Δευτέρα 18|11|2019
ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Τα energy drinks μπορούν να προκαλέσουν ανακοπή!

Τα energy drinks μπορούν να προκαλέσουν ανακοπή!

Οι επιστήμονες τα συνδέουν με αρρυθμίες ή ξαφνικό, θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο.

Νέα, επιβαρυντικά στοιχεία για τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία τα energy drinks έφερε στην επιφάνεια έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για αιφνίδιο θάνατο από καρδιακό επεισόδιο. Οι γιατροί προειδοποιούν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα με την πίεσή τους να τα καταναλώνουν με προσοχή, καθώς προέκυψε ξεκάθαρα ότι τα energy drinks αυξάνουν την πίεση και διαταράσσουν τον καρδιακό ρυθμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από επτά παλιότερες έρευνες για να διαπιστώσουν πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία η κατανάλωση αυτών των αναψυκτικών. Σε αυτές τις έρευνες το δείγμα συμπεριλάμβανε υγιείς ανθρώπους, ηλικίας από 18 έως 45 ετών. Στο πρώτο μέρος της νέας ανάλυσης οι ερευνητές μελέτησαν το διάστημα QT, ένα κλάσμα του καρδιακού ρυθμού, σε ενενήντα τρεις ανθρώπους που είχαν μόλις καταναλώσει ένα με τρία energy drinks. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι το διάστημα QT ήταν 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο μεγάλο γι’ αυτούς που είχαν καταναλώσει τέτοια αναψυκτικά. Το διάστημα QT είναι κλάσμα του καρδιακού ρυθμού στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οταν παρατείνεται, τότε μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αρρυθμίες ή ξαφνικό, θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. «Οι γιατροί συνήθως ανησυχούν όταν οι ασθενείς εμφανίζουν επιπλέον 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου στο διάστημα QT» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Σαχίν Σαχ, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ειρηνικού, στις ΗΠΑ. «Η παράταση του QT συνδέεται με απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες. H διαπίστωση ότι τα energy drinks μπορεί να επιμηκύνουν το QT, υπό το φως των αναφορών διάφορων περιστατικών ξαφνικού θανάτου από καρδιολογικά αίτια, επιβάλλει περαιτέρω έρευνα» προσθέτει ο ερευνητής.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η τιμή της συστολικής πίεσης ήταν αυξημένη κατά 3,5 βαθμούς σε 132 από τους συμμετέχοντες. «Ο συσχετισμός ανάμεσα στα energy drinks και την αυξημένη συστολική πίεση είναι ανησυχητικός και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εκτιμηθεί πλήρως η επιδρομή τους στον καρδιακό ρυθμό. Δεδομένου δε ότι αυτά τα ποτά περιέχουν καφεΐνη, οι άνθρωποι που συνήθως δεν καταναλώνουν καφέ μπορεί να εμφανίσουν υπερβολική αύξηση της πίεσής τους» καταλήγει ο δρ Σαχ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε μας στο Facebook!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CELEBRITY NEWS