Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Ποιοι θα μείνουν άνεργοι από τα ρομπότ

Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιεά τους από ένα έξυπνο λογισμικό

Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιεά τους από ένα έξυπνο λογισμικό


ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Kάθεστε σε γραφείο, βρίσκεστε πίσω από μια μπάρα φτιάχνοντας κοκτέιλ ή οδηγείτε ταξί; Εχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η «εισβολή» των ρομπότ στους χώρους εργασίας θα επηρεάσει τη δική σας δουλειά; Ειδικοί το μελέτησαν και, δυστυχώς για εσάς, η απάντηση είναι «πιθανότατα ναι».

Η συμβουλευτική εταιρία Boston Consulting Group προβλέπει ότι έως το 2025 περίπου το ένα τέταρτο των εργαζομένων θα έχει αντικατασταθεί είτε από κάποιο έξυπνο λογισμικό είτε από ρομπότ. Υπάλληλοι γραφείου που ασχολούνται με δουλειές ρουτίνας, όπως η σύνταξη εκθέσεων ή υπολογιστικών φύλλων, θα μπορούσαν εύκολα να αντικατασταθούν από κάποιο λογισμικό που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Επομένως το ερώτημα σχετικά με τα αν οι μηχανές θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση στον εργασιακό χώρο δεν αποτελεί πλέον συζήτηση επιστημονικής φαντασίας, αλλά ρεαλιστικό σενάριο. Για το ποια επαγγέλματα θα «κλέψουν» πρώτα τα ρομπότ από τους ανθρώπους μέσα στα επόμενα 20 χρόνια το δίκτυο BBC δίνει απαντήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και σχετική έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Γιατρός

s1
Το super computer της IBM, Watson, συνεργάζεται ήδη με δεκάδες αμερικανικά νοσοκομεία προσφέροντας συμβουλές αναφορικά με τις καλύτερες θεραπείες για πολλούς τύπους καρκίνου. Χάρη μάλιστα στο ειδικό οπτικό software που διαθέτει είναι ικανό να διαγνώσει καρκίνους του δέρματος σε αρχικό στάδιο. Τα ρομπότ αποτελούν άλλωστε το δεξί χέρι των χειρουργών εδώ και χρόνια και «εξειδικεύονται» σε διαφόρων ειδών λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, όπως οι μεταμοσχεύσεις νεφρών, αφού μπορούν να συρράψουν ταχύτερα από το ανθρώπινο χέρι τα αιμοφόρα αγγεία που συνδέουν τους νεφρούς.

Δημοσιογράφος

1 139
Εταιρίες όπως η Narrative Science προσφέρουν λογισμικά όπως το Quill, που είναι ικανά να συνθέσουν σε κατανοητό γραπτό λόγο σκόρπια δεδομένα, όπως επιχειρηματικό ρεπορτάζ για τα κέρδη εταιριών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας Κρίστιαν Χάμοντ, σε 15 χρόνια το 90% των ειδήσεων θα γράφεται από ρομποτικές μηχανές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα χαθεί και το 90% των δημοσιογραφικών θέσεων εργασίας, καθώς η ερμηνεία των όποιων δεδομένων δεν θα μπορεί να γίνεται από μηχανήματα. H Boston Consulting Group εκτιμά σε μόλις 8% τον κίνδυνο απώλειας θέσεων από ρομπότ σε εφημερίδες και περιοδικά.

Σερβιτόρος κοκτέιλ

2 74
Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean, «Anthem of the Seas», εγκατέστησε πρόσφατα ρομποτικό μπαρ. Το Shakr Makr είναι ουσιαστικά ένα μηχάνημα που δημιούργησε το ΜΙΤ πριν από μερικά χρόνια. Τα ποτά παραγγέλνονται μέσω tablet και οι πελάτες δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένο μενού, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν το κοκτέιλ της αρεσκείας τους. Ο ρομποτικός βραχίονας κάνει τη μείξη και χύνει το ρόφημα στο πλαστικό (προς αποφυγήν ζημιών) ποτήρι, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Οδηγός ταξί

4 4
Ταξιτζήδες ανά τον κόσμο βρίσκονται ήδη σε αναταραχή μετά την έλευση της Uber, της εταιρίας που μέσω application συνδέει τον χρήστη με έναν οδηγό ταξί εντός μερικών λεπτών, επειδή οι οδηγοί της, όπως λένε, υπόκεινται σε λιγότερους ελέγχους από εκείνους. Η Uber -σε συνεργασία με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και την Google- σχεδιάζει μια νέα υπηρεσία, με την οποία δεν θα έχει ανάγκη από οδηγούς. Στα τέλη της χρονιάς αυτοματοποιημένα ταξί θα αρχίσουν να κάνουν κούρσες στη βρετανική πόλη Μίλτον Κέιν, στο πλαίσιο δοκιμών. 

Υπάλληλος εργοστασίου
Εργοστάσιο της Κίνας έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία αντικατάστασης του προσωπικού του αποκλειστικά με ρομπότ. Ο λόγος για το εργοστάσιο που ανήκει στην εταιρία τεχνολογίας Sehnzhen Evenwin Precision Technology, στόχος της οποίας είναι να μειώσει το προσωπικό των 1.800 εργαζομένων κατά 90%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας. Στην ίδια πόλη από τον περασμένο Σεπτέμβριο συνολικά 505 εργοστάσια έχουν επενδύσει περίπου 587.000.000 ευρώ στην αγορά ρομπότ, τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν ή θα καταλάβουν τις θέσεις 30.000 εργαζομένων.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...