Το DNA Αμερικανού άλλαξε έπειτα από μεταμόσχευση μυελού τον οστών!

Άνδρας από τη Νεβάδα διαπίστωσε ότι το DNA του άλλαξε έπειτα από μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκε επειδή έπασχε από λευχαιμία.

Μάλιστα, αντικαταστάθηκε εν μέρει από εκείνο του Γερμανού δότη. Ο Κρις Λονγκ από το Ρένο ανακάλυψε ότι υπήρχαν πια αλλαγές τόσο στο αίμα του όσο και στο σπέρμα του!

«Σκέφτηκα ότι ήταν απίστευτο πως μπορώ να εξαφανιστώ και κάποιος άλλος να εμφανιστεί» σχολιάζει ο Λονγκ, που δουλεύει στο αστυνομικό τμήμα της επαρχίας Washoe. Η περίπτωσή του έκανε τους συναδέλφους του να μελετήσουν πώς αλλαγές αυτού του τύπου στον οργανισμό μπορεί να αλλάξουν και τα γενετικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη διερεύνηση εγκλημάτων.

Ο Λονγκ ανακάλυψε ότι είχε αλλάξει όλο το DNA στο αίμα του τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ανακάλυψε ότι μέρη από τα χείλη του και τα μάγουλά του περιείχαν επίσης DNA του δωρητή.

Μόνο το στέρνο του και οι τρίχες στο κεφάλι του δεν επηρεάστηκαν, σύμφωνα με τα δείγματα που ελήφθησαν απ’ όλο του το σώμα. «Σοκαριστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι ο Κρις δεν υπήρχε πια» σχολιάζει η Ντάρμπι Στάινμετζ, εγκληματολόγος του αστυνομικού τμήματος. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι αυτή η αλλαγή δεν επιφέρει αλλαγή και στην προσωπικότητα. Σε επίπεδο εγκληματολογίας, ωστόσο, πράγματι έχουν διαπιστωθεί αλλοιώσεις στοιχείων.

Στη φυλακή

Σε περιστατικό του 2004 στην Αλάσκα, αφού το προφίλ δείγματος DNA ταυτοποιήθηκε με εκείνο υπόπτου που βρισκόταν ήδη στη φυλακή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύποπτος είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από τον αδερφό του, ο οποίος τελικά βρέθηκε ένοχος. Επίσης, η αλλαγή του γενετικού προφίλ έπειτα από τέτοιες μεταμοσχεύσεις έχει προκαλέσει σύγχυση στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών ή εγκλημάτων.

Το 2006 η Λίντια Φερτσάιλντ από την Ουάσινγκτον ανακάλυψε ότι δεν ήταν η μητέρα των παιδιών της, αφού υποβλήθηκε σε εξέταση DNA που χρειαζόταν για να λάβει οικονομικό βοήθημα από το κράτος μετά τη διάλυση της σχέσης της με τον πατέρα των παιδιών της.

Αυτό, όμως, που συνέβαινε στην πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε τελικά, ήταν ότι η ίδια είχε και τον γενετικό κώδικα της δίδυμης αδερφής της που είχε απορροφηθεί από τον δικό της οργανισμό, κατάσταση γνωστή ως χιμαιρισμός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ