Τα γενέθλια της ουφολογίας

ΚΟΣΜΟΣ
Η πρώτη "εμφάνιση" ιπτάμενου δίσκου που έμελε να προκάλέσει φρενίτιδα στους οπαδούς της επιστημονικής

Τα γενέθλια της ουφολογίας

Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει τον άνθρωπο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει αναπάντητο.

Εχουν γραφτεί βεβαίως βιβλία επιστημονικής φαντασίας, έχουν γυριστεί ταινίες πολύ προσφιλείς στο κινηματογραφόφιλο κοινό, υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι είδαν ιπτάμενους δίσκους, τίποτα όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί αληθινό, αφού οι επιστήμονες που κάνουν έρευνες πάνω στο θέμα εξωγήινοι θέλουν να μιλούν μόνο με στοιχεία και μέχρι τώρα δεν τα έχουν.

Το θέμα με τους ιπταμένους δίσκους ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα πριν από λίγες ημέρες, γιατί είχαν τα γενέθλιά τους, αφού συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από τότε που αναφέρθηκε ο εντοπισμός του πρώτου ιπτάμενου δίσκου, ο οποίος ουσιαστικά υπήρξε η αρχή του φαινομένου της ουφολογίας.

Ηταν 24 Ιουνίου του 1947, όταν ο Αμερικανός πιλότος Κένεθ Αρνολντ, καθώς πετούσε πάνω από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, εντόπισε έναν σχηματισμό από εννέα μεταλλικά αντικείμενα που κινούνταν με ταχύτητα γύρω στα 2.000 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα μυθική για την εποχή εκείνη. Ταραγμένος και σίγουρος ότι εκείνο που είδε ήταν πολύ περίεργο, απευθύνθηκε στο τοπικό γραφείο του FBI για να το αναφέρει αλλά το βρήκε κλειστό. Και όταν βρήκε ανοιχτή τη σύνταξη της τοπικής εφημερίδας «East Oregonian», διηγήθηκε τα όσα είδε σε δύο δημοσιογράφους.

«Κύριοι», τους είπε, «είδα κάτι περίεργα ιπτάμενα οχήματα, χωρίς ουρά και χωρίς φτερά, τα οποία πετούσαν κάνοντας αναπηδήσεις, όπως οι δίσκοι που πετάμε παίζοντας στη θάλασσα». Οι δύο δημοσιογράφοι τα ανέφεραν στο άρθρο τους ως «ιπτάμενους» δίσκους στην εφημερίδα που κυκλοφόρησε την επόμενη ημέρα και το όνομα έμεινε.

Η ονομασία αυτή των αγνώστων εκείνων ιπτάμενων αντικειμένων έμεινε η επίσημη για τρία χρόνια, μέχρι που τη δεκαετία του ’50 Αμερικανοί στρατιωτικοί τα ονόμασαν UFO - ΑΤΙΑ, που σημαίνει Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα.

Μιάμιση εβδομάδα αργότερα, ένα νέο περιστατικό τάραξε τα ήδη ταραγμένα νερά μετά την εμφάνιση του ιπτάμενου δίσκου. Στις 4 Ιουλίου του 1947, στα περίχωρα της πόλης Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό, ακούστηκε ότι στη διάρκεια μιας μεγάλης καταιγίδας έπεσε διαστημόπλοιο με πλήρωμα εξωγήινων που σκοτώθηκαν αλλά μερικοί υποστήριζαν όμως ότι ένας είχε επιβιώσει. Οι κάτοικοι της περιοχής έγιναν για πολλές ημέρες οι ρεπόρτερ που έδιναν πληροφορίες επί του θέματος, ενώ πολύ γρήγορα η μεγάλη είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και το Ρόσγουελ έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

Αργότερα, προβλήθηκε και ένα ντοκιμαντέρ που υποτίθεται ότι έδειχνε τη νεκροψία ενός από τους εξωγήινους που σκοτώθηκαν μετά την πτώση του διαστημοπλοίου (φωτ.). Τελικά όμως, οι γιατροί που παρακολούθησαν προσεκτικά το ντοκιμαντέρ εκείνο οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο εξωγήινος ήταν μια κούκλα που δημιουργήθηκε με τεχνικά εφέ και ότι η νεκροψία που είδαν ήταν μακράν μιας κανονικής.

Στην ουσία όμως, ο όλος θόρυβος δημιουργήθηκε τότε στην περιοχή του Νέου Μεξικού εξαιτίας της πτώσης ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού των ΗΠΑ, κάτι που εκείνη την εποχή το Πεντάγωνο ήθελε να κρατηθεί εφτασφράγιστο μυστικό και έτσι άφησε για λίγο να πλανηθεί η είδηση για διαστημόπλοιο και εξωγήινους. Στην περιοχή εκείνη υπήρχε στρατιωτική βάση και η μοναδική τότε στον κόσμο ομάδα βομβαρδιστικών, η 509, με βλήματα πυρηνικών κεφαλών.

Οσο για τους κατοίκους του Ρόσγουελ, μπορεί να μην έφτασαν εξωγήινοι ποτέ στην περιοχή τους, εκείνοι όμως τους ευγνωμονούν, γιατί η μικρή πόλη τους από τότε έχει γίνει πόλος έλξης για ουφολόγους και τουρίστες, λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν εκεί δύο μουσεία για UFO και κάθε χρόνο διεξάγεται Φεστιβάλ Εξωγήινων.

Φαίνεται ότι στα εξήντα χρόνια που πέρασαν, αν και το ενδιαφέρον μειώθηκε σημαντικά, τα UFO συνεχίζουν να συναρπάζουν παγκοσμίως. Επίσης, αρκετά συχνά γίνονται αναφορές για εμφάνιση στον ουρανό αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων, τα οποία απασχολούν πρόσκαιρα τη διεθνή ειδησεογραφία. Όμως, αν και έχουν ξεκαθαριστεί τα πράγματα, παραμένει ένα μυστήριο και λίγο σασπένς γύρω από αυτά…


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ