Οι Παπαφλέσσες του 2011

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Κατάγομαι από τον Μυλοπόταμο, από όπου βγαίνουν παλικάρια» λέει ο πατήρ Γεώργιος Φλουρής, που δεν φοβάται να σταθεί εκεί που πέφτουν τα καπνογόνα.

Οι Παπαφλέσσες του 2011

Σύγχρονοι «Παπαφλέσσες» στο πλευρό των αγανακτισμένων! Διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο, φωνάζουν συνθήματα και ενώνουν τη φωνή τους με χιλιάδες Ελληνες που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Ο παπα-Γιώργης και ο παπα-Ηλίας είναι οι ιερείς που έχουν αναλάβει ρόλο ειρηνοποιών αλλά και εμψυχωτών των διαδηλωτών. Κυκλοφορούν με τα ράσα ανάμεσα στο πλήθος και δεν διστάζουν να μπουν στη μέση όταν αντιλαμβάνονται πως πρόκειται να γίνει συμπλοκή.

ΙΕΡΕΑΣ ΜΕ «ΓΟΥΡΟΥΝΑ»

Καβάλα επάνω στην κόκκινη «γουρούνα» του, την οποία έχει στολίσει με την ελληνική σημαία και τη φωτογραφία του Πλαστήρα, ο πατήρ Ηλίας Κωνσταντόπουλος συμπαραστέκεται ενεργά στους αγανακτισμένους. «Θα μείνω εδώ μαζί με τα παιδιά» δηλώνει στην «Εspresso της Κυριακής» λίγη ώρα μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Η ατμόσφαιρα από τα χημικά είναι αποπνικτική, ωστόσο ο παπα-Ηλίας δεν πτοείται: «Με το που τελειώνω τις υποχρεώσεις μου κατεβαίνω στο Σύνταγμα. Τις τελευταίες δέκα ημέρες είμαι μέρα νύχτα εδώ και δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω» τονίζει και πίνει μια γουλιά νερό από τα μπουκάλια που έχει επάνω στη μηχανή του.

Ο παπα-Ηλίας είναι πνευματικό παιδί του παπα-Ανυπόμονου, του πρωτοπαλίκαρου του Αρη Βελουχιώτη, ο οποίος όρκιζε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο βουνό. Στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Μενίδι Αττικής όπου ιερουργεί, εκτός από τον Χριστό και την Παναγία σε περίοπτη θέση στο γραφείο του έχει δύο φωτογραφίες, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του Τσε Γκεβάρα. Κατάγεται από την ορεινή Αρκαδία και δεν δίστασε ποτέ να πει την άποψή του ακόμη και κόντρα στην ιεραρχία. Το περασμένο καλοκαίρι με τη «γουρούνα» του ταξίδεψε από τη Λαμία μέχρι και το τελευταίο χωριό της Πελοποννήσου.

Γόνος οικογένειας «πετράδων», τεχνιτών της πέτρας δηλαδή, ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος έζησε από νωρίς τις δυσκολίες των ανθρώπων. Το 1964, σε ηλικία δεκαπέντε ετών μετακόμισε στην Αθήνα, όπου χρειάστηκε να κάνει πολλές δουλειές για να επιβιώσει. Παρ’ ότι από τα εννιά του χρόνια τον είχαν εμπνεύσει η εκκλησία και «η ομορφιά της βυζαντινής εποχής», δούλεψε αρχικά σε οικοδομή και σε άλλες βαριές δουλειές. Πριν από δεκαοκτώ χρόνια βρέθηκε στην ενορία του στο Μενίδι, σε ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα χωρίς νερό και ρεύμα.

Με τα χέρια του και με την εμπειρία του στις οικοδομές έχτισε τη νέα εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εφτιαξε περίβολο, δρομάκια, καθώς και έναν κήπο, όπου καλλιεργεί χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά ελληνικούς σπόρους με ονομασία προέλευσης (όπως πεπόνι Θεσσαλίας, ντομάτα κατσαρή Νάξου, αγγουράκια Πίνδου και πολλά άλλα). Οι ενορίτες του τον λατρεύουν και όσοι τον γνωρίζουν λένε πως ο παπα-Ηλίας διαθέτει χρυσή και γενναία καρδιά.

ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ / Από τα Μελίσσια: «Προσεύχομαι για τον τόπο και τον λαό μας»

Κοντά στους αγανακτισμένους πολίτες βρίσκεται και ο πατέρας Γεώργιος Φλουρής, ο οποίος διαδηλώνει ειρηνικά μαζί τους. Αφήνει το μεσημέρι τον ναό της Αγίας Μαρίνας στα Μελίσσια όπου λειτουργεί, κατεβαίνει στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει και το απόγευμα επιστρέφει για να τελέσει τον εσπερινό. «Αν δεν είμαστε εμείς κοντά στους πιστούς, ποιος θα είναι; Ο λαός χρειάζεται τη στήριξή μας αυτήν τη στιγμή» λέει ο πατέρας Γεώργιος, που πολλές φορές γίνεται ειρηνοποιός ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ.

«Είναι χρέος μου να κηρύττω την ειρήνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους δώσω να καταλάβουν πως με τη βία δεν λύνεται τίποτα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι αυτές τις δύσκολες για την Ελλάδα ώρες» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο πατέρας Γεώργιος, ο οποίος σαν γνήσιος Κρητικός δεν φοβάται να σταθεί εκεί που πέφτουν τα δακρυγόνα. «Κατάγομαι από τον Μυλοπόταμο, από όπου βγαίνουν παλικάρια. Καθημερινά προσεύχομαι για τον τόπο μας και τον λαό μας» λέει και χάνεται ξανά μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών.

Καλλιτεχνική φλέβα, είναι γνωστός στην ενορία του και για τους πίνακες ζωγραφικής που δημιουργεί στο μικρό ατελιέ του. Μάλιστα, έχει αναλάβει να αγιογραφήσει και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας που φτιάχνεται σιγά-σιγά με τη βοήθεια των πιστών. Ο παπα-Γιώργης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της ενορίας του, ενώ αποτελεί παράδειγμα ιερέως, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή βρίσκεται κοντά στο ποίμνιό του.


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

«Κατάγομαι από τον Μυλοπόταμο, από όπου βγαίνουν παλικάρια» λέει ο πατήρ Γεώργιος Φλουρής, που δεν φοβάται να σταθεί εκεί που πέφτουν τα καπνογόνα.