Σχήμα λόγου από Βενιζέλο που ζήτησε... στρατιωτική πειθαρχία στην κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σχήμα λόγου από Βενιζέλο που ζήτησε... στρατιωτική πειθαρχία στην κυβέρνηση

Με σιδηροδρομικό συρμό παρομοίασε το ελληνικό δημόσιο χρέος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ενώ διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας.

Λίγο πριν αυτοματοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι, είπε ο κ. Βενιζέλος, υπήρχε ο κλειδούχος που γύριζε το κλειδί για να αλλάξει το τρένο ράγες και να πάει από τη μία διαδρομή στην άλλη.

«Πρέπει το τρένο τώρα του ελληνικού δημόσιου χρέους από τις ράγες της μεγάλης και δυσβάσταχτης επιβάρυνσης να αλλάξει ράγες και να πάει σε μια ελάφρυνση. Πρέπει να περάσει από τη διασταύρωση, που ο κλειδούχος κρατάει το κλειδί. Αυτό κρατάει μια στιγμή. Και αυτό πρέπει να γίνει. Και γίνεται χωρίς κινδύνους, χωρίς κανένα πραγματικό πρόβλημα» βεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας καλώντας τον ελληνικό λαό να ακούει την κυβέρνηση «που τον ενημερώνει υπεύθυνα» και ζητώντας από τα κόμματα και ειδικά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη γίνεται αυτή την κρίσιμη ώρα κανενός είδους παιχνίδι με τις λέξεις. Ταυτόχρονα ζήτησε από την αντιπολίτευση εθνική ενότητα γιατί -όπως είπε- «μια απλή πράξη συναίνεσης μπορεί να μειώσει το βάρος των πολιτών.

Επίσης, με τρόπο κατηγορηματικό τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας και χρηματοδότησης. Η τελευταία υποβάθμιση από τον (οίκο αξιολόγησης) Fitch, η οποία ήρθε στη συνέχεια υποβαθμίσεων πολλών άλλων χωρών, ήταν χωρίς καμία πραγματική επίπτωση για τις τράπεζές μας και το ίδιο ισχύει και για την επικείμενη ανακοίνωση του αποτελέσματος των στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών υπό συνθήκες ακραίου σεναρίου κρίσης που θα έχουμε αύριο».

Τέλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε: «Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε, γιατί οι χειρισμοί πρέπει να είναι εθνικοί». Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Λέγκας ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ανακαλέσει.

«Ηταν σχήμα λόγου. Τι να ανακαλέσω; Να ανακαλέσετε τον αρχηγό σας και να μην επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος» απάντησε αμέσως ο κ. Βενιζέλος, χωρίς ωστόσο να κάμψει την αντίδραση του κ. Λέγκα. «Μετά τα τανκς του κ. Πάγκαλου, ήρθε σήμερα η στρατιωτική πειθαρχία του κ. Βενιζέλου. Να τους χαίρεται η κυβέρνηση τους δύο αντιπροέδρους της που ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε εκβιαστικά και αντιδημοκρατικά διλήμματα» σχολίασε και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ .Κ. Τασούλας.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ