Ζουν ανάμεσα μας...

ΚΟΣΜΟΣ
Οι επιστήμονες εμφανίζονται σχεδό σίγουρο ότι υπάρχει ζωή και σε άλλους

Ζουν ανάμεσα μας...

Σχεδόν βέβαιοι για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην ιστορία κορυφαίοι επιστήμονες. Αν και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δεν επιβεβαιώνουν τα σενάρια περί τερατόμορφων άλιεν με εντυπωσιακές στολές και μπόλικες κεραίες, που ετοιμάζουν απόβαση στη Γη με ιπτάμενους δίσκους, το σίγουρο είναι ότι αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη στον τομέα της επιστήμης που ασχολείται με την παρατήρηση των πλανητών και την ύπαρξη ή μη ζωής σε αυτούς.

Ειδικοί επιστήμονες από μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια συγκεντρώθηκαν στις αρχές του μήνα στο Λονδίνο για να παρουσιάσουν στον υπουργό Επιστημών της χώρας Μάλκομ Γουίκς τις τελευταίες προόδους που έχουν σημειωθεί στην αναζήτηση μακρινών, κατοικήσιμων πλανητών, ικανών να φιλοξενήσουν ζώντες οργανισμούς. Οπως δήλωσαν, αναμένουν να εντοπίσουν τα πρώτα στοιχεία πρωτόγονων μορφών εξωγήινης ζωής, όπως είναι τα μικρόβια και η βλάστηση, σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές που θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δώσει την ευκαιρία στους αστρονόμους να εντοπίζουν πλανήτες παρόμοιους με τη Γη που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μακρινά άστρα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ανακάλυψης εξωγήινης ζωής. Με τη βοήθεια μιας μεθόδου ανάλυσης του αντανακλώμενου φωτός, είναι πλέον εφικτό να μελετήσουν ακόμη και ποιοι από αυτούς φιλοξενούν μορφές βλάστησης ή έχουν ατμόσφαιρα ικανή να φιλοξενήσει ζώντες οργανισμούς.

«Είκοσι χρόνια πριν, είχαμε μόνον ένα ηλιακό σύστημα να μελετήσουμε, αυτό στο οποίο ζούμε. Εκτοτε, υπήρξε μια έκρηξη στον αριθμό των πλανητών που έχουμε εντοπίσει εκτός του ηλιακού μας συστήματος» δήλωσε ο καθηγητής Κιθ Μάσον, προϊστάμενος του Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας και πρώην επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Συνολικά, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει γύρω στους διακόσιους πλανήτες σε τροχιά άλλη από την ηλιακή. Οπως ανακοίνωσαν μάλιστα στις αρχές του χρόνου, μεταξύ αυτών και μια θερμή, βραχώδης «δεύτερη Γη», η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι με την ονομασία Gliese 581, σε απόσταση είκοσι ετών φωτός από τον πλανήτη μας, στον αστερισμό του Ζυγού.

Από μετρήσεις που έγιναν στην επιφάνεια του Gliese 581 διαπιστώθηκε ότι ο πλανήτης είναι ικανός να συγκρατήσει νερό, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής.
Το 2015, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σε μια αποστολή με την ονομασία «Δαρβίνος» θα στείλει στο Διάστημα τέσσερα τηλεσκόπια σε αναζήτηση πλανητών ικανών να κρύβουν ζωή. Σε διάστημα μίας πενταετίας, τα τηλεσκόπια θα μελετήσουν πεντακόσιους πλανήτες και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν φασματοσκοπικές αναλύσεις στους πενήντα επικρατέστερους για φιλοξενία ζωής.

«Να είστε σίγουροι πως, αν υπάρχει ζωή εκεί έξω, έχουμε πολλές πιθανότητες να την εντοπίσουμε» δήλωσε ο Γκλεν Γουάιτ, επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και μέλος της ομάδας που ασχολείται με το project «Δαρβίνος».

Μήπως μας παρακολουθούν;

Τίποτα δεν αποκλείει όμως το γεγονός να έχει ήδη συμβεί το ακριβώς αντίθετο -η δική μας ανθρώπινη ύπαρξη να έχει γίνει αντιληπτή από εξωγήινες υπάρξεις που κοιτούν ερευνητικά προς τη Γη από τα βάθη του σύμπαντος. Πώς μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Μέσω των ραδιοκυμάτων απαντούν οι ειδικοί.

«Κάποια σήματα έχουν χάσει τον δρόμο τους και έχουν ταξιδέψει έως και ογδόντα έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αν υπάρχει νοήμων μορφή ζωής εκεί έξω, σίγουρα ξέρει καλά ότι υπάρχουμε» εξηγεί ο Μάικλ Πέριμαν, αστροφυσικός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Αν και είναι ο μόνος που αμφισβητεί την ύπαρξη νοημόνων εξωγήινων πλασμάτων, ο Πέριμαν δήλωσε ότι δεν θα ξαφνιαστεί αν σε μερικά χρόνια βιολόγοι ανακοινώσουν πως ανακάλυψαν σε άλλους πλανήτες φάσμα απορρόφησης χλωροφύλλης, ενδεικτικό της ύπαρξης βλάστησης.