Η Πολωνία στον αστερισμό των διδυμων

ΚΟΣΜΟΣ
Οι αδελφοί Καζίνσκι οδηγούν τη χώρα τους στη νέα εποχή "κυνηγώντας" τους μετανάστες, τους γκέι και τα μίνι και διεκδικώντας πρωταφγωιστικό

Η Πολωνία στον αστερισμό των διδυμων

Λένε πως όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι. Αν και η άποψη αυτή ακούγεται πολιτικά ισοπεδωτική, τουλάχιστον στα αυτιά των πολιτικοποιημένων, έχει σχεδόν νομοτελειακή ισχύ στην περίπτωση των αδελφών Καζίνσκι, του Λεχ και του Γιάροσλαβ δηλαδή, οι οποίοι έχουν καταλάβει τον προεδρικό και πρωθυπουργικό θώκο της Πολωνίας αντίστοιχα μετά τις τελευταίες εκλογές στη χώρα το φθινόπωρο του 2005.

Τα δίδυμα αδέλφια, τα οποία γεννήθηκαν με διαφορά σαράντα πέντε λεπτών το ένα από το άλλο στις 18 Ιουνίου 1949, σχεδόν καταμεσής του χρονικού διαστήματος που ορίζει τη θέση των Διδύμων στον ζωδιακό κύκλο, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, με αποτέλεσμα ακόμη και οι... Πολωνοί ψηφοφόροι τους να μπερδεύονται!

Γεννημένοι στη Βαρσοβία από γονείς αστούς και σε μια χώρα η οποία ακόμη επούλωνε τις πληγές του πολέμου, μεγάλωσαν κατά την περίοδο του διαχωρισμού της Ευρώπης σε ανατολική και δυτική. Από τα παιδικά τους χρόνια, τα αδέλφια Καζίνσκι έδειξαν πως δεν είχαν την πρόθεση να μεγαλώσουν στην αφάνεια.

Το 1962, στα δεκατρία τους χρόνια, γοήτευσαν το πολωνικό κοινό πρωταγωνιστώντας στο «Οι δύο που ’κλεψαν το φεγγάρι», ένα φιλμ που προπαγάνδιζε έντονα τα ελεγχόμενα από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας μέσα ενημέρωσης της εποχής. Ενώ τα χρόνια περνούσαν και ο σπόρος της φιλοδοξίας έδειχνε δείγματα άνθησης μέσα τους, ο Λεχ και ο Γιάροσλαβ άρχισαν να δραστηριοποιούνται συνδικαλιστικά και πολιτικά.

Δεν αποτέλεσε λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι, όταν ο Λεχ Βαλέσα εξελέγη πρόεδρος της Πολωνίας το 1990, επέλεξε ως «δεξί του χέρι» τον συνονόματό του Καζίνσκι, άσχετα αν δύο χρόνια αργότερα τον απόπεμψε από τη θέση του, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε πολιτικό του αντίπαλο. Σήμερα, ο Βαλέσα, όταν μιλάει για τον τρόπο σκέψης του πάλαι ποτέ συνεργάτη του, λέει χαρακτηριστικά πως «η προσέγγισή του στα πολιτικά ζητήματα είναι πρώτα να κατεδαφίσει και μετά να σκεφτεί το τι θα χτίσει πάνω στα συντρίμμια».

Η έντονη ενασχόλησή τους με τα πολιτικά πράγματα της χώρας φαίνεται πως δεν αφήνει χρόνο στα δύο αδέλφια να ασχοληθούν με τη δημιουργία οικογενειακής ζωής. Αν και ο Λεχ είναι παντρεμένος με τη Μαρία Κατσίνσκα και έχει μαζί της μία κόρη, την 27χρονη Μάρτα, ο αδελφός του παραμένει ανύπαντρος. Παρ’ όλα αυτά, οι κακές γλώσσες αφήνουν υπονοούμενα τόσο για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Γιάροσλαβ όσο και για τη μυστική σχέση του με μια γυναίκα μέλος του πολωνικού κοινοβουλίου.

Με το βλέμμα τους στο παρελθόν

Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών του Οκτωβρίου 2005, όταν δηλαδή ο Λεχ Καζίνσκι εξελέγη πρόεδρος με οριακή πλειοψηφία και ο αδελφός του και πρόεδρος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, που ίδρυσαν μαζί Γιάροσλαβ, ήταν υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, η πολωνική εφημερίδα «Polityka» αναφερόμενη στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσουν έγραψε πως «συγκεντρώνουν την προσοχή τους στο παρελθόν. Το μέλλον φαίνεται ότι δεν είναι τόσο σημαντικό γι’ αυτούς».

Δεν ήταν λίγοι τότε εκείνοι που θυμήθηκαν εκ νέου τον Βαλέσα. Από τις πρώτες μέρες διαφάνηκε πως το όνειρο των δίδυμων Καζίνσκι δεν ήταν άλλο από την ανοικοδόμηση της τέταρτης δημοκρατίας της Πολωνίας. Ακόμη και πάνω στα συντρίμμια της τρίτης.
Αυτό επέβαλε το ότι οι πρώην κομμουνιστές πρέπει να εκδιωχθούν με κάθε τρόπο από τον κρατικό μηχανισμό και οι εξουσίες να περιέλθουν στα χέρια του προέδρου της χώρας. Μια ιδέα που λάτρεψαν τα δύο αδέλφια, καθώς από τα νεανικά πολιτικά τους χρόνια αυτοπροσδιορίζονταν «αντικομμουνιστές».

Πρόσκαιρο πρόβλημα για τον πρόεδρο Λεχ Καζίνσκι στην πορεία ευόδωσης της «ανοικοδόμησης» ήταν το γεγονός ότι δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή για να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα του επέτρεπε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αλλά και το γεγονός ότι ο αδελφός του Γιάροσλαβ δεν κατείχε υψηλό πολιτικό αξίωμα.

Ο διορισμός του τελευταίου στον πρωθυπουργικό θώκο και η κυβέρνηση συνασπισμού με τα κόμματα Λίγκα των Πολωνικών Οικογενειών και Αυτοάμυνα, πολιτικούς σχηματισμούς με ακροδεξιά ιδεολογία, πλέον ανοίγουν ακόμη περισσότερο τον δρόμο προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ισχυρή οικογένεια της Πολωνίας. Αν σε αυτά προστεθεί και η δήλωση-απάντηση του Γιάροσλαβ Καζίνσκι στους επικριτές του ότι «εμείς αποφασίζουμε ποιος κυβερνά τη χώρα», μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τάξη και ηθική!

Από την πρώτη μέρα της ανόδου των Καζίνσκι στην εξουσία με κεντρικό σύνθημα την εφαρμογή του «νόμου και της τάξης» μέσω «μιας επανάστασης της ηθικής» δεν ήταν λίγοι αυτοί που… οσμίστηκαν τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο σκοπός τους. Το «κυνήγι κεφαλών» που έχουν εξαπολύσει κατά όσων έτυχε να συνεργαστούν με κομμουνιστικές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν έγινε νόμος.

«Ολοι οι Πολωνοί που γεννήθηκαν πριν από το 1972 και κατέχουν δημόσια αξιώματα ή είναι δημόσια πρόσωπα» πρέπει να δηλώσουν το τι έκαναν τα προ Καζίνσκι χρόνια προκειμένου να λάβουν άφεση αμαρτιών από το... Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης! Σαν να μην έφτανε αυτό, για να διασταυρώσουν του λόγου το αληθές των «ανανηψάντων» λέγεται πως θα ψηφίσουν νόμο για να ανοιχτούν τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που αναφέρουν ονόματα και λεπτομέρειες των συνεργατών παλαιότερων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τους 450.000 δασκάλους, πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.ά. θα περάσουν από κόσκινο για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Επίσης, η θέσπιση νόμων κατά των μεταναστών, κατά των ομοφυλοφίλων αναφορικά με το δικαίωμα της συνάθροισής τους, ακόμη και κατά των μίνι που φοράνε τα νεαρά κορίτσια κάνει πολλούς να παραλληλίζουν την Πολωνία του 2007 με ισλαμική χώρα της οποίας ηγείται η Καθολική Εκκλησία.
Ντου (σε όλους) από παντού!

Το πολωνικό δίδυμο όμως φαίνεται πως δεν αρκείται στα του οίκου του. Πρόσφατα, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν δίστασαν να τα βάλουν ακόμη και με την οικοδέσποινα Γερμανία. Η Πολωνία εμφανίστηκε αρκετά «ξεψαρωμένη» για πρωτάρα διεκδικώντας κάτι που και η ίδια γνωρίζει πως είναι ουσιαστικά αδύνατον να εκπληρωθεί: να έχει στις ψηφοφορίες στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων με την υπερδιπλάσια πληθυσμιακά Γερμανία.

Και για να επιχειρηματολογήσει πάνω σε αυτό, κατηγόρησε ανοιχτά τους Γερμανούς πως εξαιτίας τους, ελέω των δεινών που προκάλεσαν κατά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, η Πολωνία δεν έχει μεγάλο πληθυσμό σήμερα. Συν τοις άλλοις, κατά το παρελθόν δεν δίστασε να σηκώσει ανάστημα μαζί με την Τσεχία στις απειλές των Ρώσων, ακόμη και για επίθεση σε περίπτωση που δεχτούν στο έδαφός τους την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα. Πολλοί αναλυτές εικάζουν πως η ψυχροπολεμική διαχείριση των σύγχρονων πολιτικών ισορροπιών από τους Καζίνσκι μόνον αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για την Πολωνία.

Η πολιτική φιλοδοξία των διδύμων όμως είναι ακόρεστη. Αλλωστε, δεν λένε πως... τρώγοντας έρχεται η όρεξη; Ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Καζίνσκι πάντως αποκάλυψε πρόσφατα πως είναι υπεράνω χρημάτων, μιας και δεν διαθέτει προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, καθώς τα χρήματα του μισθού του τα δίνει απευθείας στη... μαμά του! Ετσι, για να μη λέει ο κόσμος δηλαδή ότι στόχος του είναι ο πλουτισμός και όχι το καλό του πολωνικού λαού. Του πολωνικού λαού που καλό είναι -μια μερίδα του τουλάχιστον- να σκεφτεί πως αμέσως μετά τους Διδύμους ακολουθεί πάντα ο... Καρκίνος!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ