Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Αθώα» (τελικά) τα γλυκά για παχυσαρκία και καρδιοπάθειες

Ερευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για όσους τα καταναλώνουν συχνά.

Η πιο «γλυκιά» έρευνα που έχει γίνει ποτέ αθωώνει τα γλυκά, απενοχοποιώντας τα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αμερικανική μελέτη, η οποία -διόλου τυχαία- πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Αμερικανικής Ενωσης Ζαχαροπλαστών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση γλυκών δεν αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών. Μελετώντας τις επιπτώσεις τους σε 5.000 εθελοντές που κατανάλωναν γλυκά τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, διαπίστωσαν ότι δεν αυξάνονταν καθόλου οι πιθανότητές τους να εμφανίσουν κάτι από τα παραπάνω, συγκριτικά με όσους υπέκυπταν στον πειρασμό μία φορά την εβδομάδα ή και σε πιο αραιά διαστήματα.

«Δεν ανακαλύψαμε συσχετισμό ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσης γλυκών και στον Δείκτη Μάζας Σώματος ή των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών στους ενηλίκους» εξήγησε η διαιτολόγος Μαίρη Μέρφι, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, ωστόσο τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για την αλόγιστη κατανάλωση γλυκών, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχοντες είχαν μέτρο στην κατανάλωση.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι όσοι τρώνε πολλά γλυκά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία ή διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νόσου. Από τη νέα αυτή μελέτη προκύπτει ουσιαστικά το αντίθετο, καθώς εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους, καθώς η συχνότητα της κατανάλωσης δεν συνδέεται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παράλληλα, δεν διαπιστώθηκε αύξηση στους δείκτες καλής και κακής χοληστερόλης, άλλων επικίνδυνων λιπιδίων και ανοχής στην ινσουλίνη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση του ρόλου που παίζουν τα γλυκά και η σοκολάτα στην ανθρώπινη υγεία. Μέχρι τότε συμβουλεύουν τη συντηρητική κατανάλωσή τους, έτσι ώστε να αποτελούν μέρος ενός ευτυχισμένου και υγιεινού lifestyle, επισημαίνοντας ότι πάντα υπάρχει χώρος για μικρές απολαύσεις, όπως ένα μικρό γλυκό, στη ζωή.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, τα γλυκά προσθέτουν κατά μέσο όρο 44 θερμίδες την ημέρα ή μόνο το 2% του συνολικού θερμιδικού φορτίου ενός μέσου ενήλικα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...