Ερχονται οι Αγιοπετρουπολίτες!

ΚΟΣΜΟΣ
Κάτοικος Κρεμλίνου στη θέση του Πούτιν αναμένεται ότι θα είναι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ερχονται οι Αγιοπετρουπολίτες!

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλεπού και ξέρει τι να κάνει για να εξακολουθεί να ελέγχει όσα κατέκτησε με αίμα. Ευτυχώς γι’ αυτόν, η Ρωσία έχει τη σωστή ατμόσφαιρα και την απαραίτητη ελαστική δομή για να πετύχει το στόχο του. Αλλά και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πρόεδρος. Ξέρει πώς να χειρίζεται τις καταστάσεις κρίσης, όπως αυτή της επικείμενης λήξης της θητείας του στη ρωσική προεδρία. Ετσι, πριν μετακομίσει, έστω τυπικά από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν έδωσε το δαχτυλίδι σε αυτόν που ήθελε, τον πρόεδρο του πετρελαϊκού ομίλου Gazprom, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Κανείς δεν λέει πως ο Μεντβέντεφ θα αποτύχει στα μελλοντικά του καθήκοντα. Δικαιολογημένα όμως οι κακές - και όχι μόνο- γλώσσες μιλούν για συναλλαγή άνευ προηγουμένου, με τον υποψήφιο πρόεδρο της Ρωσίας να δέχεται το νέο του ρόλο ακόμα κι αν παρασκηνιακά ξέρει ότι θα συγκυβερνήσει με τον Πούτιν!

Ο Μάρτιος είναι ένα βήμα και παρόλο που υποθετικά όλα παίζονται, στη Μόσχα προθερμαίνονται οι άνθρωποι του μελλοντικού προέδρου της Ρωσίας. Στην πλειονότητά τους είναι νέοι, κατάγονται από την Αγία Πετρούπολη, όπως και ο Μεντβέντεφ, είναι επιτυχημένοι δικηγόροι με προσβάσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και επαφές με σημαντικούς επιχειρηματίες. Κανείς τους δεν έχει υπηρετήσει στις μυστικές υπηρεσίες ούτε και έχει κάτσει στα θρανία της Κα Γκε Μπε. Το βιογραφικό τους είναι γεμάτο ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιτυχίες.

Καριέρα στο πλευρό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα κάνουν δίχως αμφιβολία ο 39χρονος υπουργός Ντμίτρι Κόζακ, ο κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερός του Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος λέγεται ότι θα αναλάβει επικεφαλής της διοίκησης της προεδρίας. Ο σύμβουλος του Πούτιν, Βλάντισλαβ Σουρκόφ, 43 ετών, ο Αντόν Ιβανόφ συμφοιτητής του μελλοντικού προέδρου, ο 43χρονος πρώην εισαγγελέας της Αγίας Πετρούπολης Νικολάι Βινιτσένκο, ο Μιχαήλ Φραντκόφ και ο 39χρονος Αλεξάντρ Κονοβάλοφ θα διοριστούν σε καίρια πόστα. Παραπονεμένος δεν θα μείνει ούτε ο Σεργκέι Στεπάσιν, πρόεδρος της Ενωσης Νομικών της Μόσχας.


Π.Π.