Ο παπάς ζωγράφος!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο πατέρας Γεώργιος Φλουρής στο μικρό εργαστήριό του.

Ο παπάς ζωγράφος!

«Τα χρώματα είναι χαρά και η καλλιτεχνία ταλέντο που προσφέρεται στον άνθρωπο από τον Θεό» λέει ο πατέρας Γεώργιος Φλουρής, ο οποίος εκτός από τα ιερατικά του καθήκοντα υπηρετεί με πίστη και την τέχνη της ζωγραφικής.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία ζωγράφο, απλά μέσω των χρωμάτων εκφράζομαι. Χαίρομαι να ζωγραφίζω και κατά καιρούς έχω κάνει και μικρές εκθέσεις» λέει ο ιερέας, ο οποίος λειτουργεί στη μικρή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Μελίσσια. «Ζωγραφίζω από τότε που ήμουν 8 χρονών παιδάκι. Είμαι αυτοδίδακτος. Σιγά-σιγά εξέλιξα την τεχνική μου και μερικά από τα έργα μου μπορώ να πω πως είναι αρκετά αξιόλογα» λέει ο πατέρας Γεώργιος χαμογελώντας και μας ξεναγεί στον ιερό ναό όπου λειτουργεί.
   
«Η εκκλησία μας φτιάχνεται ακόμη, αλλά προσπαθούμε όλοι μαζί εδώ στην ενορία να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε» σημειώνει και μας δείχνει μερικές από τις -διά χειρός του- αγιογραφίες.
«Ο Αγιος Φανούριος, ο Αγιος Γεώργιος, η Παναγία είναι δικές μου αγιογραφίες, που έφτιαξα για τον ναό μας» εξηγεί. Ενώ μας ξεναγεί, την προσοχή μας τραβάει μια εικόνα του Χριστού στην οποία φοράει αληθινό αγκάθινο στεφάνι. Μοιάζει τόσο αληθινή που προκαλεί δέος στον προσκυνητή. «Την έφτιαξα μόνος μου. Θέλησα να αποδώσω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κι έτσι σκάλισα τα χέρια σε ξύλο και τοποθέτησα αληθινό στεφάνι από αγκάθι στο κεφάλι του Ιησού».

Εκτός από αγιογραφίες, όμως, ο ιερέας-ζωγράφος έχει δημιουργήσει και αρκετά πορτρέτα, ενώ έχει αντιγράψει διάσημα έργα μεγάλων καλλιτεχνών. Οπως μας εξήγησε ο πατέρας Γεώργιος, μπορεί να ζωγραφίσει οτιδήποτε δει και τον εμπνεύσει.

«Μου αρέσουν τα πορτρέτα επειδή κατά την άποψή μου στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου καθρεφτίζεται η ψυχή του» λέει και μας ανοίγει την πόρτα του μικρού εργαστηρίου του. Είναι ένα μικρό δωμάτιο κάτω από το σπίτι του. Στους τοίχους κρέμονται, μέσα σε περίτεχνες κορνίζες, οι πίνακες που έχει φιλοτεχνήσει, ενώ στη γωνία του δωματίου, πάνω σε ένα μικρό τραπέζι στέκεται ένας λευκός καμβάς και μερικά σωληνάρια με μπογιές. «Ζωγραφίζω για να χαλαρώνω. Είναι ένας τρόπος έκφρασης» λέει και μας δείχνει ένα από τα αγαπημένα του έργα: «Αυτό εδώ είναι ο “Κουρέας”. Τον έχω αντιγράψει σχεδόν πιστά, αν και ποτέ ένα έργο δεν είναι ίδιο με το άλλο. Πέρασα ολόκληρους μήνες εδώ μέσα μέχρι να τελειώσει» λέει ο πατέρας Γεώργιος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ασχολείται μόνο με τις ελαιογραφίες, ενώ στέκεται με περίσσια περηφάνια μπροστά σε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό δημιούργημά του: «Είναι η “Προσευχή”. Το συγκεκριμένο έργο το ζωγράφισα υπό το φως των κεριών επειδή ήθελα να πετύχω ακριβώς τον φωτισμό και την ατμόσφαιρα που έπρεπε».

Οι ενορίτες της εκκλησίας στην οποία λειτουργεί ο ιερέας γνωρίζουν το χόμπι του και πολλοί είναι αυτοί που του ζητάνε να τους φτιάξει το πορτρέτο τους, παρ’ όλο που ο ίδιος το αποφεύγει, αφού τονίζει πως γι’ αυτόν η ζωγραφική είναι απλά ένα χόμπι για να περνάει δημιουργικά τον χρόνο του.


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

Ο πατέρας Γεώργιος Φλουρής στο μικρό εργαστήριό του.
Μερικές από τις αγιογραφίες του ναού όπου λειτουργεί είναι δικά του δημιουργήματα.
Δύο από τα αγαπημένα του έργα: «Ο κουρέας» και «Η προσευχή».