Σε ουρανό και θάλασσα... καβάλα στον γοργοπόδαρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ουρανό και θάλασσα... καβάλα στον γοργοπόδαρο

Στον ουρανό συμπεριφέρεται ως αεροπλάνο, στη θάλασσα μετατρέπεται σε ένα τέλειο ταχύπλοο, έτοιμο να προσφέρει στους επιβάτες του συναρπαστικές στιγμές. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία έζησε φέτος το καλοκαίρι η «Espresso της Κυριακής» πετώντας με τα υδροπλάνα της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων. Σκοπός του ρεπορτάζ ήταν η περιγραφή λεπτό προς λεπτό της μαγευτικής πτήσης στον αττικό ουρανό, σε μια χώρα που θεωρείται από τους ειδικούς ως ο κατεξοχήν παράδεισος των υδροπλάνων. Πιλότοι στην πτήση μας αυτή, ο κυβερνήτης Κώστας Ρωσσίδης και ο Γιώργος Αλεβίζος που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις απαιτήσεις που χρειάζονται για μια ασφαλή και διασκεδαστική πτήση.

Το ραντεβού δόθηκε στα Μέγαρα νωρίς το πρωί και για την ακρίβεια στο αεροδρόμιο της Πάχης, εκεί όπου φυλάσσονται, εκτός από τα υδροπλάνα της Ελληνικής Λέσχης, και άλλα υπερελαφρού τύπου αεροπλάνα, κυρίως μέχρι δύο θέσεων, αλλά και ελικόπτερα. Στο σημείο υπάρχουν επίσης υπερσύγχρονοι χώροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για φύλαξη, συντήρηση, αλλά και για την επισκευή τους.

Το απαραίτητο μάθημα πριν από την πτήση
Ολα είναι έτοιμα για την αναχώρηση, ο Κώστας Ρωσσίδης έχει ελέγξει τα πάντα στο κόκκινο με λευκό υδροπλάνο του, το γνωστό «Ωκύπους» (γοργοπόδαρος, δηλαδή). Μας καλωσορίζει και αρχίζει να μας εξηγεί με ποιο τρόπο θα γίνει η πτήση, καθώς και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να είναι ένας καλός και σωστός συγκυβερνήτης. «Οποιος πετάει μαζί μας ενημερώνεται για το πώς λειτουργεί το υδροπλάνο, καθώς και για όλα όσα υπάρχουν μέσα στην καμπίνα, από τα όργανα που βρίσκονται μπροστά μας στο γνωστό κόκπιτ ή το πιλοτήριο μέχρι και τα απαραίτητα αξεσουάρ που πρέπει να έχουμε σε κάθε μας ταξίδι» εξηγεί ο πιλότος και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Υδροπλάνων Κώστας Ρωσσίδης, ο οποίος έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Σε ένα υδροπλάνο βρίσκουμε πάντα στο εσωτερικό του από φαρμακείο μέχρι σωσίβια και φωτοβολίδες, αλλά και πυροσβεστήρα, άγκυρα και σίγουρα το βαλλιστικό αλεξίπτωτο που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά έκτακτες ανάγκες. Εντύπωση όμως μας προκαλούν τα δύο πτυσσόμενα κουπιά που υπάρχουν, αφού σε πρώτη φάση δεν μπορούμε να φανταστούμε τη χρήση τους. «Τα κουπιά, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι άκρως απαραίτητο να υπάρχουν μέσα στο υδροπλάνο. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και να χρειαστεί να κάνουμε κουπί. Ετσι, παίρνουμε το ένα ο πιλότος και το άλλο το άτομο που μπορεί να έχουμε μαζί μας και ξεκινάμε. Καθόμαστε στις δύο βάσεις, ο ένας δεξιά και ο άλλος αριστερά, και αρχίζουμε το κουπί» μας εξηγεί ο Κώστας Ρωσσίδης.
Μας βοηθά να φορέσουμε το απαραίτητο σωσίβιο, το οποίο μας εξηγεί πως το χρησιμοποιούμε σε περίπτωση ανάγκης, και μας λέει: «Αφού ενημερωθήκατε για τα πάντα, είμαστε έτοιμοι για την πτήση. Θα ξεκινήσουμε από αυτό το σημείο, θα πετάξουμε πάνω από τη Σαλαμίνα, θα είμαστε εκεί σε ελάχιστα λεπτά, και θα δοκιμάσουμε την προσθαλάσσωση για να νιώσετε πώς είναι ξαφνικά από τον ουρανό να βρεθείς στο νερό».

Η πτήση ξεκινά
Ο πύργος ελέγχου δίνει το OK, ώστε να ξεκινήσει η πτήση. Το υδροπλάνο υπακούει στις εντολές του Κώστα Ρωσσίδη και κερδίζει γρήγορα και χωρίς κανένα πρόβλημα το απαραίτητο ύψος που χρειάζεται. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μετατρέπουν τη διαδρομή μας σε ένα ευχάριστο παιχνίδι. Αν και ο όγκος του διθέσιου υδροπλάνου είναι μικρός, δεν σου προκαλεί κανένα άγχος και φόβο όσο βρίσκεται ψηλά. Αισθάνεσαι να έχεις την απόλυτη ελευθερία, αφού μπορείς και βλέπεις τα πάντα καλύτερα από μια θέση ενός επιβατικού αεροπλάνου: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου. Χαλαρώστε και απολαύστε τη διαδρομή» μας προτρέπει ο πιλότος Κώστας Ρωσσίδης και μας ενημερώνει: «Αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω από τη Σαλαμίνα. Θα κάνουμε μια βόλτα πάνω από το νησί και μετά θα προσπαθήσουμε για μια προσθαλάσσωση». Οσο εμείς βρισκόμαστε μέσα στο «Ωκύπους» με το δεύτερο υδροπλάνο και με πιλότο τον Γιώργο Αλεβίζο πετά ο φωτογράφος μας, ο οποίος απαθανατίζει την κάθε στιγμή μας.

Ετοιμοι για προσθαλάσσωση
Οσοι λουόμενοι απολαμβάνουν τη ζεστή καλοκαιρινή μέρα στην παραλία της Νέας Περάμου στη Σαλαμίνα εντυπωσιάζονται από τις επιδόσεις του υδροπλάνου. Για αρκετή ώρα μάλιστα παρακολουθούν την κάθε κίνησή μας. «Ετοιμαστείτε, είμαστε έτοιμοι να αγγίξουμε τη θάλασσα» λέει ο πιλότος, και παράλληλα έχει και τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας. Η προσθαλάσσωση δεν είναι καθόλου απλή, αφού η μετάβαση στο νερό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το υδροπλάνο να αγγίξει τη θάλασσα ήρεμα και όχι βίαια. Οι ρόδες ανεβαίνουν, κρύβονται κι εμείς όλο και πλησιάζουμε τη θάλασσα. Σκίζουμε με ταχύτητα τα κύματα.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία: «Τώρα το υδροπλάνο έχει μετατραπεί σε ένα τέλειο σκάφος. Μπορούμε να αναπτύξουμε απίστευτη ταχύτητα αλλά και να φτάσουμε σε όποιο σημείο της παραλίας θέλουμε» εξηγεί ο Κώστας Ρωσσίδης, ο οποίος θεωρεί ότι τα υδροπλάνα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας. «Για σκέψου να χρησιμοποιούσαμε τα υδροπλάνα ως θαλάσσια ταξί και να κάναμε τη διαδρομή Πειραιάς - Γλυφάδα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι με τα υδροπλάνα πάμε παντού, αφού δεν είναι απαραίτητα τα αεροδρόμια ή τα λιμάνια. Μπορείς άνετα τώρα να ξεκινήσεις από εδώ και να πας, για παράδειγμα, στην Ψαρού στη Μύκονο, στις Κολυμπήθρες της Πάρου ή όπου άλλου εσύ θέλεις» καταλήγει και κατεβάζει τον μοχλό, ώστε να απελευθερωθούν για ακόμη μία φορά οι ρόδες και να πάρουμε έτσι πια τον δρόμο της επιστροφής.

Επιστροφή και... ξέπλυμα
Το υδροπλάνο πετά και πάλι και η επιστροφή στο αεροδρόμιο της Πάχης είναι μια διαδικασία μόλις λίγων λεπτών. Το «Ωκύπους» προσγειώνεται στον αεροδιάδρομο, λύνουμε τις ζώνες μας και πατάμε ξανά στη γη. Το πλύσιμο του υδροπλάνου ύστερα από κάθε πτήση είναι απαραίτητο. Με μάνικα στα χέρια ο Κώστας Ρωσσίδης καθαρίζει με προσοχή κάθε του πλευρά. «Με το πλύσιμο απομακρύνουμε το αλάτι της θάλασσας. Το ίδιο κάνουμε ακόμα κι αν έχουμε προσθαλασσωθεί σε λίμνη. Είναι απαραίτητη η διαδικασία αυτή και δεν την ξεχνάμε ποτέ» μας λέει και μας αποχαιρετά. Το ταξίδι στους αιθέρες με υδροπλάνο μόλις τελείωσε και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματά μας ύστερα από τη μαγευτική εμπειρία που ζήσαμε… Κώστα και Γιώργο, σας ευχαριστούμε.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ