Πότε και ποιο αντηλιακό πρέπει πρέπει να χρησιμοποιούμε

ΥΓΕΙΑ

Πότε και ποιο αντηλιακό πρέπει πρέπει να χρησιμοποιούμε

Το καλοκαίρι είναι κι επίσημα εδώ. Αν τους προηγούμενους μήνες είχατε κλείσει στο ντουλάπι το αντηλιακό σας, τώρα πλέον δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μην το φοράτε. Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις σχετικά με το πότε, πόσο και ποιο αντηλιακό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε.

Θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα;

Αν η μόνη στιγμή που σας βλέπει ο ήλιος είναι στην απόσταση που διανύετε από το πάρκινγκ του αυτοκινήτου σας μέχρι την πόρτα εισόδου της δουλειάς σας, τότε δεν απειλείστε ιδιαίτερα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλό να φοράτε αντηλιακή προστασία κάθε μέρα, όλο το χρόνο, ακόμη και τους κρύους μήνες. Οπως εξηγούν, δεν βλάπτουν το δέρμα μόνο οι καυτές ακτίνες UVB, αλλά και οι UVA, οι οποίες είναι παρούσες όλη μέρα, κάθε μέρα κι επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Είστε ασφαλείς μέσα στο αυτοκίνητο;

Οχι. Στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που περνούν τον περισσότερο χρόνο της βδομάδας οδηγώντας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στην αριστερή πλευρά του κορμιού τους. Μπορεί οι ακτίνες UVB να μην καταφέρνουν να διαπερνούν το τζάμι του αυτοκινήτου, όμως οι UVA το πετυχαίνουν χάρη στο μεγαλύτερο μήκος κύματός τους.

Πόσο υψηλό δείκτη προστασίας πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Μην αγοράζετε προϊόντα με δείκτη αντηλιακής προστασίας χαμηλότερο του 15. Δεν υπάρχει, όμως, ανάγκη για υψηλότερο. Τη στιγμή που τα προϊόντα με δείκτη προστασίας 15 σάς προστατεύουν από το 94% των ακτινών UVB, αυτά με δείκτη 30 μπλοκάρουν το 96% των ακτινών και αυτά με δείκτη 50 το 98%.

Είναι καλύτερα τα ακριβά αντηλιακά;

Οχι. Είναι σημαντικό να βρείτε ένα προϊόν που να ταιριάζει στην επιδερμίδα σας και να μη σπάει σε κηλίδες όταν το αλείφετε στο δέρμα σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό που σας περίσσεψε από πέρσι;

Οχι. Τα χημικά συστατικά που προσφέρουν προστασία αρχίζουν να αλλοιώνονται μόλις μπει αέρας στο μπουκάλι.