67 χρονος έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο και θεραπεύτηκε με ειδική συσκευή

Επιστήμονες κατάφεραν να βγάλουν το αλκοόλ από το μυαλό αλκοολικού με τη βοήθεια ήπιου ηλεκτροσόκ. Καναδοί ερευνητές εφάρμοσαν αυτή την πειραματική θεραπεία στον δρα Φρανκ Πλάμερ, ο οποίος είχε φτάσει λίγο πριν από τον θάνατο εξαιτίας του αλκοολισμού.

Ο 67χρονος, που έπινε σχεδόν ένα μπουκάλι ουίσκι κάθε βράδυ, αρνιόταν ότι είχε πρόβλημα έως το 2012, οπότε το ήπαρ του άρχισε να δυσλειτουργεί. Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση το 2014, αλλά συνέχισε να πίνει ουίσκι κάθε μέρα, με συνέπεια και το νέο όργανό του να αχρηστευτεί.

Πειραματικό πρόγραμμα

Ο επιστήμονας, που είναι διακεκριμένος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ότι θα ήταν νεκρός αν δεν υπήρχε αυτή η καινοτόμα θεραπεία. Όταν οι συνεδρίες στους Ανώνυμους Αλκοολικούς αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, γράφτηκε στο πειραματικό πρόγραμμα του Sunnybrook Health Sciences Centre, στο Τορόντο.

Εκεί οι γιατροί εμφύτευσαν δύο ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του ενώ ήταν ξύπνιος. Τα ηλεκτρόδια είναι συνδεδεμένα με μια συσκευή παρόμοια με βηματοδότη, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του στέρνου του δρος Πλάμερ.

1 22434060 7808387 image m 48 1576728668603
Ο δρ Φρανκ Πλάμερ με την πειραματική συσκευή στο κεφάλι

Η συσκευή αυτή, που κοστίζει από 15.000 έως 20.000 δολάρια, στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον εθισμό αλλά και με το αίσθημα της επιβράβευσης. Έτσι υποστηρίζεται ότι ρυθμίζεται η προβληματική δραστηριότητα του δικτύου αυτού του εγκεφάλου που κάνει τους εθισμένους να αποζητούν το αλκοόλ.

Έναν χρόνο μετά την επέμβαση αυτή ο επιστήμονας δεν έχει πλέον συνεχώς το μυαλό του στο αλκοόλ. Η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εθισμού στην ηρωίνη και στα οπιοειδή, πρώτη φορά φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει και τον αλκοολισμό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ