Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους...

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...

Τα πρώτα χαμόγελα στην πλατεία του φόβου!

Αγιος Παντελεήμονας: Εκεί που «αλώνιζαν» οι λαθραίοι σήμερα παίζουν μικρά παιδιά.

Η πλατεία της κολάσεως, με τον φόβο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των κατοίκων που γεννήθηκαν και ζουν, εκεί γέμισε πάλι με χαρούμενες παιδικές φωνές…  Οι λαθρομετανάστες εξαφανίστηκαν… ως διά μαγείας από την «αμαρτωλή» κεντρική πλατεία της Αθήνας, του Αγίου Παντελεήμονα, και οι κάτοικοι μπορούν πλέον να απολαμβάνουν ήσυχα τη βόλτα τους. Οχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα εκεί που ο φόβος είχε στοιχειώσει τις καρδιές, το μυαλό και τις ζωές των κατοίκων. Η «Espresso της Κυριακής» βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε απρόσμενες εικόνες, που μαρτυρούν ότι ο εφιάλτης έχει -προς το παρόν- απομακρυνθεί…

Η παιδική χαρά μπορεί να παραμένει κλειδωμένη, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει καθημερινά δεκάδες παιδιά, κάθε ηλικίας, να παίζουν στο προαύλιο της πλατείας. Μια παρέα κοριτσιών, ηλικίας περίπου οκτώ με δέκα ετών, παίζει ανέμελα βόλεϊ στις 6.00 το απόγευμα στο σημείο όπου άλλοτε συγκεντρώνονταν δεκάδες λαθρομετανάστες. Δίπλα τους ένας μικρός μπόμπιρας, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, προσπαθεί να μάθει ποδήλατο. Λίγο πιο πέρα αγοράκια, ηλικίας περίπου πέντε και έξι ετών, παίζουν ποδόσφαιρο και σκεπάζουν με τις φωνές τους τις κόρνες των αυτοκινήτων που διασχίζουν την οδό Αχαρνών.223a96d85

Στο παγκάκι της πλατείας συναντάμε μια παρέα ηλικιωμένων. Ολοι κάτοικοι της περιοχής, απολαμβάνουν τον ήλιο και συζητούν μεταξύ τους για τις πενιχρές συντάξεις τους, τα φάρμακα, αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ο καθένας ξεχωριστά. Τους πλησιάσαμε και μας καλωσόρισαν δίνοντάς μας την ευχή τους. «Ηρθατε για ρεπορτάζ;» μας ρώτησε ο 58χρονος κυρ-Θανάσης, συνταξιούχος και πρόσθεσε: «Πλέον τα πράγματα ηρέμησαν… Δεν θα βρείτε εύκολα μετανάστες».

Οπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, αλλά και η 69χρονη κυρία Μαρία: «η πλατεία επέστρεψε στους πολίτες. Μπορούμε να βγαίνουμε και πάλι από τα σπίτια μας. Η αστυνομία κάνει συχνά περιπολίες και όποιον βρει χωρίς χαρτιά τον μαζεύει… Ετσι, οι περισσότεροι έφυγαν από εδώ και πλέον, από ό,τι έχουμε μάθει, έχουν πάει σε άλλες περιοχές. Στην πλατεία Βικτωρίας και αλλού» σημείωσε ο κ. Θανάσης και πρόσθεσε: «Ωστόσο μόλις βραδιάσει ο φόβος επιστρέφει… Δεν βγαίνουμε έξω. Οχι γιατί μαζεύονται πάλι μετανάστες, αλλά γιατί ο φόβος δεν φεύγει εύκολα από μέσα μας. Περάσαμε τα πάνδεινα. Και δεν πρόκειται ποτέ να ησυχάσουμε. Πάντα θα υπάρχει η φοβία ότι μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να ξαναζήσουμε τα ίδια σκηνικά».

Δίπλα του βρίσκεται μια 70χρονη κυρία η οποία, όπως μας αποκαλύπτει, ζει στην περιοχή από το 1969. «Είχα να βγω στην πλατεία χρόνια. Ετρεμα. Κλειδωνόμουν στο σπίτι μου. Και όταν έβγαινα για ψώνια ή δουλειές κοιτούσα έντρομη αριστερά – δεξιά, μπροστά και πίσω μήπως μου επιτεθεί κανείς. Τώρα μπορώ να κάθομαι στο παγκάκι και να συζητώ με τους γείτονές μου» λέει και συνεχίζει: «Τα παιδιά παίζουν ανέμελα, όπως βλέπετε… Οι αστυνομικοί βρίσκονται συνέχεια εδώ και νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια».

Λίγα μέτρα πιο μακριά δύο άνδρες παίζουν σκάκι και δίπλα τους μια άλλη παρέα ανδρών παίζει ντόμινο και γελάει με την ψυχή της. «Η πλατεία για εμάς είναι τόπος συνάντησης. Αφήνουμε τις γυναίκες στα σπίτια και βρισκόμαστε για να πούμε τα νέα μας» μας είπε ο Ανδρέας, ο οποίος ζει τα τελευταία είκοσι χρόνια στον Αγιο Παντελεήμονα. «Λεφτά δεν υπάρχουν και έτσι παίζουμε ντόμινο και περνά η ώρα μας» συμπλήρωσε ο φίλος του, ο Δημήτρης.

Μια 80χρονη γυναίκα περπατάει με ένα κουτί στα χέρια και μοιράζει κόλλυβα από την εκκλησία. Εχει χάσει τον άνδρα της και κλαίει… Ολοι την πλησιάζουν και της λένε να κάνει κουράγιο. Συναντά μια νεαρή γυναίκα, μια Ρουμάνα, η οποία κρατά στην αγκαλιά της το μόλις δύο μηνών γιο της. Απλώνει το χέρι της και χαϊδεύει το μωρό, ενώ τη ρωτά εάν έχει σπίτι για να μείνει… Οταν η Ρουμάνα τής απαντά καταφατικά, της δίνει λίγα ευρώ για να αγοράσει γάλα για το μωρό και φεύγει… 

Στο κάτω μέρος της πλατείας για αρκετές ώρες βρίσκονται άνδρες της δημοτικής αστυνομίας, ενώ στο πάνω μέρος, στην οδό Αχαρνών, ένα περιπολικό της Ασφάλειας. Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε όποιον θεωρούν ύποπτο ότι δεν βρίσκεται νόμιμα στη χώρα μας. Ξαφνικά ένας νεαρός Αφρικανός εμφανίζεται από το στενό της οδού Πιπίνου και τον σταματούν για έλεγχο.33f968g75h6

«Κάθε μέρα στήνουν μπλόκα, κάνουν περιπολίες, ελέγχουν τα πάντα. Ετσι τα πράγματα έχουν ηρεμήσει» μας είπε μια ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ σχολιάζοντας την παρουσία των αστυνομικών. Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. συναντάμε και κατά μήκος της οδού Αχαρνών… Μέχρι και τις 9.00 το βράδυ ούτε ένας μετανάστης δεν φάνηκε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και τους γύρω δρόμους.

Μόνο στις 2.00 τα ξημερώματα ο φωτογραφικός φακός της «Espresso»  συνέλαβε τρεις νεαρές γυναίκες να εκδίδονται επί της οδού Αχαρνών. Ωστόσο, και αυτές δεν είχαν πελατεία… Η έντονη αστυνομική παρουσία απέτρεψε ακόμη και όσους ήθελαν να περάσουν μαζί τους λίγη ώρα ηδονής.

Ενοικιαστήρια, πωλητήρια, λουκέτα…

Οι παράνομοι μετανάστες μπορεί να έφυγαν από τον Αγιο Παντελεήμονα και να κατευθύνθηκαν σε νέες… πλατείες, ωστόσο την περιοχή εγκατέλειψαν και οι νόμιμοι κάτοικοι. Τα εκτεταμένα επεισόδια που λάμβαναν χώρα κάθε λίγο και λιγάκι αλλά και ο φόβος του ρατσισμού ανάγκασε πολλούς να ξενοικιάσουν τα σπίτια όπου διέμεναν, ακόμη και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Οπου και αν στρέψαμε το βλέμμα μας αντικρίζαμε κλειστά μαγαζιά, ενοικιαστήρια και πωλητήρια. «Σε κάθε πολυκατοικία έχουν μείνει ξενοίκιαστα πέντε με έξι διαμερίσματα. Φύγανε όλοι» μας είπε ο Ρεζά από την Περσία, που διατηρεί νόμιμο κουρείο στην περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Ξένοι, αλλά και Ελληνες πήραν τα παιδιά τους και έφυγαν. Βιώσαμε και βιώνουμε τον ρατσισμό. Πριν λίγες ημέρες έκαψαν το μαγαζί ενός νόμιμου μετανάστη από το Καμερούν στον Αγιο Παντελεήμονα. Αύριο μπορεί να κάψουν το δικό μας. Εχουμε παιδιά και φοβόμαστε» μας είπε και πρόσθεσε: «Ακόμη δεν έχουμε πελατεία. Πλέον ακόμη και οι Ελληνες πελάτες μας δεν έρχονται, γιατί και αυτοί φοβούνται μη βρεθούν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Πώς θα ζήσουμε; Με δέκα ευρώ τζίρο που κάνουμε όλοι την ημέρα;  Εμείς δεν έχουμε πειράξει ποτέ κανέναν».

Για τα μαγαζιά που έκλεισαν μας μίλησε ένας ακόμη επιχειρηματίας της περιοχής: «Εγώ είμαι Ελληνας, και πάλι δεν δουλεύω. Ο κόσμος φοβάται να έρθει… Τα περισσότερα μαγαζιά έκλεισαν γιατί, λόγω των μεταναστών και των επεισοδίων, όλοι εκτιμούσαν ότι κινδύνευαν αν έβγαιναν στον Αγιο Παντελεήμονα. Κάποια τα έσπασαν, κάποιοι απειλήθηκαν…  Αλλά ακόμη και σήμερα, που η κατάσταση έχει κάπως εξομαλυνθεί, δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει λεφτά να βγει για ψώνια. Θα αναγκαστώ και εγώ να κλείσω» τόνισε χαρακτηριστικά.98f74h5u74

Ο δρόμος με τα κόκκινα φανάρια

Λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται ο δρόμος της ηδονής, όπως αποκαλούν πλέον την οδό Φωκαίας οι κάτοικοι.

Ενας δρόμος γεμάτος κόκκινα φανάρια, που θυμίζει την περίφημη Red Light District του Αμστερνταμ. Τον τελευταίο χρόνο τα σπίτια του αγοραίου έρωτα ανοίγουν και εξαπλώνονται σε κάθε γωνιά του δρόμου και οι «πεταλούδες της νύχτας» πουλάνε το κορμί τους για λίγα μόλις ευρώ. Ελληνίδες αλλά και αλλοδαπές ιερόδουλες έχουν στήσει το δικό του ροζ πάρτι στο μικρό στενό του Αγίου Παντελεήμονα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αδίστακτων προαγωγών τους, που ελέγχουν κάθε κίνηση στην περιοχή προκειμένου να είναι πάντα έτοιμοι για πιθανό ντου της αστυνομίας.

Μέρα και νύχτα το κόκκινο φως παραμένει αναμμένο. Την ίδια στιγμή δεκάδες πελάτες, κάθε εθνικότητας και ηλικίας, κόβουν βόλτες προκειμένου να τσεκάρουν τις ταρίφες του αγοραίου έρωτα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει η κάθε κοπέλα, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ερωτικές συνευρέσεις στα βρόμικα κρεβάτια των οίκων ανοχής. Κανείς δεν γνωρίζει αν οι ροζ επιχειρήσεις που έχουν στηθεί στην οδό Φωκαίας είναι νόμιμες ή όχι. Αν οι εκδιδόμενες γυναίκες έχουν ελεγχθεί από τις υγειονομικές αρχές και αν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα… Αλλά όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής: «Ακόμη και αν κλείσουν τη μια μέρα ένα “σπίτι”, την επομένη είναι και πάλι ανοιχτό!».

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ – ΦΩΤ.: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...