Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Χάθηκε η μπάλα

Διχασμός: Μαλλιά κουβάρια συγγενείς, γείτονες, κουμπάροι και γνωστοί για το δημοψήφισμα! Διαγραφές «φίλων» στο facebook

Ο εφιάλτης των περήφανων γηρατειών
Στην ουρά από τα ξημερώματα έξω από τα καταστήματα των τραπεζών για τη δόση των 120 ευρώ της σύνταξης 

Ατελείωτες ουρές, λιποθυμίες, μικροτραυματισμοί και έντονη αστυνομική παρουσία συνθέτουν την εικόνα που επικράτησε χθες έξω από τα 1.000 καταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα που άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν όσους συνταξιούχους δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεων.

Γιούλη Σταρίδα
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Από τα ξημερώματα επικράτησε το αδιαχώρητο, με πλήθος συνταξιούχων να συνωστίζονται έξω από τις πόρτες εισόδου των τραπεζών περιμένοντας υπομονετικά να εισπράξουν το ποσό των 120 ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και στο Ηράκλειο Κρήτης, σημειώθηκαν λιποθυμίες και χρειάστηκε η συνδρομή ασθενοφόρων που μετέφεραν τους εξαντλημένους ηλικιωμένους στο νοσοκομείο. Στο Ναύπλιο τραυματίστηκε ελαφρά μια γυναίκα, όταν η πόρτα ασφαλείας τής έπιασε το χέρι, ενώ αίσθηση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, η εικόνα μιας γυναίκας, η οποία, σύμφωνα με το thebest.gr, στήθηκε στην ουρά του ΑΤΜ στην Πάτρα με τα… αλουμινόχαρτα του κομμωτηρίου στο κεφάλι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ! Οι κλειστές τράπεζες μπλοκάρουν τις προμήθειες στα ξενοδοχεία – Αναβολή παραστάσεων λόγω της κρίσης

Η «Espresso» βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7.15 το πρωί. Περίπου 60 ηλικιωμένοι που έσπευσαν από τα χαράματα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας περιμένουν με αγωνία τη σειρά τους. «Τι ώρα θα ξεκινήσετε;», «Πόσα χρήματα μπορώ να σηκώσω;» ρωτούν με βλέμματα γεμάτα απελπισία τους υπαλλήλους.

«Ντροπή τους»!

«Είμαι στημένος από τα μεσάνυχτα και δεν ξέρω αν θα πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι. Εφτασα 63 ετών για να ζήσω στιγμές που ούτε στον χειρότερο εφιάλτη μου δεν είχα φανταστεί» λέει ο συνταξιούχος οικοδόμος Μανώλης Τσάφος. «Ντροπή τους! Να μπουν όλοι σε ένα καράβι και να φύγουν!» φωνάζει η 70χρονη Διονυσία Παναγάκου που περιμένει τη σύνταξη του συζύγου της από το ΝΑΤ.

Ωρα 9.30, Εθνική Τράπεζα Νέας Ερυθραίας. Σχεδον 40 άτομα στέκονται στην ουρά, με χρόνο αναμονής μία ώρα. «Να στεκόμαστε λες και είμαστε σε συσσίτιο για να πάρουμε τι; Λίγα ευρώ. Αυτά τα λεφτά τα έχουμε δουλέψει και είναι δικά μας. Κανείς δεν μπορεί να μας τα στερήσει» λέει ο 70χρονος συνταξιούχος του ΙΚΑ Βασίλης Βότσης, ενώ δίπλα του η 60χρονη Μαρία φωνάζει αγανακτισμένη: «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Πρέπει να ντρέπονται!».

Οργή προκάλεσε στους συνταξιούχους το γεγονός ότι οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες -με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς- ανακοίνωσαν ότι θα εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους αλφαβητικά και το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και έτσι δεν είχαν ενημερωθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει χάος, με όσους δεν ήξεραν περί αλφαβητικής προσέλευσης να προσπαθούν να μπουν στις τράπεζες.

Η ενημέρωση

Οπως έγινε γνωστό, όσοι λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΑΕΕ θα έπρεπε να προσέρχονται στα υποκαταστήματα μετά τις 11.00. Συνταξιούχοι άλλων ταμείων (εκτός ΙΚΑ) είπαν στην «Espresso» ότι η σύνταξή τους δεν πιστώθηκε και ενημερώθηκαν από υπαλλήλους ότι θα έπρεπε να πάνε αργότερα ή σήμερα το πρωί!

Η αστυνομική παρουσία έξω από τις τράπεζες ήταν έντονη βάσει του σχεδίου φύλαξης και επιτήρησης, για την εφαρμογή του οποίου έχουν βγει στον δρόμο ακόμη και οι εργαζόμενοι στα γραφεία. Στη Νέα Σμύρνη προσήχθησαν τέσσερις ύποπτοι που κινούνταν ύποπτα με αυτοκίνητο έξω από υποκατάστημα όπου υπήρχαν ουρές ηλικιωμένων. Οι δυνάμεις που έφτασαν έπειτα από ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ από αστυνομικό ακινητοποίησαν το όχημα και προσήγαγαν τους υπόπτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ρεπόρτερ «Τσίου» του CNN
H… ιστορία του ρεπόρτερ – τσίου του CNN που «κήρυξε» τη χρεοκοπία 

rw4r234r 2Η τελευταία πράξη του δράματος
Για μετά το δημοψήφισμα παραπέμπουν οι θεσμοί τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων!

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, ωστόσο αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα. Το θρίλερ για την τύχη της χώρας παίρνει ολοένα και πιο δραματικές διαστάσεις. 

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ

Αν δεν έχουμε κάποια ανατροπή, η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχτεί αρχικά στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ακολούθως, αναλόγως του αποτελέσματος, στο νέο ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών. Ολα είναι ανοιχτά, ακόμη και να ανοίξει νέος κύκλος ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων!

Οι στιγμές παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες και ο Ελληνας πρωθυπουργός χθες σε διάγγελμά του εμφανίστηκε να επιμένει στη σκληρή γραμμή του δημοψηφίσματος και του «όχι», κόντρα σε όσους πρόβλεπαν αναδίπλωση, αν και επιχείρησε να αφήσει μια ανοιχτή πόρτα έως την Κυριακή. Πόρτα όμως που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς το χθεσινό Eurogroup πάτησε στη γραμμή της Γερμανίας, την οποία είχαν χαράξει η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, δίνοντας ραντεβού για μετά το δημοψήφισμα. Ετσι, η τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα και κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, εκτινάσσοντας το θερμόμετρο της αγωνίας στα ύψη. Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν βλέπει χρεοκοπία των τραπεζών, είχε μια σχετική αισιοδοξία, την ώρα που η ρευστότητα χτυπούσε «κόκκινο» και ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι τα ΑΤΜ θα είναι γεμάτα έως την Κυριακή.

Το Eurogroup βέβαια έγινε υπό τη σκιά του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, που επέμεινε στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και μετά το δημοψήφισμα, κατηγόρησε τους θεσμούς για αδιαλλαξία και ότι οδήγησαν τις τράπεζες σε κλείσιμο, σημείωσε ότι το «όχι» δεν είναι ρήξη, αλλά όπλο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις, ούτε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο ΦΠΑ σε νησιά και ξενοδοχεία

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και χθες επικράτησε… μπάχαλο όσον αφορά προτάσεις και αντιπροτάσεις, με ξένα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε το σχέδιο Γιούνκερ (μέτρα βαριά, χωρίς 13% ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και χρονικές ανάσες για το ΕΚΑΣ), ωστόσο το Μαξίμου διέψευσε εν μέρει την είδηση, δημοσιοποιώντας δική του επιστολή με διαφοροποιήσεις και παραλλαγές (μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, νέο πλαίσιο για εργασιακές σχέσεις από φθινόπωρο του 2015, δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ). Επίσης το Μαξίμου διέψευσε τις μειώσεις στον αμυντικό τομέα μετά και τις επαφές με τον κ. Καμμένο που φέρεται, κατά πληροφορίες, να πρόβαλε μεγάλες αντιρρήσεις.

ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΙΛΩΝ, ΣΥΓΓΕΝΩΝ

Μεγάλη ρήξη μεταξύ καλών φίλων, ακόμα και συγγενών, έχει επιφέρει το δημοψήφισμα της Κυριακής!

Οι συζητήσεις και τα επιχειρήματα ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι» της 5ης Ιουλίου λαμβάνουν πλέον διαστάσεις οικογενειακού… εμφυλίου, με αδέλφια, κουμπάρους, γονείς και ξαδέλφια να «σφάζονται» και τις παρέες να αντιδικούν. Φίλοι και γνωστοί χωρίζονται στα δύο και λογομαχούν για την ψήφο τους επιχειρηματολογώντας για ώρες!

Την ίδια ώρα, οι ηλικιωμένοι θαμώνες στα καφενεία επίσης χωρίζονται σε στρατόπεδα, με τις… κατηγορίες να πέφτουν βροχή!

Ομως ακόμη και κάτω από την ίδια στέγη οι λεγόμενοι «ευρωπαϊστές» επιτίθενται στους υποστηρικτές της πολιτικής της κυβέρνησης. Στο τέλος δεν μιλιούνται!

Στα social media

Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στα social media, στα οποία νέοι και νέες σχολιάζουν δημόσια τις αναρτήσεις των κολλητών τους, συχνά με τόσο δηκτικό ύφος, που η κουβέντα τελικά φτάνει σε οριακά σημεία. Μόλις στο προφίλ ενός χρήστη στο facebook αναρτηθεί μια είδηση για το δημοψήφισμα ή η αποχή του τα σχόλια των φίλων πέφτουν «βροχή». Το διαδικτυακό μαλλιοτράβηγμα γίνεται ακόμη και μεταξύ κολλητών, οι οποίοι φτάνουν σε σημείο να ανταλλάσσουν «πυρά» και για άλλες -άσχετες με τη διαδικασία της Κυριακής- απόψεις τους!

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...