Συμβιβασμός για το Ελληνικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβιβασμός για το Ελληνικό

❱❱ Τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν υπέρ της κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου περίπου 300 στρεμμάτων

«Σολομώντεια» λύση για το Ελληνικό από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε περισσότερες από επτά ώρες, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν ομοφώνως (με ψήφους 15-1) υπέρ της κήρυξης περίπου 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό (από τα 3.500 στρέμματα που ζητούσαν αρχικώς οι αρχαιολόγοι). 


Οι έντονες αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει λόγω της συνεχόμενης αναβολής συζήτησης του ζητήματος αλλά και οι κρατικές πιέσεις για τακτοποίηση του θέματος ανάγκασαν το ΚΑΣ να βάλει τέλος στο συνεχιζόμενο σίριαλ, προχωρώντας σε μια συμβιβαστική λύση. Λύση που προκάλεσε ικανοποίηση στην κυβέρνηση, βλέποντας να φεύγει το «βάρος» της ενδεχόμενης ακύρωσης της επένδυσης. Οπως έγινε γνωστό, δε, τα όρια του αρχαιολογικού χώρου στα οποία κατέληξαν τα μέλη του ΚΑΣ αφορούν περιοχή βόρεια και βορειοανατολικά του οικοπέδου της επένδυσης, όπου, σύμφωνα με τα σχέδια, θα γίνει η ανέγερση ενός mall και θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες.

Σε ανακοίνωσή της χθες η διοίκηση της Lamda Development τόνισε πάντως πως, προς το παρόν, θα τοποθετηθεί στο «θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 προτού ενημερωθεί επισήμως για το ακριβές περιεχόμενό τους».

Ερμαιο

Είναι γεγονός, πάντως, πως αυτή η συμβιβαστική απόφαση δεν καθησυχάζει όλους. Είναι αρκετοί εκείνοι που διατείνονται πως η επένδυση θα είναι πάντα... έρμαιο των αρχαιολόγων, μια και κάθε φορά που οι εργασίες θα «αποκαλύπτουν» και το παραμικρό αρχαιολογικό εύρημα θα πρέπει να γίνονται αλλαγές στα σχέδια, ακόμη και επεκτάσεις της κήρυξης.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση το ΚΑΣ ενέκρινε και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξη του Ελληνικού (ΣΟΑ) αλλά και τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, υπό τον όρο πως θα μείνει αδόμητη η κορυφή Χασανίου καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Κοσμά, το λατομείο, καθώς και ο ταφικός περίβολος που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου.

Παράλληλα, προχώρησε σε σύσταση για μείωση του ύψους στα ψηλά κτίρια στο σύνολο του ακινήτου. Το επόμενο βήμα είναι η τελική απόφαση και η υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσει το υπό έγκριση σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε τελικά να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ