Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Ανδρέας Βγενόπουλος: Άγονο το «σφυρί» για τον πύργο στην Εκάλη του νεκρού...

Στα αζήτητα έμεινε η βίλα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,...

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Λάμψη και βραβεία κόντρα στην κρίση!

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου απένειμε και φέτος τις τιμητικές διακρίσεις στις καλύτερες ταινίες.

Η Εβδομη Τέχνη… κόντρα στη οικονομική κρίση, με λάμψη και βραβεία! Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος -παρ’ όλες τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, με αντίκτυπο και στον πολιτισμό- είχε και φέτος την τιμητική του στην 4η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με «πρωταγωνιστές» τις ταινίες «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου και «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης η αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φωτίστηκε από τη λάμψη όλων εκείνων των ανθρώπων, που… επιμένουν να δημιουργούν με μαγικό τρόπο γράφοντας, σκηνοθετώντας και παίζοντας σε ταινίες οι οποίες φέρουν ελληνική σφραγίδα και πολλές από αυτές έχουν ήδη βραβευτεί σε ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η πρόεδρος της ΕΑΚ Κατερίνα Ευαγγελάκου στην ομιλία της προς το κοινό αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός κινηματογράφος στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Στο “κάδρο” του ελληνικού σινεμά δεν υπάρχει η Πολιτεία, δεν υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού, δεν υπάρχουν συντάξεις, υγεία, περίθαλψη. Υπάρχει η δικαιολογία ότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχει περιθώριο προστασίας του σινεμά».

Οσο για το μέχρι πότε οι Ελληνες δημιουργοί θα αντιστέκονται στην κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, η ίδια δήλωσε με νόημα: « Η Ελλάδα είναι σε θαλασσοταραχή και πρέπει να πετάξει σαβούρα από το καράβι. Πολλοί άνθρωποι του κινηματογράφου φεύγουν στο εξωτερικό. Η πραγματική κρίση είναι η περιφρόνηση του πολιτισμού από το κράτος. Υποσχόμαστε μέχρι να μεταναστεύσουμε όλοι να γίνεται κάθε χρόνο η τελετή απονομής!»

Την 4η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου παρουσίασαν ο Μάκης Παπαδημητρίου και η Βάσω Καβαλιεράτου. Καλύτερη ταινία ανακηρύχθηκε αυτή του Εκτορα Λυγίζου, με τίτλο «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», ο οποίος απέσπασε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Η ταινία έχει ήδη διακριθεί στο εξωτερικό, στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, κέρδισε το βραβείο α’ αντρικού ρόλου και η Αμαλία Μουτούση απέσπασε το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη. Η ταινία του Θάνου Αναστόπουλου «Η κόρη» κέρδισε τα βραβεία σεναρίου, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας, ενώ η ταινία  «J.A.C.E.» (Just Another Confused Elephant) του Μενέλαου Καραμαγγιώλη… σάρωσε τα υπόλοιπα βραβεία. Συγκεκριμένα κέρδισε τα βραβεία β’ γυναικείου ρόλου, που δόθηκε στην Κόρα Καρβούνη, β’ αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του Ιερώνυμου Καλετσάνου, μοντάζ (ισοψήφησε με την ταινία «Αν…») σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και μακιγιάζ.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε φέτος μία από τις τελευταίες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία παραλαμβάνοντας το βραβείο της από τον Νίκο Καβουκίδη το αφιέρωσε στον Φιλοποίμενα Φίνο, αλλά και στη νέα γενιά κινηματογραφιστών.

Το βραβείο της NOVA, σε Ελληνες της διασποράς που προάγουν τον ελληνικό κινηματογράφο διεθνώς, απονεμήθηκε στον Γιώργο Χωραφά (το αφιέρωσε στους γονείς του), ενώ το  βραβείο «Λουκία Ρικάκη», που θεσπίστηκε πρώτη φορά φέτος, στη μνήμη της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτριας, κέρδισε η Στέλλα Θεοδωράκη με την ταινία της «Ημερολόγια αμνησίας».

Παρόντες στη εκδήλωση ο Δημήτρης Πιατάς και η κόρη του

Ανάμεσα σε εκείνους που έδωσαν το παρών ήταν ο Δημήτρης Πιατάς, που συνοδευόταν από την κόρη του. Τα τελευταία χρόνια η Ιωάννα Πιατά έχει ανοίξει τα φτερά της για τον θαυμαστό κόσμο του θεάτρου, με τον οποίο μεγάλωσε, αφού έχει τα γονίδια ενός από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της χώρας μας. Πέρυσι εξάλλου την είδαμε στην παράσταση «Η μικρή μας πόλη» που ανέβηκε στη Νεανική Σκηνή του θεάτρου «Ακροπόλ», με μια ομάδα νεαρών συναδέλφων της. Πάντως μέχρι τώρα μπαμπάς και κόρη έχουν συνεργαστεί μόνο στο σινεμά, στην ταινία «Bilboa» της Σοφίας Παπαχρήστου.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...