Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Το τελευταίο αντίο στην grande dame

Η ζωή της Ντόντας Βορίδη – Γουλανδρή παραπέμπει σε παραμύθι, ενώ ο θάνατός της την περασμένη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, που προκάλεσε θλίψη, σηματοδοτεί το τέλος εποχής για μία από τις πιο σπουδαίες κυρίες του τόπου μας

Η ζωή της Ντόντας Βορίδη – Γουλανδρή παραπέμπει σε παραμύθι, ενώ ο θάνατός της την περασμένη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, που προκάλεσε θλίψη, σηματοδοτεί το τέλος εποχής για μία από τις πιο σπουδαίες κυρίες του τόπου μας.

ΑΠΟ ΤΟΝ 
ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ

Γυναίκα με αρχοντιά ψυχής, ομορφιά, υπέροχα μεγάλα εκφραστικά μάτια και γενναιοδωρία. Μια αληθινή κυρία, που παρά το βάρος του ονόματος της οικογένειάς της, χάρη στην απλή αλλά ξεχωριστή προσωπικότητά της αγαπήθηκε από όλους όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν. Το χιούμορ, οι καυστικές ατάκες και η χαρακτηριστική μπάσα φωνή της την έκαναν μοναδική. Η αριστοκράτισσα Ντόντα Γουλανδρή έκλεψε την καρδιά του γνωστού καθηγητή Καρδιολογίας και προσωπικού φίλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή Ευτύχιου Βορίδη (θείου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαυρουδή -Μάκη- Βορίδη), με τον οποίο έζησαν μαζί σχεδόν 40 χρόνια μια υποδειγματική ζωή.

Στην ιστορία θα μείνουν τα καλοκαιρινά dinner parties του ζευγαριού Βορίδη τόσο στο σπίτι τους στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου όσο και στους υπέροχους κήπους της ειδυλλιακής βίλας τους στο Πόρτο Ράφτη, πάνω από την Ερωτοσπηλιά, που επί σειρά ετών οργάνωνε και επέβλεπε προσωπικά η αξέχαστη Ντόντα, με καλεσμένους τα σημαντικότερα πρόσωπα της πολιτικής, της ναυτιλίας, της διανόησης αλλά και μέλη του διεθνούς jet set, όπως ο διακοσμητής Alan Jones και ο στενός συνεργάτης του σχεδιαστή Oscar de la Renta Boaz Mazor. Αρχοντιά, διακριτική πολυτέλεια και άρωμα από τα σπάνια ρόδα του κήπου χαρακτήριζαν τα πάρτι στο γκαζόν, γύρω από την πισίνα του τεράστιου κτήματος, που άρχιζαν πάντα με μελωδίες στο πιάνο, καθώς η οικοδέσποινα λάτρευε την κλασική μουσική, συνεχίζονταν με φαγητό και έκλειναν με χορό. Το 2009 η Ντόντα Βορίδη – Γουλανδρή πούλησε τον επίγειο παράδεισο των 20 στρεμμάτων στο Πόρτο Ράφτη στον εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη και συνέχισε τα πάρτι της στην εξοχική κατοικία που δημιούργησε στην περιοχή της Βάρης.

Γεννήθηκε στην Ανδρο

Η Μαρία – Μαγιόρκα Γουλανδρή, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Ντόντας, γεννήθηκε στην Ανδρο και ήταν το χαϊδεμένο έκτο παιδί και το μοναδικό κορίτσι -καθώς είχε πέντε αδερφούς, τους Γιάννη, Γιώργο, Κωνσταντίνο και τους δίδυμους Βασίλη και Νίκο- της Χρυσής και του Πέτρου Γουλανδρή, δημιουργού των εταιριών Ηνωμένη Ναυτιλιακή και Εμπορική Εταιρεία της Ελλάδος και της διεθνούς Global Trading and Shipping Company. Ο γενάρχης της οικογένειας Ιωάννης Γουλανδρής, παππούς της Ντόντας, ήταν ιδιοκτήτης ιστιοφόρων.

Το ζεύγος της δυναστείας Πέτρου Γουλανδρή, παρά την τεράστια οικονομική επιφάνειά του, μεγάλωσε και τα έξι παιδιά του απλά, νουθετώντας τους την ευγένεια, το ήθος, την αγάπη για την πατρίδα τους, τον συνάνθρωπο και την τέχνη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γιος τους Βασίλης Γουλανδρής και η σύζυγός του Ελίζα ήταν οι ιδρυτές του Μουσείου της Ανδρου και ο Νίκος Γουλανδρής με τη σύζυγό του Ντόλλη, οι ιδρυτές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η Ντόντα Βορίδη – Γουλανδρή, λάτρης των τεχνών και της μουσικής, προσέφερε πάντα αθόρυβα και απλόχερα την αρωγή της στα σημαντικότερα πολιτιστικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας. Υπήρξε, μεταξύ πολλών άλλων, μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, του Venetian Heritage για τη διάσωση της βυζαντινής κληρονομιάς, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής, καθώς στους καλύτερους φίλους της, που τη λάτρευαν, συγκαταλεγόταν ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης.

Αμέσως μετά το σχολείο, το 1957, η καλλονή θυγατέρα της οικογένειας Γουλανδρή, περιζήτητη νύφη, παντρεύτηκε τον γόνο της έτερης εφοπλιστικής δυναστείας Εμπειρίκου, τον Γιώργο Εμπειρίκο, ενώνοντας δύο μεγάλα «τζάκια» της Ανδρου. Πέραν της κοινής τους καταγωγής, τους έφερε κοντά η ευρωπαϊκή κουλτούρα τους και η αγάπη τους για την τέχνη. Ο πρώτος σύζυγός της θεωρήθηκε πρωτοπόρος Ανδριώτης εφοπλιστής που παρήγγειλε πλοία σε ναυπηγεία της Ιαπωνίας. Απέκτησαν μαζί δύο γιους, τον Αριστείδη και τον Πέτρο, και μετακόμισαν μόνιμα στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσαν ως μέλη του τζετ σετ και συναναστρέφονταν με την παγκόσμια επιχειρηματική καλλιτεχνική και πολιτική ελίτ, έχοντας μια ευρύτατη γκάμα φίλων από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου έως τον Λευκό Οίκο.

Το διαμέρισμά τους βρισκόταν στην Park Avenue, στη θρυλική πολυκατοικία 740 Park, την οποία είχε κατασκευάσει η οικογένεια Μπουβιέ (η πατρική οικογένεια της Τζάκι Κένεντι – Ωνάση) και όπου έζησαν κατά καιρούς οι Ροκφέλερ και άλλοι διάσημοι μεγιστάνες του πλούτου. Πολλά χρόνια αργότερα θα αποκτήσουν και τέσσερα εγγόνια, την Κάθριν, τον Γιώργο, τη Χριστιάννα και την Αλεξία Εμπειρίκου, που η Ντόντα λάτρευε και πεταγόταν πολύ συχνά στη Νέα Υόρκη για να τα συναντήσει. Μετά το αθόρυβο διαζύγιό της με τον Γιώργο Εμπειρίκο, η Ντόντα Γουλανδρή παντρεύτηκε δεύτερη φορά.

rwefwerweΟύτε ο δεύτερος σύζυγός της είναι τυχαίο πρόσωπο. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ο Ευτύχιος Βορίδης σπούδασε ιατρική σε Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία. Κατέχει κορυφαία θέση ανάμεσα στους Ελληνες επιστήμονες και θεωρείται εκ των σκαπανέων της καρδιολογίας στη χώρα μας, ενώ υπήρξε προσωπικός ιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η αγαπημένη του διεθνούς jet set που γοήτευσε μεγιστάνες και έγινε μοντέλο για την αμερικανική «Vogue»

Ο Αντι Γουόρχολ θα φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της και ο διάσημος Cecil Beaton θα τη φωτογραφίσει με τα μοναδικά Harry Winston κοσμήματά της για την αμερικανική «Vogue» (φωτό). Θα γοητεύσει γερουσιαστές και μεγιστάνες και θα συναγωνιστεί στο στιλ τις αγαπημένες της φίλες Τζάκι Κένεντι και Μελίνα Μερκούρη. Ο πρώτος σύζυγός της Γιώργος Εμπειρίκος θα αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως συλλέκτες έργων τέχνης, με έργα, μεταξύ άλλων του Πολ Σεζάν.

Η αξία της συλλογής του, που είναι μία από τις 15 μεγαλύτερες στην υφήλιο, υπολογίζεται σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.
Περιλαμβάνει πίνακες του Βαν Γκογκ, του Ελ Γκρέκο, του
Καντίνσκι, του Γκόγια, του Σεζάν.

Οι κληρονόμοι του μετά τον θάνατό του, πριν από περίπου δύο χρόνια, πούλησαν το περίφημο έργο του Σεζάν «Οι Χαρτοπαίκτες» στο Εμιράτο του Κατάρ αντί 250.000.000 δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για αγορά πίνακα εκτός δημοπρασίας.

Ο αρραβώνας τους 

Εξάλλου, μετά τον θάνατο του Γεωργίου Εμπειρίκου το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής ανήκει στα δύο παιδιά που απέκτησαν με την Ντόντα -τον Πέτρο, που με τη σύζυγό του Ανν-Μαρί και τα παιδιά τους ζουν και δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη, και τον Αριστείδη, που ζει κυρίως στην Ελβετία με τη ρωσικής καταγωγής σύζυγό του Νάταλι. Η μοναχοκόρη τους Κάθριν, με σπουδές κοινωνιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Ολλανδό χρηματιστή Αμαντέους Βοσκάν.

Ο αρραβώνας τους, το 2012, είχε γιορταστεί με μια μεγάλη δεξίωση που παρέθεσε η γιαγιά Ντόντα στο υπερπολυτελές διαμέρισμά της στο συγκρότημα του ξενοδοχείου ewarfaews 1«The Carlyle» στο Μανχάταν, όπου επίσης υπάρχουν μοναδικά έργα των Πικάσο, Μιρό, Ντεγκά και άλλων μεγάλων της τέχνης.

Τελευταίο αντίο (χθες) από όλη την καλή κοινωνία

Με ένα λευκό τριαντάφυλλο ανά χείρας (το αγαπημένο της λουλούδι), αποχαιρέτησαν χθες τη γλυκιά Ντόντα όλοι όσοι την αγάπησαν. Αμέτρητα και τα στεφάνια που εστάλησαν στο προαύλιο του Α’ Νεκροταφείου, παρά την παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να δοθεί στη μνήμη της χρηματική δωρεά στην ΕΛΕΠΑΠ και στον ανθρωπιστικό οργανισμό Lifeline Hellas. Ξεχώρισαν εκείνα του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, της Μαριάννας Λάτση, του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, του Κυριάκου και της Δήμητρας Φιλίππου, του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Κατάμεστος ήταν ο Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων από εκατοντάδες εκπροσώπους του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου, που συνόδευσαν την Ντόντα Βορίδη στην τελευταία της κατοικία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν εκεί και συλλυπήθηκε τον συγκινημένο σύζυγό της και φίλο του, καθηγητή Ευτύχιο Βορίδη, ο οποίος έπαιρνε κουράγιο υποβασταζόμενος από τον ανιψιό του, βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη.

Τα δάκρυα

Ιδιαίτερα συγκινημένοι ήταν και οι γιοί της εκλιπούσης, Αριστείδης και Πέτρος Γουλανδρής, όπως και τα εγγόνια της, με την αγαπημένη της Κάθριν Εμπειρίκου να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Η Ντόντα μας ξεκουράστηκε» μονολογούσαν οι φίλες της, καθώς η γενναία grande dame περισσότερο από έναν χρόνο πάλευε με την ασθένεια στο σπίτι της, στη Βάρη, το οποίο στην κυριολεξία είχε μετατραπεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τελευταίος από την εκκλησία έφυγε ο πιστός της φίλος, ο interior designer Alan Jones.
qetw346te
Εκεί -μεταξύ άλλων- και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Παύλος Ιωαννίδης του Ιδρύματος Ωνάση, η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου με τον σύζυγό της Πάνο Μαρινόπουλο, η Γιάννα Αγγελοπούλου (με τεράστια South Sea μαργαριτάρια), η Ναταλία Αβέρωφ, η Ελένη Βάττη, ο Απόστολος και η Μαρία Δοξιάδη με την κόρη τους Σοφία, η Ηρώ Κόβα, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του Μάρι και τον σύζυγό της Νίκο Σηφουνάκη, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο Νίκος Βερνίκος με τη σύζυγό του Βαρβάρα Στράτου, ο καθηγητής Καρδιολογίας και μαθητής του Ευτύχιου Βορίδη, Παύλος Τούτουζας, η Ολγα Τρέμη με τον σύζυγό της Νίκο Νικητέα, η Λίζα Εβερτ, η Φωτεινή Λιβανού και ο ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης.

 sadfsdf

  

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...