. Τελικά αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος, αφού οι ειδικοί της Τέχνης είχαν άλλη γνώμη».


«ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Το «Πορτρέτο της Βρετανίδας συζύγου μου» παρουσιάζει τη νεαρή σε ηλικία σύζυγο του φωτογράφου αλλά και μητέρα των δύο παιδιών του καθισμένη έξω από το εξοχικό τους, στη Σχοινούσα, μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Η κοπέλα φορά ένα κοντό, λουλουδάτο ελαστικό φόρεμα και τίποτε άλλο. Είναι άβαφη, ενώ τα πυρόξανθα μαλλιά της χαϊδεύουν τους ώμους της. Κάθεται σε μια ψάθινη παραδοσιακή καρέκλα, ενώ σύμφωνα και με το φωτογραφικό πλάνο έχει μόλις αποτελειώσει το φαγητό της. Η στάση του σώματός της είναι τόσο άνετη και χαλαρή που από το κοντό φόρεμα αποκαλύπτονται στον φωτογραφικό φακό τα γεννητικά της όργανα, δημιουργώντας ποικίλα συναισθήματα σε όποιον βλέπει τη φωτογραφία για πρώτη φορά.

«Δεν δίνω πλέον καμία σημασία στα αρνητικά σχόλια, αφού το αποτέλεσμα δικαίωσε τον φωτογράφο. Τη φωτογραφία αυτή δεν την είχε δει κανείς. Μόνο εγώ και η γυναίκα μου γνωρίζαμε εκείνη τη στιγμή μας. Μάλιστα, όταν την είδε για πρώτη φορά, το πρώτο που μου είπε ήταν ότι ακόμα και αν εκείνη δεν ήταν γυμνή, η φωτογραφία θα είχε να παρουσιάσει την ίδια ακριβώς δυναμική. Αν μπορώ να περιγράψω το πορτρέτο, απλώς θα χρησιμοποιήσω τις λέξεις: ανεξαρτησία, αγάπη, αφοσίωση και ελευθερία».


ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΤΕΧΝΗ;

Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε το γυμνό πορτρέτο της συζύγου του καλλιτέχνη προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων. Αυτό ήταν κάτι που τον είχε ενοχλήσει αρκετά, αφού είχε χαρακτηριστεί ως προκλητικό και χυδαίο. «Είχαν ακουστεί πολλά, αλλά δεν με απασχολεί τίποτα πια. Το μοντέλο μου μπορεί να ήταν γυμνό, αλλά είχε μια αθωότητα στη στάση του και το βλέμμα του. Είναι ίδια η θηλυκή ταυτότητα και αυτό ήταν κάτι που διέκριναν αμέσως και οι κριτές του διαγωνισμού».

Ο Παναγιώτης Λάμπρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε στον «Φωτογραφικό Κύκλο» της πόλης με σημαντικούς δασκάλους όπως τους Πλάτωνα Ριβέλλη, Πάνο Κοκκινιά και Guido Guidi. Συνέχισε τις σπουδές του στο Centro de Ricerca e Archiviazone della Fotografia στο Σπιλιμπέργο της Ιταλίας. Εχει πάρει μέρος σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δουλειά του έχει περιληφθεί σε αμέτρητες εκδόσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την πρώτη θέση του διαγωνισμού, καθώς και το βραβείο Taylor Wessing Photographic Portrait Prize απέσπασε ο 49χρονος Ντέιβιντ Τσάνσελορ για το πορτρέτο της 14χρονης Τζόσι Σλότερ από την Αλαμπάμα, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Τζέφρι Στόκμπριτζ για το πορτρέτο των δίδυμων αδελφών του, που είναι πόρνες και πάσχουν από αϋπνία.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Ο 35χρονος φωτογράφος Παναγιώτης Λάμπρου και κάτω με τη Βρετανίδα σύζυγό του.
Το «πορτρέτο της Βρετανίδας συζύγου μου» (χωρίς το επίμαχο σημείο).