ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

❱❱ Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» στα Ιμια

Η ένταση στο Αιγαίο χτύπησε κόκκινο χθες, καθώς Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου κοντά στα Ιμια και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή. 

Ολα άρχισαν το πρωί, όταν η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» ακολούθησε το ανθυποβρυχιακό περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Köyceğiz», που κινούνταν στη θαλάσσια περιοχή περίπου 1,5 μίλι από τα Ιμια.
Τότε εμφανίστηκε ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από την ελληνική κανονιοφόρο.

Η κανονιοφόρος ειδοποίησε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου για την παραβίαση των χωρικών υδάτων, αλλά εκείνος συνέχισε τους ελιγμούς, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι, η τουρκική ακτοφυλακίδα -από λάθος χειρισμό, όπως εκτιμούν πηγές του ΓΕΕΘΑ- έπεσε πάνω στην αριστερή πλευρά του ελληνικού πολεμικού, χωρίς να προκληθούν ζημιές ούτε τραυματισμοί. Αμέσως μετά το τουρκικό περιπολικό απομακρύνθηκε με
κατεύθυνση προς Βορρά, όπου έπλευσε και η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», ώσπου το «Köyceğiz» απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Για το περιστατικό είχαν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης φέρεται ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι «κινδυνεύετε να έχετε “ατύχημα”», εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ