Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Φουλ επίθεση στον καρκίνο

Νέες θεραπείες κατά της νόσου στη φαρέτρα των γιατρών – Εκκληση της Αιματολογικής Εταιρείας στους Ελληνες να γίνουν αιμοδότες

Ολομέτωπη επίθεση κατά του καρκίνου πραγματοποιούν με επιτυχία νέες επαναστατικές θεραπείες, τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα μας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 1.400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας και 2.000 λεμφωμάτων. Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων» γεννούν ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς.

Το μέλλον

Οπως ανέφερε η αντιπρόεδρος Χάρις Ματσούκα: «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να θεραπεύσουμε σημαντικό αριθμό ασθενών με λευχαιμίες και λεμφώματα», τόνισε και συνέχισε: «Η διαφαινόμενη μελλοντική ελπίδα, κυρίως από τη χρήση του Nolotinib (αναστολέα δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη), είναι ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία που είναι υποψήφιοι για κλινικά πρωτόκολλα “διακοπής θεραπείας” ή “αποδέσμευσης από τη διά βίου θεραπεία”. Αν τα αποτελέσματα των μελετών είναι θετικά, θα μπορούμε να μιλήσουμε για μάχη χωρίς προηγούμενο όσον αφορά τον καρκίνο».

Οι επιστήμονες, ωστόσο, απηύθυναν χθες έκκληση σε όλους τους Ελληνες να γίνουν αιμοδότες, δωρητές μυελού των οστών, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος. Και αυτό διότι η ελληνική δεξαμενή εθελοντών δοτών είναι πολύ ισχνή. Διαθέτει μόλις 30.000 δότες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων να προέρχεται από το εξωτερικό. Μόλις το 30% των ασθενών διαθέτει συμβατό αδελφό για να χρησιμοποιηθεί ως δότης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η λύση είναι η ανεύρεση μοσχεύματος.

Το κόστος

Η αναζήτηση και η μεταφορά μοσχεύματος από το εξωτερικό κοστίζει από 10.000 ώς 25.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο με σημαντική χρονική καθυστέρηση. Γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να προκαταβάλουν τα χρήματα. «Αν υπήρχαν 100.000 εθελοντές δότες μυελού και 10.000 μοσχεύματα ομφάλιου αίματος στην Ελλάδα, θα μπορούσε να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για την πλειοψηφία των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση» τόνισε ο  Στέλιος Γραφάκος, συντονιστής διευθυντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...