Ο μύθος της λιποαναρρόφησης

ΥΓΕΙΑ

Ο μύθος της λιποαναρρόφησης

Αν σκεφτόσασταν τη λιποαναρρόφηση ως οριστική λύση για να κάνετε επίπεδη την κοιλιά σας, τα νέα είναι μάλλον απογοητευτικά. Ερευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση μπορεί τελικά να εμφανίσουν στη συνέχεια συσσώρευση λίπους πιο βαθιά στην κοιλιακή χώρα, το λεγόμενο ενδοσπλαχνικό λίπος, το οποίο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Φαμπιάνα Μπενάτι από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, διαπίστωσαν ότι μέσα σε λίγους μήνες μετά την κοιλιακή λιποαναρρόφηση μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του ενδοσπλαχνικού λίπους, δηλαδή του λίπους που περιβάλλει τα όργανα που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: η συχνή άσκηση μπορεί να προλάβει τον σχηματισμό αυτού του λίπους! Οπως επισημαίνει η δρ Μπενάτι, το λίπος δεν είναι αδρανής ιστός. «Η αφαίρεσή του χειρουργικά μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, όπως την αντισταθμιστική ανάπτυξη του ενδοσπλαχνικού λίπους, που μακροχρόνια μπορεί να είναι καταστροφικό» εξήγησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδοσπλαχνικό λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιοπάθειας.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας βασίζονται στην παρακολούθηση 36 γυναικών με φυσιολογικό βάρος που υποβλήθηκαν σε λιποαναρρόφηση προκειμένου να απαλλαγούν από μια μικρή ποσότητα επιφανειακού λίπους στην κοιλιακή χώρα. Αυτές οι γυναίκες ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα, κάνοντας περπάτημα σε διάδρομο, ενώ οι υπόλοιπες συνέχισαν τον όχι και τόσο δραστήριο τρόπο ζωής τους.

Τέσσερις μήνες αργότερα η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που συνέχιζαν τον καθιστικό τρόπο ζωής εξακολουθούσαν να έχουν επίπεδη κοιλιά, αλλά εμφάνιζαν αύξηση του ενδοσπλαχνικού λίπους κατά 10%. Αντίθετα, οι γυναίκες που ασκούνταν δεν έδειξαν κάποια αύξηση. Αν και δεν έχει γίνει ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο αυξάνεται το λίπος στα σπλάχνα ύστερα από λιποαναρρόφηση του επιφανειακού λίπους, οι επιστήμονες εικάζουν ότι το συγκεκριμένο απόθεμα λίπους είναι μεταβολικά πιο δραστήριο από άλλα.

Αλλος λόγος μπορεί να είναι ότι η λιποαναρρόφηση καταστρέφει την «αρχιτεκτονική» των λιποκυττάρων που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, οπότε το νέο λίπος που παίρνει κανείς διοχετεύεται στα ενδοσπλαχνικά λιποκύτταρα που έχουν μείνει άθικτα.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ