Γιατί οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι κήρυξαν πόλεμο όταν είδαν το προϊόν να κατακτά τις αγορές τους
Στο κενό πέφτει η προσπάθεια Αμερικανών κτηνοτρόφων να πλήξουν το ελληνικό γιαούρτι που έχει κατακτήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι τόσο διαφορετικό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά. Η θέση που κατάφερε να κατακτήσει επάξια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά κυρίως στο τραπέζι των καταναλωτών, οδήγησε κάποιους να επινοήσουν και να παρουσιάσουν μια «σκοτεινή» πλευρά στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού. Υποστηρίζουν πως ο ορός γάλακτος που παράγεται κατά τη διαδικασία παρασκευής του είναι τοξικός, άρα κι επικίνδυνος για το περιβάλλον. Πίσω από αυτές τις αιτιάσεις βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το μερίδιο αγοράς που κατάφερε να εξασφαλίσει το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό ενοχλεί γαλακτοπαραγωγούς και γαλακτοβιομηχανίες. Μόνο που όλα τα δήθεν προβλήματα που ανακύπτουν από την παραγωγή του γιαουρτιού δεν είναι ικανά να ανακόψουν το κύμα των καταναλωτών που το προτιμούν.
Φάνηκε, δε, από τα σχόλια που έκαναν αρκετοί από εκείνους που διάβασαν την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Modern Farmer». «Ετρωγα γιαούρτι ΦΑΓΕ όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα, και ακόμα δεν υπήρχε στις ΗΠΑ. Οσο και αν θέλω να υποστηρίζω τα τοπικά προϊόντα, δεν αλλάζω το ελληνικό γιαούρτι με άλλο» ήταν ένα από το πρώτα σχόλια εκείνων που διάβασαν την έκθεση. Ακόμη και άνθρωποι που φτιάχνουν γιαούρτι στο σπίτι τους απάντησαν στο δημοσίευμα γράφοντας πως παίρνουν ελληνικό γιαούρτι για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη δική τους παραγωγή. Υπάρχουν ακόμη κι επιστημονικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά τον ορό του γάλακτος. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ορός, που κατά το δημοσίευμα είναι τοξικός, χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον πενήντα χρόνια από την ελβετική βιομηχανία, για την παραγωγή ποτών, τα οποία λειτουργούν ως συμπληρώματα διατροφής.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ορισμένοι από τους αναγνώστες της έκθεσης προτείνουν ακόμη και λύσεις για την αξιοποίηση του ορού γάλακτος. Μεταξύ αυτών είναι να υποβληθεί σε επεξεργασία, ώστε να μετατραπεί σε πρωτεΐνη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να διατεθεί για τον εμπλουτισμό ζωοτροφών ή βρεφικού γάλακτος. Ακόμη όμως και αν αυτό δεν κριθεί ασφαλές, ήδη εκπονούνται σχέδια για τη μετατροπή του, συνδυαστικά με άλλα υλικά, σε καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.