Ο «Johnnie Walker» της Λάρισας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Αργύρης Ταραμονλής ενώ κρατά τα... δημιουργήματά του.

Ο «Johnnie Walker» της Λάρισας

Ο «Eλληνας Johnnie Walker» είναι από τη Λάρισα! Ο λόγος για τον Αργύρη Ταραμονλή, ο οποίος δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους Σκωτσέζους συναδέλφους του, αφού καταφέρνει να φτιάξει σπιτικό ουίσκι μοναδικής ποιότητας και απίστευτης γεύσης - μάλιστα, από τριπλή απόσταξη οίνου!

«Η παρασκευή του ουίσκι είναι το πάθος μου, έχω μεράκι με αυτό», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Espresso» ο σμήναρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας, που στον ελεύθερο χρόνο του δεν χάνει την ευκαιρία να κατεβαίνει στο υπόγειο της πολυκατοικίας όπου μένει. Εκεί φτιάχνει με επιτυχία το ακριβό ποτό made in Larisa, το οποίο στη συνέχεια απολαμβάνει με συγγενείς και φίλους, χαρίζοντάς τους μερικά μπουκάλια από τη λιγοστή παραγωγή του.

«Ολα άρχισαν ως χόμπι. Στην αρχή υπάρχει η ιδέα και πριν την υλοποίησή της, μελετάς τα πάντα γύρω από αυτό που θέλεις να κάνεις. Ξεκίνησα ερασιτεχνικά το 1994, όταν άρχισα να φτιάχνω κρασί από σταφύλια μοσχάτα και ξινόμαυρα και έτσι εξασφάλιζα αρκετό για όλη τη χρονιά. Αλλωστε, το κρασί έχει ιστορία στην Ελλάδα. Πάντα, όμως, μου περίσσευε πολύ (300 - 500 κιλά) και δεν ήξερα τι να το κάνω. Εψαχνα, λοιπόν, να βρω πώς θα μπορούσα να το εκμεταλλευτώ ώστε να μην το πετάω. Αρχισα να διαβάζω για το πώς γίνεται η παρασκευή του ουίσκι και να μαθαίνω τα πάντα γι’ αυτό» σημείωσε ο 60χρονος, τονίζοντας ότι από το 2009 ξεκίνησε η διαδικασία της παρασκευής του ουίσκι, ενώ η ωρίμανσή του ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2012.

Οπως έμαθε, οι παρασκευαστές παίρνουν το οινόπνευμα από το κριθάρι, που το μουλιάζουν στο νερό και προχωρούν σε αποστάξεις: «Με αυτό το σκεπτικό προχώρησα σε τριπλή απόσταξη κρασιού, από όπου και έβγαλα οινόπνευμα 70 vol. Ετσι, ενώ οι άλλοι είχαν οινόπνευμα από το κριθάρι, εγώ είχα από το κρασί, που έχει το πλεονέκτημα να είναι πιο εύγεστο, με πρωτογενείς γεύσεις από σταφύλι που είναι πολύ καλύτερο από το κριθάρι. Το βαρέλι, όμως, είναι το σημαντικότερο: εκεί μέσα το ουίσκι αποκτά τη χαρακτηριστική του γεύση και το χαρακτηριστικό καραμελέ χρώμα».

Ο 60χρονος μαζί με τον φίλο και κουμπάρο του Αντώνη Μουδάτσο, που ζει στη Δράμα, κατόρθωσαν να βρουν το κατάλληλο βαρέλι, το οποίο είναι χειροποίητο και φτιαγμένο από γαλλική δρυ: «Σε αυτό το βαρέλι έβαλα (το 2010) το οινόπνευμα και μετά από περίπου δύο χρόνια που χρειάζονταν για την ωρίμανση, το ουίσκι ήταν έτοιμο. Το εμφιάλωσα και όλοι μου οι γνωστοί έμειναν άναυδοι από την ποιότητα και τη γεύση του. Ενθουσιάστηκα τόσο που χάρισα τα πρώτα μπουκάλια σε συγγενείς και φίλους. Το ουίσκι το ονόμασα Gold Label, τριπλή απόσταξη Πράμνειου οίνου».

Ο κ. Ταραμονλής δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το όνομα του ουίσκι του προέκυψε από το κρασί που χρησιμοποιήθηκε στην απόσταξη (για να βγει το οινόπνευμα) και η ονομασία του είναι Πράμνειος οίνος (αναφέρεται στον Ομηρο).
 

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Ο Αργύρης Ταραμονλής ενώ κρατά τα... δημιουργήματά του.