Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Δις ισόβια στους φονιάδες των αστυνομικών

Καταδίκη όλβων των κατηγορουμένων για το μακελειό του Ρέντη που είχε θύματα τα δύο παιδιά της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σε «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίχθηκε η τελευταία μέρα της δίκης των «μακελάρηδων του Ρέντη», που τον Μάρτιο του 2011 θέρισαν τις ζωές των δύο ειδικών φρουρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., του 23χρονου Γιάννη Ευαγγελινέλη και του 22χρονου Γιώργου Σκυλογιάννη. Για περισσότερες από δεκατρείς ώρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεδρίαζε για να βγάλει απόφαση και στο τέλος οι δικαστές έκριναν ένοχους όλους τους κατηγορουμένους, χωρίς να τους αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό.

Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε να κηρυχθούν ένοχοι με την κατηγορία της φυσικής αυτουργίας στη διπλή ανθρωποκτονία οι Ανδρέας Ποφίδης και Γιάννης Σαββίδης, ενώ ένοχος για άμεση συνέργεια σε δύο ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών κρίθηκε ο Γιώργος Εμερζίδης.

Από τους υπολοίπους, μόνο η Ελενα Ανθέροβα-Μουρατίδη απαλλάχθηκε από την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ενώ ο Γιώργος Μουρατίδης κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στους Ποφίδη, Εμερζίδη και Σαββίδη ποινή δις ισοβίων για τις ανθρωποκτονίες, καθώς κι επιπλέον δεκαέξι έτη για καθεμία από τις απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Επίσης επιβλήθηκε ποινή οκτώ ετών σε όσους κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι υπόλοιποι έντεκα κατηγορούμενοι οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για επιμέρους πράξεις καταδικάστηκαν σε ποινές από 30 μήνες φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 9 ετών.

Η εξαφάνιση

Το γεγονός πάντως που σημάδεψε τη χθεσινή, τελευταία μέρα της δίκης δεν ήταν άλλο από την… αιφνίδια εξαφάνιση του Γιώργου Εμερζίδη. Ο 23χρονος κατηγορούμενος, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό πριν από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου της προσωρινής του κράτησης, χθες ήταν «αδικαιολογήτως απών» από το εδώλιο των κατηγορουμένων και παρά τις ενέργειες που έγιναν από το δικαστήριο, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξαφάνιση ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων στη δίκη και μάλιστα λίγο προτού βγει η απόφαση για την ανθρωποκτονία των αστυνομικών προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στο ακροατήριο, στους συγγενείς, αλλά και στους συναδέλφους των αδικοχαμένων παλικαριών, ενώ πυροδότησε και την έντονη αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του 23χρονου.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο και τον συνήγορο του κατηγορουμένου Γιώργο Πατρινό. Ακούγοντας για τρεις και πλέον ώρες την αγόρευση του συνηγόρου του 23χρονου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν άντεξε και τον ρώτησε: «Πού είναι ο Εμερζίδης; Γιατί έχετε την απορία τι απασχολεί το δικαστήριο. Ξέρετε πού είναι;» «Θα προσπαθήσω να τον πείσω να έρθει. Δεν μπορώ να τον βρω. Πάντως έρχεται από την πρώτη μέρα της δίκης…» ήταν η απάντηση του συνηγόρου, η οποία συνοδεύτηκε από επιφωνήματα αποδοκιμασίας.

«Επίθεση»

Νωρίτερα, στη «μαραθώνια» αγόρευσή του ο κ. Πατρινός «επιτέθηκε» στην εισαγγελέα της έδρας, η οποία, όπως είπε, στήριξε σε ενδείξεις και όχι αποδείξεις την πρότασή της να κηρυχθεί ένοχος ο πελάτης του. Επανέλαβε ακόμη ότι ο εντολέας του κηρύχθηκε αθώος στο δικαστήριο για τη ληστεία που είχε προηγηθεί στο Μενίδι, ενώ υποστήριξε ότι στη χειρολαβή του οδηγού βρέθηκε γενετικό υλικό αγνώστου ανδρός, και όχι του Εμερζίδη. Υπενθυμίζεται ότι στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του 23χρονου, λέγοντας ότι καθόταν στη θέση του οδηγού του γκρι Volvo που συμμετείχε στη συμπλοκή, ενώ οι Γιάννης Σαββίδης και Ανδρέας Ποφίδης πυροβολούσαν εναντίον των αστυνομικών. Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι, η πρόταση της εισαγγελέως που «έδειχνε» τα ισόβια στον Εμερζίδη και ο κλοιός που άρχισε να σφίγγει επικίνδυνα γύρω από τον κατηγορούμενο ίσως ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφασή του να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Πληροφορίες από την Ασφάλεια αναφέρουν επίσης ότι επειδή μετά την «απελευθέρωσή» του του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, έδωσε κανονικά το «παρών» στις 16 του μήνα του Α.Τ. Μενιδίου, έκτοτε όμως εξαφανίστηκε. Από την πλευρά του πάντως ο συνήγορος του 23χρονου υποστηρίζει ότι ο εντολέας του δεν έχει διαφύγει, απλώς δεν παρέστη στη δίκη  επειδή φοβήθηκε τον προπηλακισμό του…

«Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της κατά τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζουμε και η αστυνομία να πράξει το δικό της όσον αφορά τον φυγάδα και φυγόποινο Γιώργο Εμερζίδη, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας του άτυχου Γιάννη Ευαγγελινέλη, Γιώργος Καρατζογιάννης. 

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...