Ίσως το πιο παράξενο τηλεοπτικό στούντιο στην Ελλάδα να το έχει φέτος η σεφ Ντίνα Νικολάου!
Από τη ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Δεν είναι μέσα σε κανάλι -στην προκειμένη περίπτωση στον ΑΝΤ1-, ούτε σε κάποιο πλατό εταιρίας τηλεοπτικών παραγωγών, αλλά στη Μεσογείων, στο κατάστημα της… Miele!
H «Espresso» συνάντησε τη βραβευμένη σεφ, η οποία μας μίλησε για την επιστροφή της στο κανάλι από το οποίο ξεκίνησε την τηλεοπτική πορεία της και φέτος κάνει την εκπομπή «Dina’s Bakery», κάθε Σαββατοκύριακο (16.45), για την Ελεονώρα Μελέτη, η οποία την εμπιστεύτηκε πρώτη στη μικρή οθόνη, αλλά και για τα ριάλιτι μαγειρικής.
«Τα τηλεοπτικά ριάλιτι κάνουν νταβαντούρι. Εστιάζουν στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των παικτών. Δεν υπάρχει επαγγελματίας σεφ να σας πει ότι στην κουζίνα του ξεφεύγουν τα πράγματα και οι βοηθοί του βρίζονται μεταξύ τους. Άλλο το σόου και άλλη η επαγγελματική μαγειρική. Δεν γίνεται να βγουν πιάτα με προσβολές. Στα εστιατόρια όπου έχω δουλέψει, εγώ τουλάχιστον, υπάρχει σεβασμός, πειθαρχία και γρηγοράδα, δεν υπάρχει τσακωμός όταν έχεις να ετοιμάσεις πενήντα πιάτα σ’ ένα βράδυ. Η δουλειά του σεφ είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Εγώ έχω χειρουργήσει δύο φορές τα πόδια μου, αλλά και τα χέρια μου.
«Βαριά ένσημα»
Δεν είναι παιχνιδάκι η μαγειρική, έχει πολύ βαριά ένσημα!» μας λέει η κυρία Νικολάου και προσθέτει: «Οι μεγαλύτεροι και οι πιο σπουδαίοι μάγειρες δεν είναι στην τηλεόραση, αλλά μέσα στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Ας χαλαρώσουμε λίγο, δεν υπάρχουν ντίβες στη μαγειρική. Οι σεφ ρίχνουν ιδρώτα, δεν κάνουν γιορτές και καλοκαίρια με τα παιδιά τους και καίγονται στην κουζίνα. Δεν μου αρέσει να ακούω ότι οι σεφ έγιναν σταρ. Άλλο η τηλεοπτική οικειότητα μέσα από μια εκπομπή και άλλο ότι έγιναν σταρ οι σεφ!»
Όσο για τον τηλεοπτικό φούρνο της, την εκπομπή «Dina’s Bakery», η αγαπημένη σεφ μάς καταθέτει το σκεπτικό της: «Για μένα, δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη μου συνεργασία με τον ΑΝΤ1 στο “Πρωινό με την Ελεονώρα Μελέτη”, η πρόθεση ήταν μία: να γυρίσω στη μικρή οθόνη και να μάθω στις νέες μαμάδες ότι δεν γίνεται να κάνουν παιδιά και να μην τους δημιουργήσουν γευστική μνήμη. Και η γευστική μνήμη των παιδιών διαμορφώνεται μέχρι τα δώδεκα. Πρέπει να ανοίξουν τον φούρνο της κουζίνας τους, να ζεστάνουν το σπίτι και να ξεχειλίσει το σπίτι μυρωδιές… Από κουλουράκια, από κέικ, από ψωμί ζυμωτό.
Πραγματικά, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς γύρω από τη διατροφή, γιατί τελικά είμαστε ό,τι τρώμε. Ακόμη και αν τα οικονομικά είναι δύσκολα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φάμε υγιεινά. Το κακό φαγητό μπορεί να μας αρρωστήσει ενώ το καλό φαγητό μπορεί να γίνει και το αγχολυτικό μας. Δεν θέλω να κάνω τη δασκάλα μέσα από την εκπομπή μου αλλά να δώσω συνταγές σε όλον τον κόσμο οικονομικές και υγιεινές» αναφέρει.