Μην τις πετύχετε στον δρόμο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μην τις πετύχετε στον δρόμο!

Γυναίκες-ninja

Με τα κρούσματα βίας να αυξάνονται συνεχώς, πολλές γυναίκες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Τι κάνουν; Μαθαίνουν την τέχνη του shinobi, ίσως την πιο ολοκληρωμένη μορφή πολεμικής τέχνης η οποία μπορεί να εξουδετερώσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Τις συναντήσαμε στη σχολή τους στη Γλυφάδα, όπου μας έδωσαν μια γερή δόση τού τι σημαίνει γυναίκα-νίντζα!

«Η πλειονότητα όσων έρχονται στη σχολή είναι γυναίκες» μας είπε η έμπειρη δασκάλα Elize Elle, όπως την αποκαλούν. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν να μάθουν την τέχνη των shinobi, με πρωταρχικό σκοπό την αυτοάμυνα.

«Συνήθως, τα κορίτσια δεν είναι σωστά ενημερωμένα πάνω στις πολεμικές τέχνες και χρειάζονται μιαν ιδιαίτερη καθοδήγηση με απώτερο σκοπό τη δική τους καλύτερη αυτοάμυνα και ασφάλεια. Αυτήν τη στιγμή, θεωρούμε πως το shinobi είναι η καλύτερη μορφή αυτοάμυνας που υπάρχει. Υπάρχουν βεβαίως και κορίτσια που είναι γοητευμένα με την τέχνη αυτή. Πάντως, δεν είναι μια εύκολη τέχνη που μπορεί ο καθένας να εξασκήσει. Απαιτεί εξυπνάδα και φυσικές ικανότητες» δήλωσε η δασκάλα, η οποία πρόσθεσε επίσης πως το shinobi έχει να διδάξει πολλά πράγματα και όχι μόνο σωματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την τέχνη και τη φιλοσοφία της μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.shinobinomono.gr <HTTP: www.shinobinomono.gr>. 

- Ο όρος shinobi προέρχεται από την πλήρης έκφραση «shinobi no mono» (mono=άνθρωπος), η οποία χρησιμοποιείται αντί για τον όρο ninja. Ωστόσο, ο όρος ninja είναι πιο δόκιμος στις δυτικές γλώσσες και γι’ αυτό έχει επικρατήσει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ / εκπαιδεύτρια: «Σου δίνει μεγάλη δύναμη» 

- Τι πιστεύεις πως έχεις κερδίσει από την τέχνη αυτή;
Το shinobi σε εξελίσσει σε όλα τα επίπεδα, σωματικά και πνευματικά. Αλλάζει το σώμα σου και τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο και τον εαυτό σου. 

- Θεωρείς σημαντικότερη την πνευματική εξέλιξη σε σχέση με τη σωματική;
Ναι, απλώς θα πρέπει κάποιος να έχει βάλει τις βάσεις με ένα γερό και υγιές σώμα. 

- Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμά σου;
Γυμνάζομαι πρωί - βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αερόβιες ασκήσεις, λίγα βάρη και κάποιες ειδικές δοκιμασίες, ενώ κάνουμε και ασκήσεις διαλογισμού, συγκέντρωσης και αναπνοής.

- Χρειάστηκε ποτέ να εφαρμόσεις τα όσα ξέρεις εκτός σχολής;
Εχει τύχει να απειληθώ, αλλά προτίμησα να μη δώσω συνέχεια. Η τέχνη αυτή σου δίνει μεγάλη δύναμη με τον καιρό και, αν είσαι άνθρωπος εγωιστής και κακός, γίνεσαι επικίνδυνος. Το shinobi σου μαθαίνει να είσαι ειρηνικός και να αποφεύγεις τέτοιες καταστάσεις.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΡΔΑΡΑ: «Ξεκίνησα για την αυτοάμυνα»

- Πώς ασχολήθηκες με την τέχνη του shinobi;
Ανέκαθεν μου άρεσε ο χώρος των πολεμικών τεχνών και, όταν ήρθα στη σχολ,ή ξεκίνησα με άλλες προσδοκίες. Υστερα από συζήτηση με τη δασκάλα, στράφηκα στο shinobi.

- Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι;
Σχεδόν καθημερινά. Προσπαθώ να μην υπάρχει ημέρα που να μην προπονηθώ. 

- Πώς καταφέρνεις και συνδυάσεις το shinobi με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου;
Οσο προχωράνε οι απαιτήσεις των προπονήσεων τόσο και πιο δύσκολο είναι. Αρα, πρέπει να θέτεις προτεραιότητες και να βρίσκεις τις ισορροπίες. 

- Η αυτοάμυνα έπαιξε ρόλο στην απόφασή σου να ασχοληθείς με το shinobi;
Οταν ξεκίνησα, η αυτοάμυνα ήταν πρωταρχικό μέλημά μου. Είχα κάποιες δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν και κρίνοντας εκ των υστέρων θα έλεγα πως αυτά που έχω μάθει τώρα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα. 

- Τι θα έλεγες σε ένα νέο κορίτσι που ξεκινά τώρα;
Να το κάνει με όλη την καρδιά της και θα αποκομίσει πολλά πράγματα.

- Τι είναι για σένα το shinobi;
Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Ο συνδυασμός των δυτικών παραδόσεων με την ανατολίτικη φιλοσοφία έχει πάρα πολλές προκλήσεις και αυτό με ενδιαφέρει πολύ.

ΙΣΜΗΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: «Για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου»

- Ξεκίνησες εδώ και έξι μήνες. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου μέχρι τώρα;
Πολύ καλές. Στην αρχή, είχα έρθει και εγώ για αυτοάμυνα, επειδή άρχισα να φοβάμαι, αλλά με κέρδισε και σαν τέχνη. 

- Σου είχε τύχει ποτέ κάτι και αποφάσισες να διδαχτείς αυτοάμυνα;
Είχε τύχει σε γνωστούς μου και, επειδή δεν θέλω να βρεθώ και εγώ σε ανάλογη κατάσταση, προτιμώ να έχω κάποιες άμυνες. Δεν σκοπεύω να αρχίσω τσαμπουκάδες, απλώς σε περίπτωση που μου συμβεί κάτι, θέλω να είμαι σε θέση να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. 

- Είχες το «μικρόβιο» με τις πολεμικές τέχνες;
Πάντα είχα το μικρόβιο και κυρίως με τα όπλα. Απλώς, δεν το είχα ψάξει. 

- Τι όπλα χρησιμοποιείτε;
Χρησιμοποιούμε το τζο (κοντάρι), το νουν τσάκο (γκλομπάκια), το τάντο (μαχαίρι), το κατάνα (σπαθί) και τα σάι (πιρούνες). Κάθε ζώνη έχει και ένα βασικό όπλο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας επιλέγει ποιο όπλο του ταιριάζει.

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ: «Κάνουμε και διαλογισμό»

- Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις; Το έκανες για αυτοάμυνα;
Η αλήθεια είναι πως με παρότρυνε ο αδελφός μου και ένας φίλος μας, αλλά πάντα μου άρεσαν οι πολεμικές τέχνες και η ιδέα του να είμαι νίντζα.

- Εξασκείσαι εδώ και έναν χρόνο. Πιστεύεις πως έχεις εξελιχθεί αρκετά;
Φυσικά. Και σε αντοχή αλλά κυρίως έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μου. Μέσω αυτής της τέχνης κατακτάς την ηρεμία και γενικά αισθάνεσαι πιο σίγουρος για τον εαυτό σου. 

- Είναι ό,τι πρέπει για να καλμάρουν τα νεύρα;
Ναι, γιατί, εκτός από τις ασκήσεις που κάνουμε και εκτονωνόμαστε, κάνουμε και διαλογισμό.

- Χρειάστηκε ποτέ να εφαρμόσεις όσα έχεις διδαχτεί;
Στον δρόμο, όχι. Δεν έχει συμβεί να μου επιτεθεί κάποιος ή κάτι παρόμοιο. 

- Αισθάνεσαι πάντως μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας πως μπορείς να κάνεις και δυο τρεις λαβές;
Φυσικά. Αλλωστε, οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε στο shinobi αφορούν αφόπλιση και βλάβη στον αντίπαλο. Ακόμα και αν κάποιος είναι μικροσκοπικός, μπορεί να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΑΚΗΣ
Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

Κατερίνα Λικολινάκου.
Καλλιόπη Καρδάρα.
Ισμήνη Παπαδάκη.