Live Earth

ΚΟΣΜΟΣ
Μουσικός μαραθώνιος για τη σωτηρία του

Live Earth

Εννέα πόλεις, επτά ήπειροι, περισσότεροι από εκατό καλλιτέχνες, δύο δισεκατομμύρια θεατές. Ο 24ωρος μουσικός μαραθώνιος «Live Earth» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο το βράδυ (ώρα Ελλάδος) σημειώνοντας ρεκόρ θέασης, αφού μόνο μέσω του Internet τον παρακολούθησαν τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άνθρωποι. Απευθυνόμενοι σε κυβερνήσεις, ομίλους και απλούς πολίτες, καλλιτέχνες και κοινό ένωσαν τις φωνές τους σε μια προσπάθεια να πείσουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τακτικές περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 90% έως το 2050.

Εκατοντάδες χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν ζωντανά τις συναυλίες σε Λονδίνο, Νιου Τζέρσεϊ, Σίδνεϊ, Γιοχάνεσμπουργκ, Τόκιο, Σαγκάη, Αμβούργο, Ουάσινγκτον και Ρίο ντε Τζανέιρο, στις οποίες συμμετείχαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως η Μαντόνα, οι Police, οι Red Hot Chili Peppers και ο Phil Collins. Οι συναυλίες ξεκίνησαν από την αυστραλιανή μεγαλούπολη, με τους αυτόχθονες της Αυστραλίας να χορεύουν στη σκηνή του σταδίου «Οσι», ενώ το αμερικανικό κομμάτι των συναυλιών άνοιξε το πρωί του Σαββάτου ο Αλ Γκορ, πρόεδρος του Alliance for Climate Protection, που συμμετείχε στη διοργάνωση του «Live Earth». «Εσείς είστε η Ζωντανή Γη» είπε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στους χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλύσει το στάδιο των Giants στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα ελαστικά.

Από το κατάμεστο «Γουέμπλεϊ» στο Λονδίνο η Μαντόνα ευχαρίστησε τον Αλ Γκορ γιατί «δίνει στον κόσμο το τόσο αναγκαίο ξύπνημα ώστε να ξεκινήσει ένας κατακλυσμός ενημέρωσης, καθώς ο χρόνος τελειώνει». Η κορυφαία τραγουδίστρια έκλεισε τη συναυλία με το τραγούδι «Hey you», το οποίο έγραψε ειδικά για το «Live Earth», ενώ κατά τη διάρκειά του προβάλλονταν από γιγαντοοθόνες εικόνες οικολογικής καταστροφής. Η Σακίρα άνοιξε τη συναυλία στο Αμβούργο, η οποία από το μεσημέρι γινόταν υπό καταρρακτώδη βροχή και σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στην Ανταρκτική έπαιξαν οι Nunatak, τους οποίους παρακολούθησαν οι δεκαεπτά ερευνητές που βρίσκονται εκεί και εκατομμύρια άνθρωποι μέσω Διαδικτύου.

Συναυλία έγινε και στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς οι άνθρωποι του «Live Earth» δεν μπορούσαν να βρουν χώρο. Το «Live Earth» ολοκληρώθηκε με τη συναυλία στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη, καθώς εκτιμάται ότι την παρακολούθησαν ζωντανά τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι στην περίφημη παραλία της Κοπακαμπάνα, αποθεώνοντας καλλιτέχνες όπως ο Λένι Κράβιτς. Η συναυλία του Ρίο ήταν η μοναδική που είχε ελεύθερη είσοδο, ενώ κινδύνευσε να ακυρωθεί για λόγους ασφαλείας.


Οι επικρίσεις για τις συναυλίες

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τη σκοπιμότητα των συναυλιών του «Live Earth». Οπως σημειώνουν αναλυτές, οι συναυλίες θύμιζαν περισσότερο ένα μεγάλο πάρτι, καθώς τα πανό ήταν λιγοστά, οι καλλιτέχνες δεν μίλησαν αρκετά για το κλίμα, ενώ εκείνοι που έδειξαν ενδιαφέρον για τα κλιπ που προβάλλονταν για το περιβάλλον ήταν ελάχιστοι - τουλάχιστον εντός των γηπέδων. Αλλοι έκαναν λόγο για χλιαρό αποτέλεσμα, ενώ ο Ρότζερ Ντάλτρι των Who δήλωσε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο πλανήτης είναι μια ροκ συναυλία. Ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις συναυλίες «Live Aid» και «Live 8», υποστήριξε ότι ο κόσμος είναι ήδη ενημερωμένος για το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πως οι συναυλίες δεν έχουν «τελικό στόχο».

Αρκετές ήταν οι επικρίσεις και για καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις συναυλίες, όπως η Μαντόνα, καθώς πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ιδιωτικά αεροπλάνα και λιμουζίνες. Τέλος, οι επικριτές του «Live Earth» είπαν ότι το περιβάλλον επιβαρύνθηκε αρκετά από τις συναυλίες του, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκαν από αυτές ήταν περισσότερες από όσες προκαλούν 3.000 Βρετανοί μέσα σε ένα χρόνο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΥΔΗΡΙΩΤΗΦωτ. 1: Ενα φουσκωτό γουρουνάκι με περιβαλλοντικό μήνυμα αιωρείται πάνω από τον κόσμο που κατέκλυσε το γήπεδο των Giants στο Νιου Τζέρσι.

Φωτ. 2: «Ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του, αλλά τελικά είναι το μεγάλο ψάρι που πρέπει να κάνει περισσότερα» είπε ο Φιλ Κόλινς στον κόσμο του «Γουέμπλεϊ».

Φωτ. 3: Μερικές από τις κλασικές της επιτυχίες καθώς και το «Hey You», που έγραψε ειδικά για το «Live Earth», τραγούδησε η Μαντόνα.

Φωτ. 4: Το δικό τους μήνυμα πέρασαν οι Pussycat Dolls που εμφανίστηκαν στο «Γουέμπλεϊ».