«Προσευχόμαστε να μη γίνει και άλλο κακό» λέει ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Γεωργίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί η Βενετία, η οποία αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών.

Από τον Βαγγέλη Καράλη

Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, αν και η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για τυχόν θύματα. Οι περίπου 50.000 κάτοικοι του κέντρου της πόλης των δόγηδων, η οποία έχει κηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco, ξύπνησαν χτες από τον ήχο των σειρήνων.

Πάνω από το 85% της πόλης πλημμύρισε, ενώ μεταξύ των δομών που επλήγησαν είναι και η βασιλική του Αγίου Μάρκου. Μεγάλες καταστροφές από την ισχυρή βροχόπτωση έχουν υποστεί μουσεία, μνημεία και σπίτια, με το νερό να φτάνει τα 1,87 μ. Σχολεία, μουσεία και δημόσια κτίρια παραμένουν κλειστά, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας Σέρτζιο Κόστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

21886731

Μεγάλη αγωνία επικρατεί και για τους Έλληνες που ζουν στη Βενετία. Ο ιερατικός προϊστάμενος του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην πόλη, πατέρας Ευάγγελος Υφαντίδης, μόνιμος κάτοικος Βενετίας από το 2007, δηλώνει σοκαρισμένος από τις καταστροφές και δίνει μάχη με τα νερά για να σωθούν η μητρόπολη και τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας.

Μιλώντας αποκλειστικά στην «Espresso» από την πλημμυρισμένη πόλη του ιταλικού Βορρά, αναφέρει ότι προσεύχεται να μην υπάρξουν νέες καταστροφές και θύματα.
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού και ετοιμαζόμαστε για την αποψινή μεγάλη παλίρροια. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες κάτοικοι της πόλης είμαστε καλά στην υγεία μας. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν και όλα τα μαγαζιά στο ιστορικό κέντρο. Από το πρωί δίνουμε μάχη να σώσουμε τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας και τη μητρόπολη, που έχουν πλημμυρίσει. Υπάρχουν αρχεία και κειμήλια τεράστιας ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων δεν έχει πάθει ζημιά, αλλά πολλές καθολικές εκκλησίες έχουν πλημμυρίσει και μέσα σε αυτές υπάρχουν λείψανα των ορθόδοξων αγίων, όπως της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Θεοδώρου, του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος. Η αποστολή των ιερέων, ορθοδόξων και καθολικών μαζί, είναι να δίνουμε κουράγιο και ελπίδα στον κόσμο. Προσευχόμαστε όλοι μαζί, ελπίζοντας να μη γίνει και άλλο κακό».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ