Ιφιγένεια Σαλιβέρου: «Τρελαίνομαι να παίρνω ρίσκα στη δουλειά μου»

ΚΩΔΙΚΟΣ 29


Το ότι η ελληνική ναυτιλία θεωρείται «στυλοβάτης και βαριά βιομηχανία της εγχώριας οικονομίας», όπως και το ότι ο σύγχρονος ελληνικός στόλος συνεχίζει επάξια την παράδοση χιλιάδων χρόνων παραμένοντας ο μεγαλύτερος στον κόσμο, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι ο χώρος της ναυτιλίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ανδροκρατούμενος αφού σε αυτόν εργάζονται μερικές από τις πιο όμορφες κι εντυπωσιακές γυναίκες που κατέχουν νευραλγικά πόστα και που -αν μη τι άλλο- δύσκολα περνάνε απαρατήρητες.

Η Ιφιγένεια Σαλιβέρου ασχολείται με τη ναυτιλία έντεκα ολόκληρα χρόνια και ανήκει στους ανθρώπους που δηλώνουν ερωτευμένοι με τη δουλειά τους. Η διαδικασία της φωτογράφησης ήταν σίγουρα μια ενδιαφέρουσα και πρωτόγνωρή εμπειρία αφού, όπως η ίδια μας εξηγεί: «Πιστεύω ότι οι φίλοι και γνωστοί μου θα πάθουν πλάκα όταν δουν την παρουσίαση γιατί ο τομέας στον οποίο δουλεύω δεν έχει να κάνει με το χώρο των εφημερίδων, των περιοδικών και των φωτογραφήσεων. Ομως το έκανα αυθόρμητα, γιατί είναι κάτι που θα θυμάμαι όταν περάσουν τα χρόνια».

Εμπειρη, αποφασιστική και τολμηρή, η 29χρονη Ιφιγένεια έχει διαγράψει τη δική της πορεία στον απαιτητικό χώρο της ναυτιλίας και σκοπεύει να συνεχίσει δυναμικά αφού, όπως χαρακτηριστικά μας λέει: «Είμαι πολλά χρόνια στη ναυτιλία, επειδή είναι αυτό που μ’ ενδιαφέρει να κάνω. Αυτή την περίοδο εργάζομαι στο τμήμα προμηθειών και είμαι υπεύθυνη για την αγορά ανταλλακτικών και τις επισκευές μηχανημάτων ενός αριθμού πλοίων. Στη δουλειά μου με εξιτάρουν τα απρόβλεπτα, τα ρίσκα και το ότι πρέπει να παίρνω αποφάσεις γρήγορα και υπό πίεση. Οταν το αποτέλεσμα με δικαιώνει και ο σκοπός έχει επιτευχθεί, τότε νιώθω παραγωγική και χρήσιμη. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει. Στόχος μου είναι να συνεχίσω και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα».

Σύμφωνα με όσα μας λέει, ο συνδυασμός επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι εφικτός όταν θέτονται προτεραιότητες και μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι. Για το λόγο αυτό, η Ιφιγένεια φροντίζει πάντα να ξεκλέβει χρόνο για να ασχολείται με τη γυμναστική και το χορό τον οποίο λατρεύει αφού λέει χαρακτηριστικά: «Στον ελεύθερο χρόνο μου μαθαίνω χορούς latin σε σχολή στη Γλυφάδα και πηγαίνω απαραιτήτως γυμναστήριο. Επίσης, μου αρέσουν πολύ οι ξένες γλώσσες. Δεν συνηθίζω να βγαίνω συχνά τα βράδια και τις περισσότερες φορές πηγαίνω σε εστιατόρια ή σε σπίτια φίλων. Σε ό,τι αφορά τις διακοπές, αγαπημένος προορισμός ήταν και είναι τα ελληνικά νησιά. Μου αρέσει πολύ η θάλασσα, και οι διακοπές που θα μου μείνουν αξέχαστες είναι αυτές στα Χανιά, γιατί είναι μια πανέμορφη πόλη, σ’ ένα νομό με υπέροχες παραλίες».

Οταν της ζητάμε να μας πει πώς φαντάζεται τον εαυτό της σε δέκα χρόνια η Ιφιγένεια χαμογελά και μας λέει: «Ελπίζω απλώς να είμαι ήρεμη, γεμάτη από τη ζωή μου και χωρίς απωθημένα».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
MAKE-UP: ΙΩΑΝΝΑ ΚΥΡΙΖΑΚΗ

Η Ιφιγένεια Σαλιβέρου εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας.