Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Μιράντα και ο Χριστόφορος ταξιδεύουν για να...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών» ο...

Κορμάρα και κουκλάρα η Ελένη Πετρουλάκη

Κουκλάρα και με κορμάρα η εθνική μας γυμνάστρια Ελένη...

«Σασμός»: Τι εξελίξεις θα φέρει η επιστροφή του Ρούσσου στην Άνω Ποριά;

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Στην Άνω...

Η μεταμόρφωση της Κίτσου για τον πρίκουελ της «Μάγισσας» και το μήνυμα...

Μπορεί η πολυδιαφημισμένη «Μάγισσα» που παρακολουθούσαν σταθερά έστω και...

Παγίδα για τις άγαμες θυγατέρες

❱❱ Για οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσία μιας δικαιούχου, το όποιο ποσό εισπράξει ενδέχεται να αφαιρεθεί από τη σύνταξή τηςΚίνδυνο για απώλεια εισοδήματος -ή τουλάχιστον για ένα τεράστιο γραφειοκρατικό μπλέξιμο- αντιμετωπίζουν όσες γυναίκες λαμβάνουν σύνταξη άγαμης θυγατέρας και είχαν την ατυχία να πουλήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο τους! 

Κι αυτό διότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) θεωρεί εισόδημα την πώληση ακινήτου (αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σε κανέναν νόμο) και αναστέλλει τη χορήγηση της σύνταξης, στερώντας από κάποιες δικαιούχους το μοναδικό έσοδό τους.
Θυμίζουμε ότι οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες έχουν πλέον ετήσιο «ταβάνι» τα 8.640 ευρώ, ενώ οποιοδήποτε εισόδημα εμφανίσουν οι δικαιούχοι (είτε από απασχόληση είτε από είσπραξη ενοικίων) αφαιρείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη του επόμενου έτους, όταν δηλαδή οι οικονομικές Αρχές «ενημερώνονται» για το ποσό που εισέπραξε η συνταξιούχος.

Συγκεκριμένα, συνταξιούχος άγαμη θυγατέρα δεν έλαβε ποτέ τη σύνταξη του φετινού Ιανουαρίου και, όταν απευθύνθηκε για εξηγήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η πρώτη (ανεπίσημη) απάντηση ήταν ότι η αναστολή της καταβολής οφείλεται σε πώληση αγροτεμαχίου της το 2015. Μάλιστα, στην επίσημη απάντηση που της εστάλη από το ΓΛΚ αναφέρεται, λέξη προς λέξη και εντός εισαγωγικών, το απόσπασμα του νόμου με τον οποίο ορίζονται οι λόγοι μείωσης ή αναστολής της σχετικής σύνταξης, αλλά, όταν «εξηγείται» πώς μια πώληση ακινήτου θεωρείται ξαφνικά εισόδημα, το ΓΛΚ προβαίνει σε μια εν πολλοίς αυθαίρετη ερμηνεία του όρου, περιλαμβάνοντας και την πώληση περιουσιακών στοιχείων!

Το εισόδημα

Το περίεργο είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο παρότι -στο πρώτο μέρος της απάντησής του- ερμηνεύει με σαφήνεια ως εισόδημα την πώληση, στη συνέχεια δηλώνει αδυναμία να εκτιμήσει την υπεραξία του ακινήτου (τη διαφορά της αντικειμενικής αξίας από την τιμή πώλησης) και «συμβουλεύει» τη δικαιούχο να προσκομίσει το συμβόλαιο (στο οποίο προφανώς φαίνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου και η τιμή πώλησής του), με βάση το οποίο «η υπηρεσία θα εξετάσει εκ νέου την επαναχορήγηση» της σύνταξης. Φυσικά, για την όποια ένσταση -που οφείλει να γίνει εντός 60 ημερών από την απάντηση του ΓΛΚ- απαιτείται και παράβολο 20 ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσία μιας δικαιούχου σύνταξης άγαμης θυγατέρας, π.χ. αν θελήσει να αλλάξει σπίτι ή αυτοκίνητο, πουλώντας αυτά που είχε στην κατοχή της, το όποιο ποσό εισπράξει ενδέχεται να αφαιρεθεί από τη σύνταξή της. Η δε εύλογη διεκδίκησή του περνά από ένα γραφειοκρατικό μπαράζ, το οποίο όλοι ξέρουμε πόσο κοστοβόρο, μακροχρόνιο και ψυχοφθόρο μπορεί να γίνει.
Ειρωνεία της υπόθεσης; Η συνταξιούχος, προτού πωλήσει το ακίνητό της, είχε λάβει διαβεβαίωση από τον λογιστή της ότι η μεταβίβασή του δεν θα επηρεάσει την καταβολή της σύνταξης…

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...