Ο «ηλεκτρονικός πόλεμος» κόστισε ακριβά στον Λιακουνάκο

❱❱ Βαριές «καμπάνες» έριξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο (φωτό) και σε άλλους 16 κατηγορουμένους για την υπόθεση προμήθειας του εξοπλιστικού προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος»……στον Στρατό Ξηράς, που φέρεται ότι προκάλεσε ζημιά άνω των 40.000.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας των οπλικών συστημάτων δεν κατόρθωσε να πείσει τους δικαστές ότι το επίμαχο σύστημα Sonak, με το οποίο προμήθευσε τις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν ήταν ζημιογόνο για το ελληνικό Δημόσιο και καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία σε απιστία. Του επιβλήθηκε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή, μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Με την ίδια ποινή τιμωρήθηκε για το ίδιο αδίκημα και ο Ηλίας Αρκουμανέας, πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak. Για απιστία καταδικάστηκαν δύο πρώην γενικοί γραμματείς του ΥΕΘΑ, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Κάντας, καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη με αναστολή για απλή συνέργεια στην απιστία.

Τσουχτερές αποζημιώσεις

Εκτός από τις βαριές ποινές, η έδρα επεφύλαξε στους κατηγορουμένους και τσουχτερές αποζημιώσεις, τις οποίες καλούνται να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο και αγγίζουν συνολικά τα 49.500.000 ευρώ! Συγκεκριμένα, για την υλική βλάβη που υπέστη το Δημόσιο από την επίμαχη προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 48.408.000 ευρώ, ενώ για την ηθική βλάβη του Δημοσίου οι κατηγορούμενοι θα καταβάλουν συνολικά 1.050.000 ευρώ!

Την ίδια ώρα, οι δικαστές επέβαλαν και στους 17 τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, που ζητούσε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Στη μαραθώνια αγόρευσή του, ο εισαγγελέας είχε τονίσει στο δικαστήριο ότι από τη σύμβαση για την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος δεν προέκυψε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο.

Ντέμη Ντάβαρη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ