Ετσι μπαίνουν τα ναρκωτικά στις φυλακές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ετσι μπαίνουν τα ναρκωτικά στις φυλακές

«Στον Κορυδαλλό μόνο... τανκ δεν έχει μπει! Και αυτό επειδή δεν χωράει από την πύλη»! Η απάντηση του πρώην αρχιφύλακα του Κορυδαλλού Αντώνη Αραβαντινού, όταν ρωτήθηκε πριν από χρόνια για την εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές, έρχεται πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την ανακάλυψη μιας ποτισμένης με ηρωίνη κουβέρτας στις φυλακές Ιωαννίνων.

Καθημερινά, σε όλες τις φυλακές της χώρας μπαίνουν απαγορευμένες ουσίες με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αλλοτε τις φέρνουν οι αδειούχοι, άλλοτε οι επισκέπτες και άλλοτε πέφτουν από τον ουρανό! Σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο των φυλακισμένων είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, η «ζήτηση» είναι τεράστια.

Ανάλογα μεγάλα είναι και τα κέρδη, γι’ αυτό οι έμποροι των ψεύτικων ονείρων οργανώνουν κυκλώματα που «μπάζουν» ναρκωτικά στις φυλακές. Πολύ συχνά, φίλοι και γνωστοί των φυλακισμένων στήνουν «επιχείρηση μεταφοράς» των απαγορευμένων ουσιών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν... πλουσιότεροι απ’ ό,τι ήταν όταν μπήκαν, χάρη στη διακίνηση ναρκωτικών!

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι συγγενείς των κρατουμένων αναγκάζονται να διακινδυνεύουν προκειμένου να τους εφοδιάσουν με ναρκωτικά, ώστε να μην υποφέρουν από στερητικά σύνδρομα. Κι επειδή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αγρυπνούν, οι «εισαγωγείς» σκαρφίζονται όλο και πιο απίθανες μεθόδους για να πετύχουν το σκοπό τους. Πολλές φορές η ευρηματικότητα και η φαντασία που αναπτύσσουν προκαλεί γέλια!

Κάποτε, στην Αλικαρνασσό, η μπάλα με την οποία έπαιζαν ποδόσφαιρο οι κρατούμενοι έπεφτε συχνά έξω από το μαντρότοιχο... Μέχρι που ένας σωφρονιστικός υπάλληλος ανακάλυψε ότι επέστρεφε πιο βαριά αφού ήταν παραγεμισμένη με ηρωίνη!

Το Μάρτιο του 2001 συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη δύο ομογενείς από τη Ρωσία ενώ εκτόξευαν με... πολεμικό τόξο βέλη με σακουλάκια γεμάτα ηρωίνη δεμένα πάνω τους, στο προαύλιο των φυλακών Διαβατών!

Στα δικαστήρια του Πειραιά είχε συλληφθεί μια κοπέλα να δίνει ένα παθιασμένο φιλί στον καλό της που ήταν κρατούμενος, σπρώχνοντας με τη γλώσσα της στο στόμα του ένα φακελάκι με ηρωίνη!

Στο προαύλιο του Κορυδαλλού, χρόνια τώρα, οι σωφρονιστικοί ανακαλύπτουν μπαλάκι του τένις γεμάτο ναρκωτικά, που κάποιοι πέταξαν απέξω...


Ρούχα ποτισμένα με... ηρωίνη

Τα είδη ρουχισμού προσφέρονται για τη μεταφορά ναρκωτικών. Οι «εισαγωγείς» λιώνουν ηρωίνη και «ποτίζουν» με αυτή ρούχα ή πετσέτες που προορίζονται για κρατούμενο. Οταν τα ρούχα στεγνώσουν, εκείνος αρκεί να τα ξεσκονίσει για να παραλάβει τη ναρκωτική ουσία σε σκόνη. Το ίδιο κόλπο χρησιμοποίησαν στα Γιάννενα, ήταν όμως το πρώτο περιστατικό με κουβέρτα!

Πολλές φορές, αν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραλάβουν δέμα με ρούχα και υποψιαστούν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει, τα τοποθετούν μέσα σε μια λεκάνη με νερό κι έπειτα τα δίνουν στον κρατούμενο. Ετσι, αν υπάρχει ναρκωτική ουσία διαλύεται και δεν φτάνει στον παραλήπτη!
Παρόμοια μέθοδος είναι ο εμποτισμός σελίδων περιοδικού με ηρωίνη! Ενας άλλος ιδιαίτερος τρόπος είναι να τοποθετηθεί η ναρκωτική ουσία στις ραφές ενός παντελονιού, στις βάτες σακακιών ή μέσα στο ύφασμα αθλητικής φόρμας.

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που είχε επιχειρηθεί να περάσει πριν από μερικά χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε σ’ ένα δέμα μ’ ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που είχαν ως παραλήπτη έναν ισοβίτη. Ο αποστολέας είχε βγάλει τις σόλες, είχε τοποθετήσει 30 γραμμάρια ηρωίνης και τις είχε ξανακολλήσει, χωρίς να φαίνεται τίποτα απολύτως!


Φαγητά που... απογειώνουν!

Προσφιλής τρόπος μεταφοράς ναρκωτικών είναι μέσα σε φαγητά. Δεν πετυχαίνει πάντα όμως... Ειδικά μάλιστα από τότε που οι σωφρονιστικοί ανακάλυψαν έκπληκτοι ένα μεγάλο αριθμό ναρκωτικών χαπιών κρυμμένα μέσα σε μελιτζάνες ιμάμ!

Εχουν καταγραφεί περιστατικά που η ηρωίνη μπήκε στις φυλακές μέσα σε μπολ με διπλό πάτο, μέσα σε πορτοκάλια ή κουτάκια αναψυκτικού, σε φραντζόλες ψωμιού, ακόμη και μέσα σε... γεμιστές ντομάτες!

Πρόσφατα, ένας 29χρονος έφερε στον πατέρα του στις φυλακές Κορυδαλλού χοιρινές μπριζόλες. Οι σωφρονιστικοί κάτι υποψιάστηκαν, έψαξαν το κρέας και ανακάλυψαν τρύπες μέσα στις οποίες είχαν κρυφτεί προσεκτικά τέσσερις δόσεις ηρωίνης σε νάιλον! Στα Τρίκαλα, βρέθηκαν 15 δόσεις ηρωίνης κρυμμένες μέσα σε μια πίτσα που είχε παραγγείλει ένας κρατούμενος!


Ριψοκίνδυνες εισαγωγές

Πολλοί ριψοκινδυνεύουν ακόμη και τη ζωή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση που θα τους κάνει να «αποδράσουν» για λίγο από την πραγματικότητα και το σκληρό πρόσωπο της φυλακής.

Ενας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους μεταφοράς ναρκωτικών από αδειούχο είναι το «λουκάρισμα», δηλαδή τα... υπόθετα με σακουλάκια γεμάτα ναρκωτικά και καλυμμένα με κερί ή η κατάποσή τους. Κάτι που ελλοχεύει κινδύνους για τη ζωή του μεταφορέα, αλλά κι έχει γίνει αντιληπτό από τους φύλακες που ελέγχουν την αφόδευση κρατουμένων ύποπτων για διακίνηση, όταν επιστρέφουν από άδεια!

Ορισμένες γυναίκες κρατούμενες κρύβουν τα ναρκωτικά στα γεννητικά τους όργανα, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνουν πάντα να ξεγελούν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ενας άλλος τρόπος εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές είναι οι οδοντόκρεμες! Αδειάζουν με σύριγγα το περιεχόμενο μέσα από το σωληνάριο και περνούν με τον ίδιο τρόπο τη ναρκωτική ουσία!


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ