Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για...

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Τρόμος για τα Ρίχτερ

Οι σεισμολόγοι ανησυχούν περισσότερο για τους εκατοντάδες μικροσεισμούς στο Αίγιο, παρά για το εφιαλτικό ξύπνημα της Αθήνας.

112f52f963Μπορεί η σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να έκανε εκατομμύρια ανθρώπους στην Αττική, στην Κορινθία και την Εύβοια να πεταχτούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους, ωστόσο οι επιστήμονες δεν ανησυχούν για το μικρό ρήγμα στο Πικέρμι, το οποίο την προκάλεσε… Εκεί όπου έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή είναι η σεισμική ζώνη του Κορινθιακού, που έχει δώσει στο παρελθόν δύο φονικούς σεισμούς και τελευταία αναπτύσσει έντονη σεισμική δραστηριότητα! Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, από τις 21 Μαΐου και μετά, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερες από 600 σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, αυτή δηλαδή με την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη! Ολοι τους είναι μεγέθους μεταξύ 2,6 και 3,9 βαθμών, αλλά η συχνότητα με την οποία τρέμει η γη έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό τους Ελληνες επιστήμονες. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη περάσει περίπου δύο χρόνια παρατεταμένης σεισμικής ηρεμίας στον ελλαδικό χώρο, χωρίς δηλαδή μια μεγάλου μεγέθους δόνηση!

Το ρήγμα του Κορινθιακού, που χωρίζεται σε δύο τόξα, αποτελεί «κόκκινη ζώνη» για τους σεισμολόγους. Το ανατολικό τόξο είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες το 1981 και το δυτικό τα 6,3 Ρίχτερ το 1995, με επίκεντρο την επικίνδυνη περιοχή του Αιγίου. Εκεί όπου τώρα ο Εγκέλαδος δίνει μικρά «σκουντήματα» και οι κάτοικοι τρέμουν μήπως η ιστορία επαναληφθεί! «Το φαινόμενο που εξελίσσεται στην περιοχή του Αιγίου παρακολουθείται στενά… Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή στην οποία εκδηλώνονται εδώ και λίγες μέρες μικρού μεγέθους σεισμοί. Πρόκειται για σμηνοσεισμούς. Το φαινόμενο έχει εκδηλωθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στην περιοχή και δεν έγινε κάτι μεγάλο. Διήρκεσε κάποιες μέρες και έπειτα έσβησε. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι συμβαίνει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.223f96g89g63

«Γενικότερα στον ελλαδικό χώρο επικρατεί ηρεμία, εκτός της περιοχής του Αιγίου στην οποία τις τελευταίες μέρες παρατηρείται υπερδιέγερση. Αυτή είναι μια περιοχή που πρέπει να μελετηθεί» τόνισε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει και η ενεργοποίηση ενός ρήγματος που βρίσκεται κοντά στο ενεργό της αρχαίας Ελίκης, της πόλης που βυθίστηκε στη θάλασσα το 373 π.Χ., εξαιτίας μιας δόνησης που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άγγιξε τα 9 Ρίχτερ! «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διέγερση στην περιοχή, την οποία παρακολουθούμε στενά. Αφορά κυρίως τη δυτική ζώνη, αλλά σε όλο τον Κορινθιακό υπάρχει τοπική παραμόρφωση. Αλλωστε όλος ο Κορινθιακός έχει δώσει καταστροφικούς σεισμούς» επεσήμανε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος και συνέχισε: «Ο κόσμος ανησυχεί και είναι φυσικό. Ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή». Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, «μόλις χθες εγκαταστάθηκε στην περιοχή φορητό δίκτυο σεισμογράφων προκειμένου να καταγράφεται και η παραμικρή δόνηση. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για σμηνοσεισμούς ή προσεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη» ανέφερε και προειδοποίησε: «Εδώ και περίπου δύο χρόνια, συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2011, στην Ελλάδα έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια. Είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός». Τα τεχνικά συνεργεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης την εγκατάσταση ενός φορητού δικτύου δεκαπέντε σεισμογράφων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου. Οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν δορυφορική σύνδεση, ώστε οι σεισμολόγοι να μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη σεισμική δραστηριότητα. Το επιστημονικό δίκτυο συντονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.22f598gg963

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Κουνήθηκαν Αττική, Εύβοια και Κόρινθος

Εντροιμοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι της Αττικής μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου στις 4.56 τα ξημερώματα της Τρίτης. Αν και ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεν είχε μεγάλη διάρκεια, ήταν έντονος και με δυνατό βουητό, με αποτέλεσμα να τρομοκρατήσει τους κατοίκους στην Αττική, στην Κόρινθο και στο νότιο τμήμα της Εύβοιας όπου οι περισσότεροι εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν. Ορισμένοι μάλιστα δεν συνειδητοποίησαν από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο για «χτύπημα» του Εγκέλαδου, νομίζοντας αρχικά ότι είχε σημειωθεί έκρηξη, ενώ κάποιοι θεώρησαν ότι συνετρίβη αεροπλάνο! Ειδικά οι κάτοικοι της Αθήνας σε περιοχές που είχαν πληγεί από τον μεγάλο σεισμό του 1999 πανικοβλήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί κατέβηκαν σε κατάσταση αλλοφροσύνης στους δρόμους και παρέμειναν για αρκετή ώρα. Αυτό έκαναν και οι κάτοικοι του Πικερμίου που αποτέλεσε το επίκεντρο της δόνησης, καθώς ακούστηκε σαν βόμβα. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί κατοίκων στα αστυνομικά τμήματα.

Η παρουσία του Εγκέλαδου έγινε όμως αισθητή και στην Εύβοια που πριν από περίπου ενάμιση μήνα είχε ταρακουνηθεί από σεισμό μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. Η δόνηση είχε σημειωθεί στις 6.27 τα ξημερώματα στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του νομού και είχε προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους. Μάλιστα όσοι αντιλήφθηκαν τον χθεσινό σεισμό νόμιζαν ότι είχε επίκεντρο κάποιο σημείο της Εύβοιας και όχι την Αττική. Και στην Κόρινθο όμως ένιωσαν αρκετά τον σεισμό. Πολλοί από τους κατοίκους τρόμαξαν τόσο, που βγήκαν άρον-άρον από τα σπίτια τους και έμειναν στις αυλές ή στους δρόμους ακόμη και μέχρι το πρωί! Εξάλλου, η πόλη έχει ιστορικό σεισμών, με πιο καταστροφικό εκείνον του 1928, που είχε ως αποτέλεσμα είκοσι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3.000 σπίτια να καταστραφούν. Τότε είχε καταστραφεί τελείως το Λουτράκι, το οποίο σήμερα θεωρείται πόλη ιδιαίτερα θωρακισμένη απέναντι σε ενδεχόμενη επίσκεψη του Εγκέλαδου.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό σεισμό του 1999

Ο χθεσινός σεισμός στις 04.56 τα ξημερώματα με επίκεντρο το Πικέρμι ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες από τον φονικό σεισμό της Αθήνας στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Τα σπίτια άρχισαν να «χορεύουν», τα τζάμια έτρεμαν, αντικείμενα έπεφταν στο πάτωμα και ένα απόκοσμο βουητό ανάγκασε γονείς να αρπάξουν τα παιδιά τους από τα κρεβάτια και να βγουν τρέχοντας στις αυλές και στους δρόμους…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 22 χλμ. ανατολικά από την Αθήνα και 4 χλμ. νοτιοανατολικά από το Πικέρμι. Το εστιακό βάθος του ήταν μόλις 10 χλμ., γι’ αυτό άλλωστε έγινε ιδιαίτερα αισθητός μέχρι και την Ερέτρια. Κάτοικοι από το Πικέρμι, την Πεντέλη, τα Μελίσσια, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, το Μαρούσι, τα Σπάτα και το Κορωπί ένιωσαν τα Ρίχτερ περισσότερο από όλους. Οι επιστήμονες, πάντως, που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου σε δηλώσεις τους εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.

«Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιότυπο σεισμικό καθεστώς. Δεν έχει υψηλή σεισμικότητα και, όταν εκφράζεται, δίνει αραιές δονήσεις, ανάλογου μεγέθους με τον χθεσινό σεισμό» είπε στην «Espresso» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι μεγάλο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Για περιοχή που δεν έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρές δονήσεις έκανε λόγο και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Το επίκεντρο του σεισμού δεν βρίσκεται σε κάποιο από τα μεγάλα ρήγματα της περιοχής και δεν υπάρχει κίνδυνος. Η τελευταία αξιόλογη δόνηση που είχαμε από την περιοχή ήταν στις 11 Μαρτίου του 2005 με μέγεθος 4,2 Ρίχτερ» τόνισε.

Ωστόσο, οι τραυματικές εμπειρίες που άφησε πίσω του το «κοιμισμένο» ρήγμα της Πάρνηθας, όταν χτύπησε αλύπητα το 1999 με 5,9 Ρίχτερ το λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ και να σβήσουν… Ο Εγκέλαδος, λένε οι σεισμολόγοι, «λουφάζει», μαζεύει ενέργεια ώσπου να ξαναβρεί μια «έξοδο κινδύνου» και ξαναχτυπά.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ


Από την κόλαση στα χαμόγελα για τον 11χρονο Ανδρέα

Οι αλλεπάλληλες δονήσεις μικρού μεγέθους στο Αίγιο έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, επειδή φοβούνται μήπως η εξαιρετικά σεισμογενής περιοχή δώσει ένα χτύπημα του Εγκέλαδου ανάλογο με αυτό πριν από δεκαοκτώ χρόνια…

Ηταν 3.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης 15 Ιουνίου του 1995, όταν ο επιφανειακός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ μετέτρεψε σε κόλαση το Αίγιο. Από τη μια στιγμή στην άλλη στην περιοχή επικράτησε ένα εφιαλτικό σκηνικό με καταστραμμένα κτίρια και εγκλωβισμένους μέσα στα ερείπια, ενώ 3.500 κτίρια υπέστησαν μικρές η μεγάλες ζημιές. Σκηνές πανικού καταγράφονταν παντού και θρήνος για τον χαμό είκοσι επτά ανθρώπων στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα, που κατέρρευσαν. Συνολικά ανασύρθηκαν νεκροί δεκαέξι Ελληνες και έντεκα Γάλλοι τουρίστες που διέμεναν στο ξενοδοχείο.

Εκείνο που συγκίνησε ιδιαίτερα τη διεθνή κοινή γνώμη ήταν η επιτυχία των αντρών της ΕΜΑΚ να ανασύρουν ζωντανό τον 8χρονο τότε Ανδρέα Μπόγδανο ύστερα από είκοσι μία ολόκληρες ώρες σκληρού αγώνα που παρακολούθησε όλη η Ελλάδα με κομμένη την ανάσα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Η αλλόκοτη «σιωπή» του Εγκέλαδου προκαλεί ανησυχία και για τις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο, που ταρακούνησαν με 6,7 Ρίχτερ και την Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου του 1981. Από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 500 τραυματίστηκαν. 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...