Πέμπτη 14|11|2019
ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Αχτίδα φωτός για τη «νόσο του Χόκινγκ»

Αχτίδα φωτός για τη «νόσο του Χόκινγκ»

Ερευνητές βρήκαν την ουσία που σκοτώνει τα κινητικά νευρικά κύτταρα

Ερευνητές βρήκαν την ουσία που σκοτώνει τα κινητικά νευρικά κύτταρα

Ελπίδες για την παρασκευή φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία είναι γνωστή ως αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση, γεννά νέα μελέτη. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν την ουσία που σκοτώνει τα κινητικά νευρικά κύτταρα οδηγώντας σε σταδιακή παράλυση τους ασθενείς.

Πρόκειται για την εκφυλιστική ασθένεια από την οποία πάσχει ο Στίβεν Χόκινγκ και αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει το ice bucket challenge προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την έρευνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ουσία που σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την κίνηση, την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή δημιουργείται από την ένωση τριών πρωτεϊνών, οι οποίες αποκαλούνται με την κωδική ονομασία SOD1.

Παρατήρησαν το φαινόμενο πρώτη φορά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που έφτανε το 1-2%, στους οποίους η πρωτεΐνη SOD1 ήταν μεταλλαγμένη. Στη συνέχεια όμως διαπίστωσαν ότι αντίστοιχη διαδικασία συνένωσης πρωτεϊνών SOD1, η οποία δημιουργεί τοξική ουσία, παρατηρείται και σε ασθενείς που έχουν κανονική και όχι μεταλλαγμένη SOD1.

Αντιδράσεις
Η μελέτη της ουσίας με τις τρεις πρωτεΐνες SOD1 έδειξε ότι είναι ιδιαίτερα ασταθής και αντιδρά με μεγάλη ευκολία με άλλες ουσίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά τοξική για τον εγκέφαλο και τα κύτταρά του. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που έκαναν οι ερευνητές στο εργαστήριο αποδείχτηκε ότι η ουσία επιτίθεται στα ανθρώπινα κινητικά νευρικά κύτταρα προκαλώντας τον θάνατό τους.

Γνωρίζοντας τη χημική δομή της ουσίας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την παρασκευή φαρμάκου κατά της νόσου. Σε πρώτη φάση, εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ελίζαμπεθ Πρόκτορ, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι κρατάει ενωμένες τις τρεις πρωτεΐνες, ώστε να δημιουργήσουν την ουσία. Αυτό θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να βρουν τον τρόπο να σπάσουν τον συγκεκριμένο δεσμό καταστρέφοντας την ουσία ή να εμποδίσουν τον σχηματισμό του δεσμού, ώστε να μην μπορεί να παραχθεί η επικίνδυνη ουσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε μας στο Facebook!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CELEBRITY NEWS