Ο κυρίαρχος των ΜΜΕ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο Ρούπερτ Μέρντοχ διευθύνει από το σπίτι του μια ολόκληρη αυτοκρατορία και θέλει να έχει τον πρώτο και τελέυταίο λόγο στις επιχειρήσεις

Ο κυρίαρχος των ΜΜΕ

Ο κυρίαρχος των ΜΜΕ που δεν ακούει ποτέ το "όχι"

Πάντα φρεσκοξυρισμένος, με κοστούμι και γραβάτα και φορώντας τα κλασικά του γυαλιά, ο Ρούπερτ Μέρντοχ ξεκινάει τη μέρα του όπως ένας καθημερινός άνθρωπος. Μόνο που η σχέση του με την επικαιρότητα δεν είναι εκείνη ενός απλού ανθρώπου. Δεν μαθαίνει απλώς τα νέα αλλά έχει την ικανότητα να διαμορφώνει σε μεγάλο ποσοστό το «γίγνεσθαι» της επόμενης μέρας! Από το γραφείο του στο υπερπολυτελές διαμέρισμά του στο Μανχάταν, μια αίθουσα που μοιάζει με διαστημόπλοιο, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ δίνει εντολές, κατευθύνει την επικαιρότητα και αλλάζει τον κόσμο με μια του λέξη.

Ο Μέρντοχ πολύ σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Οταν το κάνει, τις ακούνε προσεκτικά όλοι, ακόμα και οι ισχυροί του πλανήτη! Ο απόλυτος κυρίαρχος στον κόσμο των ΜΜΕ, ο 21ος πιο πλούσιος άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ δεν πίστευε στα αυτιά του όταν ο συνομιλητής του τού μετέφερε το μήνυμα των ιδιοκτητών της «Wall Street Journal».

«Συζητάνε την πώληση, αλλά θέλουν να κρατήσουν τον έλεγχο»! «Αν αγοράσω τη “Wall Street Journal”, δεν μπορεί να κάνει άλλος κουμάντο» φώναξε ο Ρούπερτ Μέρντοχ στον μεσολαβητή για την αγορά του ομίλου Dow Jones & Co, που μεταξύ άλλων έχει και τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία οικονομική εφημερίδα της Αμερικής. «Παίρνουν 5 δισ. δολάρια από μένα και θέλουν να κρατήσουν τον έλεγχο… και μάλιστα σε μια βιομηχανία που είναι σε κρίση! Δεν μπορούν να πουλήσουν το μερίδιό τους και να εξακολουθούν να ελέγχουν την εταιρεία. Δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα, συγγνώμη» αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» ο Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ο βαρόνος των ΜΜΕ δεν έχει συνηθίσει να του λένε όχι, αν και ξέρει πολύ καλά ότι οι δυσκολίες είναι μέρος της δουλειάς στις επιχειρήσεις. Ομως, η «γενναιόδωρη» προσφορά τού Μέρντοχ στην οικογένεια Μπάνκροφτ, που έχει την ιστορική εφημερίδα, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, όπως περίμενε. Η πρότασή του δεν δελέασε τους ιδιοκτήτες που ελέγχουν το 64% των μετοχών. Αρχικά, ούτε καν δέχθηκαν να συναντηθούν μαζί του. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως, στις αρχές Ιουνίου, φάνηκαν πιο διαλλακτικοί! Δέχθηκαν να συζητήσουν την πιθανή πώληση του ομίλου Dow Jones στον Mέρντοχ.

Παρά το γεγονός ότι τα πράγματα προχώρησαν, οι ιδιοκτήτες της «Journal» ζήτησαν να έχουν τον συντακτικό έλεγχο και να μην παραδώσουν την ανεξαρτησία της εφημερίδας τους σε κάποιον τόσο ισχυρογνώμονα όσο ο Μέρντοχ! Ο ειδήμων Μέρντοχ διπλωματικά παρέθεσε ένα πλάνο για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής συμβούλων, αλλά απέφυγε να μιλήσει για ένα ισχυρό συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να μπλοκάρει τη δυνατότητά του να λαμβάνει τις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Οσο για τους εργαζομένους στην εφημερίδα, δεν τους άρεσε καθόλου η ιδέα να ενταχθούν στις επιχειρήσεις Μέρντοχ! Με απεργίες και διαμαρτυρίες προσπαθούν να σταματήσουν την πώληση της «Journal» δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αφοσίωσή τους στην ανεξαρτησία της εφημερίδας, που θεωρούν ότι «απειλείται» από την προσφορά Μέρντοχ. Στην εφημερίδα απασχολούνται συνολικά 700 δημοσιογράφοι, από τους οποίους οι 600 είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιποι ανταποκριτές σε διάφορα σημεία του πλανήτη.


Αφεντικό...  Big Brother

Τον περισσότερο καιρό, ο «καναλάρχης του πλανήτη» μένει στο πολυτελές διαμέρισμά του στο Μανχάταν και από εκεί διευθύνει την αυτοκρατορία του κυριολεκτικά πατώντας κουμπιά! Επειδή δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, ελέγχει τα πάντα μέσω της τεχνολογίας. Στο γραφείο του, που μοιάζει σαν πολυχώρος του μέλλοντος, υπάρχουν πολλές οθόνες που δείχνουν ταυτόχρονα διαφορετικά κανάλια κάνοντας split και ό,τι πιο προηγμένο σε μόνιτορ! Μικρόφωνα και κονσόλες που με το πάτημα ενός κουμπιού τον φέρνουν σε επαφή με τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα κανάλια του, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα διαδικτυακά πρακτορεία του.

Από το διαμέρισμα-γραφείο του Μανχάταν ο Ρούπερτ βλέπει τα πάντα, καθετί που συμβαίνει στην αυτοκρατορία του. Με τους επικεφαλής σε κάθε επιχείρηση ο Μέρντοχ έχει ένα «κόλλημα»! Κανένας δεν προσλαμβάνεται σε επιτελική θέση, αν δεν τον εγκρίνει ο ίδιος! Διευθυντές και αρχισυντάκτες είναι όλοι ένας κι ένας επιλεγμένοι από τον 76χρονο Ρούπερτ, που ήταν «νιος και γέρασε» μέσα στα ΜΜΕ και φθάνει μόνο μια ματιά για να καταλάβει ποιος του κάνει και ποιος όχι! Το σοκ του λοιπόν ήταν μεγάλο, όταν οι Μπάνκροφτ του είπαν ότι του πουλάνε μεν τη «Wall Street Journal» αλλά μόνο αν κρατήσουν τον τελευταίο λόγο στη σύνταξη της εφημερίδας! Θα πρέπει να νόμιζε πως του κάνουν πλάκα!

Μπορεί η αυτοκρατορία Μέρντοχ να απαρτίζεται από πολλές επιχειρήσεις, ο Ρούπερτ όμως έχει αδυναμίες! Το αγαπημένο του κανάλι είναι το Fox News, γι’ αυτό και η οθόνη που δείχνει Fox στο σπίτι του δεν αλλάζει ποτέ κανάλι! Κατά τα άλλα, ο μισός βρετανικός Τύπος και όχι μόνο του ανήκει: το Sky News, το κανάλι με τις πιο γρήγορες και έγκυρες ειδήσεις στην Ευρώπη, όπως και το Sky Sports. Η εφημερίδα «Sun», η οποία έδωσε στον Μέρντοχ την ευκαιρία να κάνει και ένα αστείο σε σχέση με την πώληση της «Wall Street Journal»! Ο Μέρντοχ είπε πως όλα χωράνε σε μια εφημερίδα και πάντα βρίσκεις τον τρόπο. «Αν τελικά πάρω τη “Journal”, λέω να βάλουμε ένα “κορίτσι” στη σελίδα 3 όπως στη “Sun”... (αναφέρεται στο γυμνό κορίτσι της «Sun» που είναι στη σελ. 3). Μόνο που θα φροντίσουμε να έχει κάνει και master στα οικονομικά»! Στον μακρύ κατάλογο των επιχειρήσεών του βρίσκονται ακόμα η 20th Century Fox, η καλωδιακή DIRECTV, ο εκδοτικός οίκος Harper Collins Publishers και η εφημερίδα «New York Post». Επίσης, έχει πληθώρα περιοδικών, καθώς και τον διαδικτυακό κολοσσό Myspace.com.


Εξωτική ομορφιά

Στην προσωπική του ζωή ο Ρούπερτ είναι ανανεωμένος και ερωτευμένος. Η σύζυγός του, μια ασιατικής καταγωγής καλλονή, είναι μόλις τριάντα έξι ετών και ήταν πρώην υπάλληλός του στο Star TV, μία από τις επιχειρήσεις του στα ΜΜΕ της Ασίας! Η Γουέντι Ντενγκ είναι σαράντα χρόνια νεώτερή του και για να είναι μαζί της χώρισε από την Αννα Μέρντοχ το 1998, έπειτα από τριάντα χρόνια γάμου! Με την Αννα απέκτησε τρία παιδιά, μία κόρη, την Ελίζαμπεθ, και δύο γιους, τον Λάκλαν και τον Τζέιμς. Τα τέκνα Μέρντοχ στελεχώνουν κάποιες από τις εταιρείες του ομίλου News Corporation, που ανήκει στον μπαμπά τους!


Ο ρεπόρτερ που έγινε «βασιλιάς»

Για τον Ρούπερτ Μέρντοχ όλα αυτά είναι μια φυσική εξέλιξη! Είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε μέσα στον Τύπο. Ο πατέρας του ήταν εκδότης της εφημερίδας «Adelaide News» στη γενέτειρά του την Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Ο σερ Κιθ Μέρντοχ άφησε κληρονομιά την εφημερίδα αυτή στον γιο του, αλλά και μια αστείρευτη λατρεία για τα μέσα και την ίδια τη δημοσιογραφία. Η πρώτη δουλειά του ήταν ρεπόρτερ στην «Daily Εxpress». Οι σπουδές του στην Οξφόρδη απλώς του άνοιξαν τον δρόμο και του έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσει μια χωρίς προηγούμενο αυτοκρατορία στα ΜΜΕ. Φίλοι και εχθροί του αναγνωρίζουν το σχεδόν ζωώδες ένστικτό του για τις αλλαγές στην αγορά. Παλαιότερα και εν ριπή οφθαλμού αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία που είχαν κλείσει οι εκδόσεις του στην Αμερική με τους μάνατζερ του ΟJ Simpson ύστερα από μια θύελλα αντιδράσεων. Αισθάνθηκε ότι η διάθεση ήταν αρνητική και έκανε στροφή 180 μοιρών. Το μέλλον τον δικαίωσε!