Οι πρώτες αντιδράσεις για τα "νέα" επτά θαύματα του κόσμου

ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα "νέα" επτά θαύματα του κόσμου

Τα φώτα έσβησαν και τώρα που τα πανηγύρια τέλειωσαν κάνουν την εμφάνισή τους οι δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τα νέα επτά θαύματα του κόσμου. Μερίδα του διεθνούς Τύπου εμφανίζεται επικριτική για τα αποτελέσματα στηρίζοντας ουσιαστικά τη θέση της UNESCO που υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατόν να ψηφίσει ο κόσμος γι’ αυτά, αφού δεν έχει τη γνώση ή κοινά κριτήρια επιλογής.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα, ενώ επικριτικά αντιμετώπισε μερίδα των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης τον αποκλεισμό της Οπερας του Σίδνεϊ αλλά και της Ακρόπολης από τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου. «Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι αποτελέσματα ελβετικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας» ανέφερε η εφημερίδα «The Australian» που συμπλήρωσε ότι έχει δίκιο η UNESCO που λέει πως τα παγκόσμια αριστουργήματα δεν μπορούν να καθορίζονται από τη λαϊκή ψήφο, αλλά με αυστηρά κριτήρια μοναδικότητας. «Η Οπερα δεν είναι θαύμα;» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, ενώ η εφημερίδα «Herald Sun» υπογραμμίζει τον αποκλεισμό της Ακρόπολης που προκάλεσε ερωτήματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, χωρίς να παραβλέπει το γεγονός ότι οι διοργανωτές της ψηφοφορίας έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να προωθήσουν μνημεία εκτός Ευρώπης. Γι’ αυτό και μοναδικός εκπρόσωπος της Γηραιάς Ηπείρου στα επτά νέα θαύματα είναι το Κολοσσαίο της Ρώμης.

Στην Κίνα πάλι μάλλον δεν ενδιαφέρονται για τα μνημεία που δεν μπήκαν, αφού η επιλογή του Σινικού Τείχους (φωτ.) σκόρπισε ενθουσιασμό και αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας στους πολίτες. Ο Τύπος αναφέρεται εκτενώς στο γεγονός, χωρίς να παραλείπει να σημειώνει ότι στη διάρκεια της ψηφοφορίας το Σινικό Τείχος έμπαινε κι έβγαινε συνεχώς στην επτάδα, κρατώντας σε αγωνία τον κόσμο. Εκτός βεβαίως από την υπερηφάνεια που ένιωσαν, οι Κινέζοι ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν υπολογισμούς για το πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν το Σινικό Τείχος αφήνοντας συνάλλαγμα. Ο μέσος όρος επισκεπτών αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα δέκα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.