Αύξηση κατώτατου με μοντέλο Πορτογαλίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση κατώτατου με μοντέλο Πορτογαλίας

❱❱ Την αναπροσαρμογή του μισθού των 585 ευρώ σχεδιάζει να βάλει στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των δανειστών η υπουργός Εργασίας

Επί τάπητος θα θέσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού των 585 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα στους εκπροσώπους των δανειστών που θα έρθουν στην Αθήνα στο τέλος του μήνα. 

Το ζήτημα θεωρείται φλέγον για την κοινωνία, καθώς πριν από τα Μνημόνια ο κατώτατος μισθός αφορούσε το 10% των εργαζoμένων, ενώ σήμερα ένας στους τρεις (33,65%) αμείβεται με μισθό έως 600 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Εργασίας αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, παρότι έναν χρόνο πριν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αποκρούσει με εμμονή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Νομοθετική ρύθμιση

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα επανέλθουν αυτόματα, αλλά θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει απαραιτήτως να έχει τη «βούλα» των δανειστών, καθώς στην τριετή περίοδο εποπτείας που θα ακολουθήσει την έξοδο από το Μνημόνιο όλα θα περνούν από την έγκρισή τους.

Το σενάριο που επεξεργάζεται η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αναζητώντας φόρμουλα που θα εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους, βασίζεται στο πορτογαλικό μοντέλο που υποστηρίζει τη σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού χρόνο με τον χρόνο. Από την έξοδο της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα έως σήμερα η κυβέρνησή της έχει προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί από τα 530 σε 557 ευρώ το 2017 και σε 580 ευρώ το 2018.

Πάντως, η πολιτική υπόσχεση της Εφης Αχτσιόγλου για αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να υλοποιηθεί αμέσως μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (20 Αυγούστου 2018), παρά μόνο τον Ιούνιο του 2019 και αφού ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Ενα από αυτά είναι οι κοινωνικοί εταίροι και συγκεκριμένα ο ΣΕΒ, που έχει επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι με τη λήξη του προγράμματος ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθει το μισθολογικό καθεστώς που ίσχυε πριν από την κρίση.

Ωστόσο, ο ΣΕΒ αφήνει «παράθυρο» για αύξηση του κατώτατου μισθού, με την προϋπόθεση να μη συμπαρασύρει τις αμοιβές όλου του ιδιωτικού τομέα, παρά μόνο όσων κλάδων και επιχειρήσεων το... αντέχουν. Η πρόταση του συνδέσμου εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018 αφορά την αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από τους μισθούς που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ