Επιστρέφουν και απειλούν οι ξεχασμένες ασθένειες

ΥΓΕΙΑ

Επιστρέφουν και απειλούν οι ξεχασμένες ασθένειες

Στο προσκήνιο επιστρέφουν παλιές ξεχασμένες ασθένειες, για να σκορπίσουν και πάλι τον τρόμο και τον πανικό. Η φυματίωση, ο «εφιάλτης» των νέων του δέκατου ένατου αιώνα, επανεμφανίστηκε μεταφερόμενος από έναν δικηγόρο της Ατλάντα, ο οποίος από το ταξίδι του μέλιτος βρέθηκε σε νοσοκομείο του Ντένβερ. Η Ευρώπη και η Αμερική βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μπροστά στην πιθανή εξάπλωση του υπερανθεκτικού μικροβίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε δευτερόλεπτο μολύνεται ένας άνθρωπος από το βακτήριο της φυματίωσης, ενώ κάθε μέρα πεθαίνουν συνολικά 4.400 ασθενείς. Πρόσφατα, συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τότε που ένας άνθρωπος πέθανε από ελονοσία κοντά στο αεροδρόμιο της Γενεύης (το περιστατικό παρουσιάζεται εκτενώς στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Lancet»). Το 1990, η διφθερίτιδα επέστρεψε στη Ρωσία, ενώ το 1999 εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη ο ιός του δυτικού Νείλου και η ευλογιά των πιθήκων. Οσο για την πολιομυελίτιδα που είχε φτάσει να εξουδετερωθεί το 2000, επέστρεψε το 2007 στις περιοχές που θεωρητικά είχαν απαλλαχτεί από τον ιό.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών και των πληθυσμών έχει ως αποτέλεσμα οι ασθένειες να είναι πρόβλημα όλων. Οσο για τα φάρμακα; Η αντίσταση των ιών στα αντιβιοτικά δεν είναι ενθαρρυντική. Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι κλιματικές αλλαγές, που έχουν κάνει τροπικές πολλές περιοχές. Η ασθένεια του ύπνου που διαδίδεται ξανά στην Αφρική κάτω από τη Σαχάρα, είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθεί και στις ανεπτυγμένες χώρες. Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 200.000 κρούσματα κίτρινου πυρετού ανά τον κόσμο, με 30.000 νεκρούς. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μία παγκόσμια απάντηση στο φαινόμενο αυτό και, αναμφίβολα, περισσότερη έρευνα.