Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H Mαριαγάπη του «GNTM» μίλησε για την περιπέτεια με τον καρκίνο του...

Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποκάλυψε πως πρόλαβε τον καρκίνο του...

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

«Paradise Papers» με… άρωμα Ρέστη!

❱❱ Το πρώτο ελληνικό όνομα που βγήκε στο φως και οι μυστικές συμφωνίεςΣτο επίκεντρο των αποκαλύψεων από τα «Paradise Papers» βρέθηκε χθες η αγγλοελβετική πολυεθνική εταιρία μεταλλευμάτων και εμπορικών συναλλαγών Glencore, που κατέχει τη 16η θέση του Fortune Global μεταξύ των 500 μεγαλυτέρων του κόσμου.

Σύμφωνα με αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η Glencore εμπλέκεται σε υποθέσεις κερδοσκοπίας και μυστικών συμφωνιών.Περίπου 1.000 σελίδες εγγράφων δείχνουν πως η Glencore χορήγησε δάνειο 45.000.000 δολαρίων σε εταιρία ελεγχόμενη από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Ντάνιελ Γκέρτλερ, ο οποίος λειτούργησε ως ενδιάμεσος για να «κλείσει» τη συμφωνία με διεφθαρμένους αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την απόκτηση ενός σημαντικού ορυχείου χαλκού.

Για να κλείσει το deal το… χεράκι τους έβαλαν και τέσσερα «κεφάλια» της Glencore, ανάμεσά τους και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας, σύμφωνα με το «Forbes», και ένας από τους διευθυντές του παγκόσμιου κολοσσού διακίνησης πρώτων υλών.
Εκτός από την Glencore, στο μικροσκόπιο μπήκαν και οι διάφορες πέριξ αυτής εταιρίες. Μία από τις οποίες και η SwissMarine, η εταιρία εμπορευματικών μεταφορών, μεγάλο μέρος των μετοχών της οποίας κατείχε ο Ρέστης.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Australian Financial Review», η SwissMarine είχε εμπλακεί σε «παρατυπίες και παραλείψεις» αναφορικά με τις δηλώσεις των οικονομικών στοιχείων της και κάποιες χρηματοοικονομικές συμφωνίες το 2013.

Επενδύσεις

Μέσω της SwissMarine τα «Paradise Papers» «έδωσαν» το πρώτο όνομα με ελληνικό ενδιαφέρον -ανάμεσα στα περισσότερα από 130 ακόμα που υπάρχουν στις λίστες και τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Appleby, η οποία ειδικεύεται στις εξωχώριες επενδύσεις-, καθώς τότε, το 2013, όταν η εταιρία ενεπλάκη στις προαναφερθείσες «παρατυπίες», δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την Glencore ήταν ο Ελληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης, που βρισκόταν στη φυλακή περιμένοντας να δικαστεί για οικονομική απάτη και υπεξαίρεση. Με αφορμή τις επιπλέον αποκαλύψεις ελληνικού ενδιαφέροντος που αναμένεται να προκύψουν τις επόμενες ημέρες, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκαν για την τεράστια διαρροή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει «πικρή πείρα» από την αδιαφανή δράση μιας καλομαθημένης και διαπλεκόμενης οικονομικής ελίτ και τόνισε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα, ζητώντας να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους Ελληνες που φέρεται ότι διαθέτουν λογαριασμούς σε offshore εταιρίες και να τους οδηγήσει το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Χρυσές business από ανθρώπους του Τραμπ με Ρώσους

Νέο φως στις σχέσεις του Κρεμλίνου με άτομα του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ (φωτό), ακόμα και με υπουργό της κυβέρνησής του, ρίχνουν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις των «Paradise Papers», την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του ειδικού ερευνητή Ρόμπερτ Μίλερ για την ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές! Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος εξακολουθεί να διατηρεί μερίδιο στη Navigator Holdings, η οποία κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη ρωσική εταιρία ενέργειας Sibur.

Μεταξύ των μετόχων της Sibur είναι ο σύζυγος της νεότερης κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιρίλ Σαμάλαφ και ο Ρώσος ολιγάρχης Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας από τους στόχους των κυρώσεων που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα «Paradise Papers», το Κρεμλίνο μέσω της VTB Bank και του ενεργειακού κολοσσού Gazprom χρηματοδότησε το επενδυτικό fund DST Global του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ, προκειμένου να επενδύσει στο facebook και στο twitter και να θησαυρίσει, όταν μπήκαν στο χρηματιστήριο. Τα «Paradise Papers» αποκαλύπτουν τη σχέση του κορυφαίου συμβούλου του Λευκού Οίκου και γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, που είχε επενδύσει 850.000 δολάρια το 2015 σε μια start-up εταιρία των αδελφών Κούσνερ, με την ονομασία Cadre.

Παζάρευαν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Φλιν (φωτό αριστερά), ενδέχεται, κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του, να προσπάθησε να εκδώσει τον εξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν (φωτό δεξιά) στην Τουρκία, αντί πολλών εκατομμυρίων δολαρίων!

Αυτό φαίνεται ότι προκύπτει από την έρευνα του ειδικού ερευνητή Ρόμπερτ Μίλερ για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου NBC, ο Μίλερ έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να ασκήσει δίωξη κατά του πρώην συμβούλου και του γιου του, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον πατέρα του στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί 24 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν έγινε γνωστό ότι είχε πει ψέματα στον αντιπρόεδρο Πενς για συζήτηση που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον σχετικά με τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία.

Η ομάδα του Μίλερ εξετάζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και ψευδή κατάθεση σε ομοσπονδιακούς λειτουργούς, αλλά και τον ρόλο του Φλιν στην υπόθεση έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του και υποκινητή του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Σύμφωνα με κατάθεση του πρώην επικεφαλής της CIA, Τζιμ Γούλσι, αλλά και στοιχεία του FBI, ο Μάικλ Φλιν φέρεται ότι εξέτασε την πιθανότητα παράνομης μεταφοράς του Γκιουλέν στην Τουρκία.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...