Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Οι έφοδοι στα καταφύγια του σατανικού Παφ Ντάντι σε Λος Αντζελες και...

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες τις βίλες...

Απόβαση ομογενών για «χρυσές» business στο real estate

Πλούσιοι Ελληνες του εξωτερικού αναζητούν ακίνητα-φιλέτα αλλά και ξενοδοχεία για να αγοράσουν.

Πολυτελή ακίνητα στα high class προάστια της Αθήνας και προνομιακές παραθαλάσσιες εκτάσεις σε δημοφιλή παραθεριστικά θέρετρα, αλλά και σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου αναζητούν οι Ελληνες του εξωτερικού.

Εκμεταλλευόμενοι την τεράστια μείωση των τιμών πώλησης, λόγω κρίσης, εκατοντάδες ομογενείς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας από όλο τον κόσμο απευθύνονται σε γνωστά κτηματομεσιτικά γραφεία αναζητώντας ονειρεμένες βίλες αλλά και οικόπεδα-φιλέτα που πλέον προσφέρονται σε τιμές που κάποτε φάνταζαν εξωπραγματικές.

Σύμφωνα με τους μεσίτες, τους τελευταίους έξι μήνες οι αγοραπωλησίες από ομογενείς έχουν σημειώσει αλματώδη αύξηση της τάξης του 40%. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι που προχωρούν σε έρευνα αγοράς με στόχο ονειρεμένα ακίνητα με μικρό κόστος.

Τη μεγάλη αύξηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων από Ελληνες του εξωτερικού επιβεβαιώνει ο πρόεδρος Κτηματομεσιτών Ελλάδας Γιώργος Ρεβύθης, που δηλώνει ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα και γη από Ελληνες ομογενείς έχει εκτοξευτεί.

Ενδιαφέρον

«Πράγματι, αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό. Η αύξηση στις αγορές άρχισε αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όταν ουσιαστικά έπαψε να υφίσταται ο φόβος της επιστροφής στη δραχμή αλλά και της χρεοκοπίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά και οι περισσότερες πωλήσεις ακινήτων έχουν πραγματοποιηθεί από Ελληνες μετανάστες που ζουν στην Αμερική, την Αυστραλία, τη Γερμανία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Εχουμε παρατηρήσει πως αυτοί που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα ή γη επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως σε παραθεριστικά θέρετρα και σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Χαλκιδική αλλά και οι Κυκλάδες, από τις οποίες επιλέγουν τα νησιά της Μυκόνου, τη Σαντορίνη αλλά και την Πάρο. Πάντως υπάρχουν και αυτοί που ψάχνουν για αγορές ξενοδοχείων που βρίσκονται στην Αθήνα, είτε κλειστά είτε εν λειτουργία, αλλά και για πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται κυρίως στα νότια προάστια της Αθήνας, κοντά στη θάλασσα» εξηγεί ο Γιώργος Ρεβύθης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων από Ελληνες του εξωτερικού, που άρχισε μετά τις εκλογές του Ιουνίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αγγίζει το 40%, ενώ εκτός από τους ομογενείς που διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια υπάρχουν και οι μικρομεσαίοι, που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα επειδή έχουν συνταξιοδοτηθεί. Αυτοί συνήθως επιλέγουν πιο προσιτά σπίτια που βρίσκονται στις περιοχές όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, αφού ονειρεύονται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην παιδική τους γειτονιά.

Ευκαιρίες 

Για έντονο ενδιαφέρον των ομογενών για αγορά ακινήτων κάνει λόγο και ο Τριαντάφυλλος Μάλλιαρος από κτηματομεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στις περιοχές των νοτίων προαστίων και της Κηφισιάς:

«Καθημερινά λαμβάνουμε πάρα πολλά mail αλλά και τηλέφωνα από Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και ψάχνουν για αγοραστικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Αρκετοί από αυτούς είναι έτοιμοι να επενδύσουν ακόμη και τώρα, αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται ακόμα σε διερευνητικό επίπεδο και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να αγοράσουν κάτι στο αμέσως επόμενο προσεχές διάστημα. Το γραφείο μας έχει επικοινωνία με ομογενείς από την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από Ρώσους, αλλά και από αρκετούς Κινέζους. Οι Ρώσοι μάλιστα επιθυμούν να επενδύσουν σε παραθαλάσσιες εκτάσεις, ενώ σκοπεύουν να προχωρήσουν και σε αγορές ξενοδοχείων. Οι περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα νότια προάστια της Αθήνας αλλά και κάποια νησιά, κυρίως αυτά που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα».

Ο ίδιος τονίζει πως αυτή την περίοδο η αγορά ακινήτων αλλά και αξιοποιήσιμης γης κρύβει μεγάλες ευκαιρίες για τους υποψήφιους επενδυτές, αφού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες παλαιότερων ετών, ενώ παραθέτει και κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, αναφέροντας παράλληλα τα εμπόδια που συναντούν οι επικείμενοι επενδυτές.

Φορολόγηση

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μονοκατοικία στο καλύτερο εμπορικό σημείο της Εκάλης, λίγα μόλις μέτρα από το τένις κλαμπ, που όταν το 2009 βγήκε στην αγορά για πώληση, η τιμή της άγγιζε τα 3.800.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή βρισκόμασταν στην αρχή της επικείμενης κρίσης, δεν βρέθηκε αγοραστής και σήμερα η ίδια μονοκατοικία πωλείται έναντι 850.000 ευρώ! Παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο, εξαιτίας της πολύ υψηλής αντικειμενικής αξίας της περιοχής, που στην Α Ζώνη της Εκάλης έχει τιμή 4.450 ευρώ ανά τ.μ.»

Ο κ. Μάλλιαρος προσθέτει ότι η μεγαλύτερη πτώση τιμών εντοπίζεται στα επαγγελματικά κτίρια, ενώ ακολουθούν τα οικόπεδα, για τα οποία η ζήτηση έχει παγώσει, κυρίως λόγω του «θανάτου» της οικοδομής, που έχει βάλει φρένο στις αγορές των κατασκευαστών, αλλά και της υψηλής φορολόγησής τους, στοιχεία που αποθαρρύνουν τους υποψήφιους επενδυτές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αντιγόνη Περμανσλάγκερ από το μεσιτικό γραφείο «Seven Estate», τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά αλλά και ενοικίαση ακινήτων από πολλούς ξένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. «Υπάρχουν πάρα πολλοί Αραβες αλλά και Γερμανοί που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κυρίως σε μεγάλα ακίνητα. Πριν από λίγο καιρό το γραφείο μας νοίκιασε σε Αραβες μια πολύ μεγάλη κατοικία στην Εκάλη, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον και για μεγάλη έκταση στην περιοχή της Βραυρώνας. Οι τιμές είναι μειωμένες αισθητά και προσφέρονται για επενδύσεις. Για παράδειγμα, μια μονοκατοικία 350 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους στη Δροσιά κάποτε κόστιζε 800.000 ευρώ και σήμερα πωλείται 500.000 ευρώ».

Κερδίζουν χιλιάδες ευρώ από την πτώση των τιμών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κτηματομεσιτών Ελλάδας Γιώργο Ρεβύθη, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί αισθητά και δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εποχές προ κρίσης, κάτι που αποτελεί πόλο έλξης για όσους επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα. «Πριν από λίγο καιρό ένας ομογενής από την Αμερική αγόρασε μια παραθεριστική κατοικία στο Αίγιο έναντι 420.000 ευρώ, ενώ πριν από την κρίση η αξία της άγγιζε τα 650.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για 230.000 ευρώ κέρδος. Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο μια παλιά κατοικία με αξία 280.000 ευρώ πουλήθηκε έναντι 180.000 ευρώ σε έναν μετανάστη από τη Γερμανία, ενώ μια άλλη παραθαλάσσια κατοικία στο Δασκαλιό της ανατολικής Αττικής πουλήθηκε σε ακόμη ένα μετανάστη από τη Γερμανία στην τιμή των 500.000 ευρώ, ενώ η πραγματική της αξία άγγιζε τα 720.000 ευρώ.

»Πάντως αξίζει να αναφέρουμε πως αύξηση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις σε ξένους, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις προσιτές τιμές, σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Πρόσφατα ένας Ρώσος αγόρασε μια πολυτελή παραθαλάσσια μεζονέτα 120 τ.μ. στη Χαλκιδική, στην τιμή των 220.000 ευρώ, ενώ προ κρίσης αυτό το ακίνητο θα κόστιζε πάνω από 330.000 ευρώ».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....