Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κινείται νομικά το Βρετανικό Μουσείο για τον υπάλληλο που πούλησε αρχαιότητες στο...

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας προσέφυγε το Βρετανικό Μουσείο,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Βύρωνας: Talk of the town η Μαρίνα Σάττι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Πόλος έλξης ήταν το κατάστημα του ΟΠΑΠ στον Βύρωνα,...

Η «χρυσή βίλα» των υποβρυχίων

Νοικιάστηκε με 10.000 € τον μήνα το πολυτελές σπίτι (στο Παλαιό Ψυχικό) του πρώην ισχυρού άνδρα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Σήμερα το πολυτελές σπίτι του πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και εκ των βασικών κατηγορουμένων του σκανδάλου των υποβρυχίων, Σωτήρη Εμμανουήλ, είναι πρεσβευτική κατοικία.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το σπίτι ήταν κατασχεμένο από το Δημόσιο, ενώ άγνωστο είναι πού καταλήγει το μηνιαίο μίσθωμα αρκετών χιλιάδων ευρώ. Πάντως ο συνήγορος του κ. Εμμανουήλ δηλώνει ότι εξυπηρετείται τραπεζική οφειλή, καθώς το σπίτι ήταν υποθηκευμένο!

rqfw35tf5ef 1Πρόκειται για το «παλάτι» του Ψυχικού, μια αχανή κατοικία, δίπλα στο σπίτι στο οποίο έμενε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, την οποία ο πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων είχε αποπειραθεί να πουλήσει στο παρελθόν. Σήμερα αποτελεί τον τόπο διαμονής του πρέσβη του Κατάρ. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, το ενοίκιο είναι κοντά στα 10.000 ευρώ τον μήνα. Πώς όμως έφτασε η βίλα να χρησιμοποιείται ως πρεσβευτική κατοικία;

Το αμαρτωλό παρελθόν

Ο Σωτήρης Εμμανουήλ ήταν επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όταν εξαγοράστηκαν από τη γερμανική HDW και δόθηκε το πρόγραμμα κατασκευής των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214. Οταν όμως ξέσπασε το σκάνδαλο των μιζών στη Γερμανία από τη HDW-Ferrostaal για τα ελληνικά υποβρύχια, ένας από τους Ελληνες μάρτυρες και τωρινός κατηγορούμενος, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, είχε αποκαλύψει ότι η εταιρία Inveco, που είχε δεχτεί 23.000.000 ευρώ από τους Γερμανούς, ανήκε στον Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος, όπως είχε υποστηρίξει, δεν παρείχε κάποια υπηρεσία ή πραγματικό έργο που να δικαιολογεί αυτή την αμοιβή. Μάλιστα, σύμφωνα με καταθέσεις Γερμανών στελεχών της εταιρίας, οι αποδέκτες των χρημάτων είχαν ονομαστεί «κύκλος προσευχής».

Η αντίστροφη μέτρηση για την «πτώση» του Σωτήρη Εμμανουήλ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014, όταν ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Σταυρόπουλος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Μετά την απολογία του ο πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, καθώς οι αιτιάσεις του ότι τα 17.000.000 ευρώ αφορούσαν τη νόμιμη αμοιβή του από τα ναυπηγεία δεν έπεισαν τον εισαγγελέα και τον ανακριτή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών», που αφορούσαν την κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

Τα 23.000.000 € που πήρε η Inveco του Σωτήρη Εμμανουήλ από τη γερμανική Ferrostaal για τον «κύκλο προσευχής» 

Εναντίον του η επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου είχε ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστίας περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των rqfw35tf5ef 2υποβρυχίων. Μάλιστα η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρίας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24.000.000 ευρώ. Το υπέρογκο ποσό φέρεται να εισπράχθηκε μέσω των εταιριών συμφερόντων του, Inveco και Μετάλκο.

Στην έκθεση καταγράφεται ότι τον Οκτώβριο του 2002 εταιρία του Εμμανουήλ φαίνεται να λαμβάνει από την εταιρία ΜΙΕ το ποσό των 2.800.000 ευρώ. Μάλιστα αναφέρεται ότι ο Εμμανουήλ ως επικεφαλής των ναυπηγείων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σε σχέση με τις πληρωμές έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας για τον ιδιωτικό τομέα. «Φαίνεται ότι οι πληρωμές της Ferrostaal στην Ιnveco ήταν ένα είδος μίζας για τον Οκτώβριο του 2001» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η κατασκευή

Λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη και την προφυλάκισή του, οι Αρχές είχαν κατασχέσει την πολυτελή βίλα του Σωτήρη Εμμανουήλ στο Ψυχικό. Το «παλάτι» των 600 τετραγωνικών μέτρων (επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Ψυχικό, δίπλα στο δημαρχείο) προτού κατασχεθεί (το καλοκαίρι του 2013) ο Εμμανουήλ προσπάθησε να το ξεφορτωθεί μέσω πωλητήριου. Υπάρχουν δύο πισίνες (η μία κλειστή), έξι υπνοδωμάτια, μία τεράστια κουζίνα, σαλόνι με τραπεζαρία, χρυσά φωτιστικά ακόμη και άλογα!

Η κατασκευή της πολυτελούς κατοικίας ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, δηλαδή την περίοδο που, σύμφωνα και με την έκθεση-φωτιά της αμερικανικής εταιρίας Debevoise and Ρlimpton, η ελληνική κοινωνία βοούσε για τις μίζες των υποβρυχίων. Προηγουμένως ο δαιμόνιος μάνατζερ είχε αγοράσει -αντί άγνωστου αντιτίμου- το οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1,5 στρέμματος στον πλέον ακριβό δρόμο του Ψυχικού.

Η κατασκευή της έπαυλης αλλά και η διακόσμησή της έγιναν από ανθρώπους με ακριβά γούστα. Το εσωτερικό της πολυτελούς οικίας ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη με την υψηλή αισθητική του, τα ακριβά έπιπλα, τα αγάλματα αλλά και τους πανάκριβους πίνακες που στολίζουν τους τοίχους.

Η χρυσή βίλα ήταν κατασχεμένη από το Δημόσιο! Πώς παραχωρήθηκε; Ποιος εισπράττει τα μισθώματα;

Χρυσοί πολυέλαιοι, πανάκριβα φωτιστικά, πολυθρόνες, καναπέδες, τραπεζαρίες, κρεβάτια και τραπεζάκια κατασκευασμένα από πολύ γνωστό διεθνή οίκο κοσμούν το εσωτερικό της βίλας.

Να σημειωθεί ότι η έπαυλη έχει αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ υπάρχει και κλειστό σύστημα ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά το μηνιαίο κόστος συντήρησής της, υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ, εάν σε αυτό το ποσό συμπεριληφθούν και τα έξοδα για το υπηρετικό προσωπικό που απασχολεί ακόμη και σήμερα ο κ. Εμμανουήλ.

Η πώληση που «ναυάγησε»

Η προσπάθεια πώλησης της βίλας ξεκίνησε το 2012. Αρχικά ο Εμμανουήλ απαιτούσε ποσό το οποίο σχεδόν άγγιζε τα 24.000.000 ευρώ. Εξαρχής η προσπάθειά του χαρακτηρίστηκε από εκτιμητές της αγοράς ως «εξαιρετικά δύσκολη», λόγω του ποσού που απαιτούσε αλλά και του κόστους συντήρησης του ακινήτου. Σταδιακά οι απαιτήσεις του δικαστικά ελεγχόμενου «πωλητή» άρχισαν να εκλογικεύονται. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό παραλίγο να επιτευχθεί και συμφωνία με την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντί ποσού το οποίο θα έφθανε τα 10.000.000 – 12.000.000 ευρώ. Τελικά όμως, την τελευταία στιγμή, οι Αραβες προχώρησαν στην αγορά ενός άλλου ακινήτου αντί 8.000.000 ευρω.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....